MIRA KUNNASLUOTO

MINUN TARINANI

Mira Kilpeläinen (o.s.) Kunnasluoto (kuva: Oona Jokinen)
Mira Kilpeläinen (o.s.) Kunnasluoto (kuva: Oona Jokinen)

Hortaohjaaja
Hauska
Matkaopas
Puutarhuri
Kekseliäs
Luonnonystävä 
Gospellaulaja 
Tangokuningatar
Seikkailija 
Unelmoija
Vaimo 
Äiti 

Minun tarinani

IDEA SYNTYY

Kaikki elämän polkuni koulutukset ovat liittyneet kasveihin, luontoon ja laulamiseen. Rakastin viherkasveja ja luontoa jo tytöntyllerönä. Muistan kotitalomme takana olevan metsän, jossa samoilin usein yksin tutkien kasvillisuutta. Metsän äänet, lintujen laulut, heinäsirkan sirinä ja metsän tuoksu toivat pienen tytön sydämeen iloa ja rauhaa. Koulussa valitsin taiteellisia ja luonnonläheisiä valinnaisaineita. Kävin myös kuorossa laulamassa ja soitin akustista kitaraa. Laulaminen ja luonto ovat minulle rakkaita ja samalla ne ovat terapiaa. Ammattia ja työelämää miettiessäni 25-vuotiaana kahden pikkupojan äitinä, muodissa olivat erilaiset laulukilpailut, joista moni pongahti pinnalle ja sai haluamaansa työtä. Kahden pienen lapsen äitinä ja laulamista rakastavana päätin osallistuin Radiotähti, Suomentähti ja Lavatähti kilpailuihin sekä Tangomarkkinoille vuonna 1999. Hyvän kilpailukokemuksen, kovan harjoittelun jälkeen, kampaajan, pukuvuokraamon, jo edesmenneen muusikon, isäni ja läheisteni tuella voitin vuonna 2000 tavoitellun tangokuningattaren tittelin Seinäjoen Tangomarkkinoilla. Voitto toi paljon rohkeutta ja esiintymiskokemukseni karttui. Arvostan laulukilpailuvoittoa todella paljon, en siis myöskään pelkää tarttua mikkiin. Vaihdoin genreä 2016 gospelmusiikkiin, joka on soinut jo nuoruudestani lähtien sydämessäni. Gospelmusiikin parissa tänäkin päivänä minua voi kysyä konsertoimaan tilauslomakkeen kautta tai soittamalla. Olen tehnyt kaksi iskelmälevyä, kaksi gospellevyä ja yhden joululevyn musiikkiurani aikana tähän asti. Gospellevyjäni voi tilata mm. aikashop.fi kautta. Iskelmätulokas ehdokkaaksi minut valittiin Emma-gaalaan vuonna 2001. Puutarhuriksi valmistuin 2015, jolloin kukka- ja puutarhakaupat, puistot ja hautausmaat tulivat minulle tutuiksi. Hankin myös matkaoppaan pätevyyden 2019 tehden omat näytöt luonto-opastuksin. Olin matkaopaskoulun aikana kuusi kuukautta Espanjan Fuengirolassa. Ryhmät matkustivat koulutukseni aikana minun johdollani junalla Los Bolichesista Montemariin, josta patikoimme kasvitieteelliseen puutarhaan Molina de Incaan. Kasvitieteellinen puutarha sijaitsi Torremolinoksen puolella. Tuossa puutarhassa kerroin mitä upeimmista puu- ja kasvilajeista ryhmille, eläinlajeja unohtamatta. Puoli vuotta Espanjassa eri kasvillisuuden maaperällä oli eksoottinen upea elämys ja oppimismatka! Elimäen Arboretumin metsäpuistossa vetämäni ryhmät kävelivät vuorostaan johdollani luontopolulla, jossa kerroin erikoisistakin puu- ja pensaslajeista, joita oli myös tuotu maailmalta upeaan Arboretumiin. Opastuskierrokseen kuului tarina Arboretumin historiasta.

 

KUULIN VILLIYRTTIEN KUTSUN

Miettiessäni suuntautumistani työelämässä laulamisen lisänä eteeni tuli erilainen ja silmiemme edessä aina ollut mahdollisuus; villivihannekset - villiyrtit - superfoodit - horta! Matka villien vihreiden maailmaan alkoi kovasti vetää puoleensa hortaohjaajakoulutukseen Rääkkylän Koivuniemeen Pohjois-Karjalaan. Mietin mitä syötävää vihreää itse olin lapsena maistellut ja mistä minulle oli kerrottu. Muistin voikukan lehdet, nokkosen, ketunleivän apilaa muistuttavat lehdet ja piharatamon lehden. Piharatamosta tein laastarin lapsena haavan päälle. Kuulin, että tässä kasvissa on parantavia aineita ja odotin kovasti, että haava paranee. Suomalainen puhdas luontomme käden ulottuvilla. Vanhan kansa tietää ja osasi käyttää luonnon antimia.

 

HORTAOHJAAJA 2.0

Kun ammatillinen hortaohjaaja 2.0 koulutus on suoritettu 8/2021 voit tilata minut 1.9.2021 alkaen opastamaan ja ohjaamaan sinua ryhmäsi kanssa sisällä tai ulkona villiyrttien tunnistamiseen ja hyötykäyttöön. Valittavana on KOLME hortaohjaaja tuotetta: lastentarhaikäisille VILLIKUKAT tuokio, alakouluikäisille VILLIVIHREÄT hetki ja LUONTOLEIDI kutsut toimivat vaikkapa eläkeläisryhmille tai kotikutsuina. Horta on kreikankieltä ja tarkoittaa kaikkea vihreää syötävää luonnosta. Hapekas ilma ulkona viritellen villiyrttiperinteitä. Ota minuun yhteyttä tilauslomakkeen kautta tai soita.

Keikkakalenteri

PAIKKAKUNNAT

la 28- tai su 29.8.2021 Gospelkonsertti, järjestäjä Kirkkonummen helluntaiseurakunta

Luontoleidi Miran kamerasta

Makukokemus

voikukka, nokkonen, sinimailanen, porkkana, mäkimeirami, persilja, siankärsämö, liperi, pihatähtimö

Laitan aamuisin kaurapuuron päälle luomu villiviherjauhetta, jossa vaikka mitä villivihreitä! Rehevä maku, josta saan antioksidantteja, hivenaineita ja klorofylliä.

© Mira Kunnasluoto 10.5.2021

Ahomansikka, Anjala

Fragaria vesca

muita nimiä: maamansikka, mansikas, mantsimarja, malla, peltomansikka, savimansikka. Lehdet sopivat vaikka teesekoitukseen, marjat napsitaan suoraan suuhun. "Oma maa mansikka, muu maa mustikka" -sanonta on meille kaikille tuttu.

© Mira Kunnasluoto 4.5.2021

Leskenlehti, Elimäki

Tussilago farfara

lempinimiä: kirsikukka, karhunkämmenheinä, kylmänkukka, varsankavio, lumpeenlehti ja viluruoho. Tästä pikkukukasta alkaa kevät. Leskenlehteä on suositeltu käyttää vain ulkoisesti rohto-ja hoitotuotteena esim. kasvovetenä.

© Mira Kunnasluoto 11.4.2021

Tilaa tästä sähköpostiisi Miran kuukausipostaus. Postauksen alkavat kesäkuussa 2021.