Tervetuloa!

Sinä puutarhasta kiinnostunut, tervetuloa. Kirjoittelen täällä luontopäiväkirjaani kaikesta kauniista mikä kiinnittää huomioni Luojan luomassa luonnossa. Värit, tuoksut, kasvun ihme ja elämä ympärillämme.

´Paras aika istuttaa puu oli kaksikymmentä vuotta sitten.

Toiseksi paras aika on nyt.

Kiinalainen sananlasku

kuva © Mira Kunnasluoto
kuva © Mira Kunnasluoto

KAUNOPUNAHATTU Echinacea purpurea ´Magnus` ☆ ☆ ☆ ☆ ☆

Ihana punahattu. Ostin näitä viimevuoden heinäkuussa viisi tainta. Ensimmäisenä kesänä tämä söpö kukka teki muutaman kukan. Tämä kesä on tuonut ainakin reilu 30 kukkaa! Tämä kukka kukkii pitkään heinä-syyskuussa. Kukissa on vieno tuoksu ja perhoset ovat leikkineet kukissa runsain määrin, niiden elämää on ollut kivaa seurata kesän ajan. Istutusväli on 40cm, jonka ymmärtää rehevien kukkavarsien tähden, vartta kukille tulee metrin verran. Kukat viihtyvät auringossa läpäisevässä maassa, maljakossa ja yllättäen myös kuivakukkina. Kaunopunahatusta tehdään myös uutetta, joka vahvistaa elimistön omaa vastustuskykyä flunssan ja nuhakuumeen ennaltaehkäisyssä. Käytän itse syystalviaikana tätä itsehoitolääkettä ja voin suositella sitä myös sinulle. Perinnepihan kukka. 

kuva © Mira Kunnasluoto
kuva © Mira Kunnasluoto

PALAVARAKKAUS Lychnis chalcedonica ☆ ☆ ☆ ☆ ☆

Kuinka olisinkin kuin palava rakkaus. "Tosi ystävä rakastaa aina, ja hänestä tulee kuin veli vaikeina aikoina."(Sananlaskut 17:17.) Oi tämä kukka on kaikista kukista se ihanin värin ja nimen puolesta. Tämä kesä-heinäkuun ajan meillä kukkinut punainen pyöreä kukka on oikea lempikukkani. Hankin perannaa ensimmäisen kerran kolme tainta ja tämäkesänä lisää samanverran. Palava rakkaus kukkii isona kukka-alueena näyttävimmin. Usko tai älä kukan juurissa on saippuan kaltaisia saponiini aineita, jotka veden kanssa muodostavat vaahtoavaa pesuliuosta ja siksi juuria on hyödynnetty pesuaineena. Ihmeellistä! Perinnelajike.

kuva © Mira Kunnasluoto
kuva © Mira Kunnasluoto

ISOKÖYNNÖSKRASSI ´Jewel of Africa´ ☆ ☆ ☆ 

Kasvatin ensimmäisen kerran krassia ihan siemenistä asti kokeilumielessä tänä keväänä 2020, jotta saan kesäsalaattiin syötäviä kukkia ja lehtiä. Täytyyhän tätä kokeilla! Kasvuun krassi reuhahti vasta elokuussa. Kukka maistuu jännältä ja hieman kitkerältä. Krassin kukan värit ovat syksyisen loistavia ja lehdissä on monivärisyyttäkin. Krassi on erinomainen köynnös, aita tai maanpeittokasvi kesällä. Ehkäpä kokeilen jotain muuta krassilajia ensikesänä suoraan valmiina taimena. Tämä laji kukkii syyskuussakin vielä.

kuva © Mira Kunnasluoto
kuva © Mira Kunnasluoto

PERHEOMENAPUU Malus domestica ☆ ☆ ☆ ☆ ☆

Pieni piha, yksi puu? Miten saada kivoja makuja pihalle. Moni on varmaan valinnut perheomenapuun  pieneen pihaan. Perheomenapuu on varrennettu niin, että samaan puuhun on varrennettu vähintään kolme eri lajiketta. Yhdistelmät tehdään kestävyyden, pölytyksen ja kypsymisajan perusteella. Jokaista lajiketta tulee hoitaa sen ominaispiirteiden mukaan. Vanha kunnon tuholaisruiskute on mäntysuopavesi suihkupullolla. Kuitenkin perheomenapuu tarvitsee varhaiskevätruiskutteen talvella puussa talvehtivien tuholaisten takia. Hoitoleikkaus keväällä ennen silmujen puhkeamista. 

kuva © Mira Kunnasluoto
kuva © Mira Kunnasluoto

SYYSKAUNOSILMÄ Coreopsis verticillata ´Grandiflora` ☆ ☆ ☆ ☆ 

Jäykän pystyt, tillimäisen hauskat oksat. Väriltään vaaleanvihreät sekä hienoliuskaiset. Syyskaunosilmä kukkii ihanasti loppukesästä heinäkuun lopusta syyskuulle. Syyskesän saapuessa kukan keltainen väri siivittää katsojansa kohti syksyn väriloistetta. Tähtimäisen kukan kahdeksan terälehteä säteilevät kilpaa auringon kanssa, jossa tämä peranna viihtyy läpäisevässä maassa. Leikataan kukinnan jälkeen. Syyskaunosilmä tarvitsee suojaa talvella esim. havujen avulla. 

kuva © Mira Kunnasluoto
kuva © Mira Kunnasluoto

TARHAPUNAHATTU Echinacea ´Moodz peace`  ☆ ☆ ☆ ☆ ☆

Raikas sitruunankeltainen tarhapunahattu on löytö ja perinteisen vaaleanpunaisen värisen kaunopunahatun risteymä. Peranna on pystykasvuinen sekä tuuhea, joten syyssateiden tullessa oksat pysyvät vahvasti pystyssä. Tuotantomaa on Viro joten näitä ihanuuksia sai vain hetken taimitarhalta. Pituutta perannalle tulee max. 50cm. Kukinto alkaa loppukesästä heinäkuussa syyskuun loppuun. Aurinkoisen ja vettä läpäisevän paikan kukka. 

kuva © Mira Kunnasluoto
kuva © Mira Kunnasluoto

KIVIKKOTÖRMÄKUKKA Scabiosa Columbaria ´Flutter deep blue` ☆ ☆ ☆ ☆ ☆

Oi herkkä ihana söpö kivikkotörmäkukka! Rakkaalla kukalla on monta nimeä, vai miten se nyt meni :) Kivikkotörmäkukka - törmäkukka - ketotörmäkukka - tähtiruusujuuri - eteläntörmäkukka. Tämän perannan lehdet kasvaa lähellä maata ryppäissä ruusukkeina ja monivuotisena onkin ihanteellinen kivikko- ja perhospuutarhojen kukka. Kukat tuoksuvat makealta. Kukinta-aika on pitkä: heinäkuusta syyskuuhun. Kestävä leikkokukkana.

kuva © Mira Kunnasluoto
kuva © Mira Kunnasluoto

TARHAPUNAHATTU Echinacea ´Red pearl`  ☆ ☆ ☆ ☆ ☆

Eletään jo syyskuun loppua ja tämä punaiseksi helmeksi nimetty tarhapunahattu kukkii edelleen tanakasti yhdessä lajitoverinsa sitruunankeltaisen ´Moodz peace` lajikkeen kanssa, josta täällä onkin jo kuva ja esittely. Nämä erikoisuudet ovat Virosta ja löytöjä paikallisesta puutarhamyymälästä. Kun puiden lehdet alkavat kellastua syksyllä, punahatut pitävät pintansa pysyen pystyssä vesisateessa. Kukan terälehdet ovat hauskasti vähän erillään toisistaan. Tämä peranna viihtyy auringossa ja kukkii heinäkuusta syyskuun loppuun. Perhosten suosikki!

kuva © Mira Kunnasluoto
kuva © Mira Kunnasluoto

Porkkana  Daucus carota ´Hairlequin Mix` ☆ ☆ ☆ ☆ 

Popsi popsi porkkanaa hampaita se vahvista. Tässä lasten laulussa pätee viisaus nimittäin porkkanan syöminen lisää vastustus- ja näkökykyä, auttaa unettomuuteen, ehkäisee syöpää jne. Tämähän on siis oikea terveyspommi :) ! Porkkana on juureksena viljelty sarjakukkaiskasvi. Ihastuin harlekiini mix värisiin porkkanansiemeniin keväällä ja tässä tulos. Kuvassa ne suurimmat porkkanat. Ai kun on kiva saada hauskan värisiä porkkanoita omasta kasvulaatikosta. Näitä voi myös pakastaa. Jatkuvan sadon saa kylvämällä myöhään syksyllä niin satoa aikaistuu ensikesänä. Kasvupaikka kannattaa vaihtaa vuosittain.

kuva © Mira Kunnasluoto
kuva © Mira Kunnasluoto

Kirsikkasorvarinpensas  Euonymus planipes  ☆ ☆ ☆ ☆ ☆

Puut joissa roikkuu tähtimäisiä kukkia. Valkoiset lehdet varisevat maahan syysauringon siivittämässä metsässä. Missä tälläistä on? Ihania puita joista jää talveksi kauniit kirkkaanpunaiset tähtikoristeet puihin. Oi jospa näitä voisi istuttaa joskus oman talon pihalle. Tämä ihanuus viihtyy myös varjossa ja tekee lehtensä ensimmäisten joukossa keväällä. Lehden väri muuttuu syksyllä aurinkoisella paikalla vaaleanpunaiseksi/punaiseksi ja varjossa se on erikoisen valkoinen. Pensas kasvaa 2-3 metriä korkeaksi. Tämä pensas on kuin pikkupuu, jossa oksat ovat kauniin kaarevat.

kuva © Mira Kunnasluoto
kuva © Mira Kunnasluoto

Kaukasiansiipipähkinä Pterocarya Fraxinifolia ☆ ☆ ☆ ☆ 

Valtavan kokoiset lehdet kuten huomaatte verrattuna kämmenen kokooni. Puu kuin viidakosta. Kun suuret lehdet tippuvat puusta nyt syksyllä, maa täyttyy nopeasti jättiläislehdistä. Puu kasvaa Kaspianmeren ympäristössä ja kasvaa jopa 25 metriä korkeiksi. Pariliuskainen lehti, jossa pitkät roikkuvat hedelmänorkot joissa siivellisiä pähkinöitä. Sietää savea. Todella näyttävä puu isolle pihalle!

kuva © Mira Kunnasluoto
kuva © Mira Kunnasluoto

Tähkäkimikki Actaea racemosa ´Chocoholic`  ☆ ☆ ☆ ☆ ☆

Loppusyksyn peranna, joka kasvaa 1,5 m korkeaksi. Kukinto muistuttaa pulloharjaa ja tuoksuu. Tähkäkimikki on konnanmarjoihin kuuluva leinikkikasvi ja toimii myös lääkekasvina. Juuret tällä perannalla ovat mustat. Viihtyy varjoisassakin mutta jotta kerkeää kukkaan istuttaisin aurinkoiseen paikkaan. Kukinto on ensin hennon vaaleanpunainen ja muuttuu sitten valkoiseksi. Tähkäkimikin suklainen nimi tullee lehdistön tummanpuhuvan ruskeasta väristä. Erikoinen peranna ja perhosten suosikki!

kuva © Mira Kunnasluoto
kuva © Mira Kunnasluoto

Lumikärhö ´Summer Snow` ☆ ☆ ☆ ☆

Lokakuulle asti kukkiva lumikärhö kuin enteilee talventuloa lumikukin. Lumisade keskellä kesää! Tämä köynnös kasvaa nopeasti, käsin on hyvä kieputtaa sitä sopivan tuen ympärille. Köynnös kasvaa jopa 8 metriä pitkäksi. Meillä tämä köynnös innostui kasvamaan seuraavana kesänä istutuksesta jo noin 3,5 metrin mittaiseksi. Herkkä, pienikukkainen ja vienosti tuoksuvat kuvat ovat läpimitaltaan 4.5 cm leveät. Kärhököynnös viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella kasvupaikalla. Läpäisevä tuore kasvualusta.

kuva © Mira Kunnasluoto
kuva © Mira Kunnasluoto

Oi ihana kevät 2021! Ostin jo viime syksynä näitä kukkaniitty siemensekoituksia. Maaliskuussa aurinko on jo korkealla ja saa ihan tosissaan alkaa laittamaan siemeniä esikasvatukseen aurinkoisen ikkunan alle. Jos malttaa odottaa toukokuulle niin miten siis olisi kaunis kukkaketo kotipihalle paikkaan johon haluaa kaunista katseltavaa ja leikkokukkia maljakkoon.

Lajitelma kukkaniitylle tai pellolle ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ 

Yksivuotinen villikukkien lajitelma, nopeakasvuinen. Suositellaan kylvettäväksi riveihin. Viihtyy kuohkeassa ja ravinneköyhässä maassa, helppohoitonen! Pidä multa kosteana kunnes itäminen alkaa.

Lajitelma kesäkukkia ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ 

Yksivuotinen. Kukat sopivat erittäin hyvin leikkokukiksi. Kukinta jo kesäkuun alusta pakkasiin asti. Kylvä aurinkoon tai puolivarjoon kuohkeaan multaa. Kylvä levittämällä laajalle alueelle tai riveihin. Pidä multa kosteana kunnes itäminen alkaa. Leikkokukka ihanuuksia joita puhkeaa kukkaan kesäkukkapussista: punarevonhäntä, isosudenporkkana, kiinanasteri, isoleijonankita ja rikkakukonkannus.

kuva © Mira Kunnasluoto
kuva © Mira Kunnasluoto

Mullanvaihtoaika maaliskuussa ☆ ☆ ☆ ☆ ☆

Olen kokenut aina, että kevään viherkasvien mullanvaihtoaikana saan kosketuksen tulevaan kevääseen työntäessäni sormet tuoreeseen multaan. Niin kävi nytkin. Sisäilmaa raikastavia huonekasveja kannattaa suosia! Yksi sellainen on kultaköynnös. Nyt kannattaa pyyhkäistä kukkien lehtien päältä myös pölyt pois. Tämä multaterapia ei muuten ole ihan tuulesta temmattua, nimittäin kun koskettelet multaa se tuo iloa, mielihyvää ja Mycobacterium vaccae bakteeri vapautuu ilmaan mullasta! Wau! Näin ihan oikeasti aivosi alkavat tuottaa mielialaa kohottavia serotoniineja tätä bakteeria hengitettäessä.