Blogi

20.11.2019 Maailman tuleva Kuningas Jeesus Kristus

Neljä yötä ensimmäiseen Jouluyön tarina konserttiini. Mitä tapahtuikaan jouluyönä noin 2000 vuotta sitten Pyhässä Israelin maassa, pienessä Betlehemin kylässä? Jo vanha testamentti ennusti mm. Jesajan kirjassa tulevasta Kuninkaasta Jeesuksesta Kristuksesta. Sain käydä tämänvuoden maaliskuussa tuolla Pyhällä maalla ja näin eräältä kukkulalta Betlehemiin. Aivan ihanaa, että näin Betlehemin ylle, paikkakunnan jonka päällä loisti kirkas tähti johdattaen tietäjät vastasyntyneet Jeesuksen seimen luo.

Elämme vaikeita aikoja, kouluista viedään aamuhartaudet ja joulujuhlat pois, jotka olivat meille omassa lapsuudessa itsestäänselvyys. Ne kuuluivat siihen. Hartaushetket toivat järjestystä ja koin, että Jumalaa kunnioitettiin. Päättäjät kunnioittivat Jumalaa ja näin Suomikin sai itsenäisyytensä, uskoakseni Jumalaa pelkäävän kansan ja presidentin rukousten kautta. Kansan käydessä enemmän ja enemmän Jumalaa pilkkaavaksi on suuri vaara tulla sokeaksi kaikelle ja mennä sinne mihin kaikki muutkin. Tehdä sitä mikä tuntuu hyvältä, välittämättä onko se oikein vain väärin. Kolkuttaako omatunto vai koenko rauhaa Jumalan Luojani kanssa ratkaisujeni kanssa. Jumala tarjoaa sinulle tänäkin päivänä pelastusta Pojassaan Jeesuksessa.

Jouluyön tarina konsertit kertovat sanoin ja sävelin teille Jeesuksen syntymästä. Jouluvalmistelut olenkin jo aloitellut nyt ajoissa joulukonsertteihin valmistumisen lomassa. Joululaatikoita on jo pakastimessa ja viikonloppuna tehdään lisää jouluruokaa pakkaseen. Oletko koskaan hauduttanut lanttulaatikkoa uunissa yön yli? Meillä syödään joulunpäivinä tälläistä :D On myös ihanaa valmistella joulua ja kuunnella itse mielijoululauluja kuten laulua: En etsi valtaa loistoa.

Hyvää ja rauhaisaa joulunalusaikaa teille kaikille! Alla diaesityksessä kaikki tulevat joulukonsertit paitsi Ruoveden kirkon konsertti, jonka sivuille pääset tästä -> https://www.ruovedenseurakunta.fi/tapahtumat/2019-12-21/joulukonsertti


Jes.9:5

Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu, jonka hartioilla on herraus, ja hänen nimensä on: Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas.

Tervetuloa joulukonsertteihin =)
Tervetuloa joulukonsertteihin =)

16.10.2019 Raamattu on TOTTA

Olen seuraillut jonkin aikaa YouTubessa keskusteluja ja kanavia joissa kerrotaan asioita koskien maailmamme muotoa hyvin perusteluin.

Pyhä Raamattu - Jumalan Sana, on todistettu olevan totta. Kuten se, että maailmamme on n. 6000 vuotta vanha, todistettiin vast ikään jossakin tiedemiesten testeissä. Tämäkin todistaa Raamatun olevan totta tämän päivän ihmisille jos olet maailman ikää miettinyt. Laitan tuohon alle yhden linkin videoon joka olen itse katsellut. Jos olet kiinnostunut niin käy katsomassa.

linkki:

https://www.youtube.com/watch?v=LGSmTZCuHwI&list=LLtypSGsqyn3hZ7-li4j6_JA&index=4&t=0s

Olen myös miettinyt terveellistä ruokaa ja lisäravinteita. Terve järki sanoo, että kannattaa syödä hyvän lautasmallin mukaisesti: puolet kasviksia ja salaattia, lisänä mieluiten luomu proteiinia ja hiilihydraatteja esim. riisiä. Yksi mielenkiintoinen tieto jonka löysin Antti Heikkilän Lääkkeetön elämä kirjasta (jota juuri luen) oli, että kookosrasva ei lihota. Se on erittäin terveellistä. Puhdas ruoka parantaa matala-asteista tulehdusta kehossamme jota taas tuottaa kehoomme pitkälle prosessoidut ruuat. Suosittelen luettavaksi tuon Heikkilän kirjan siltä näkökannalta, että miten syödä terveellisesti ja kuinka on hyvä syödä vaikkapa D3, K2 vitamiineja ym.

Reilun kuukauden päästä starttaavat sitten Jouluyön tarina konsertit. Tervetuloa Elimäen Kotikirkkoon Kouvolaan, Akaan kirkkoon, Seinäjoen Vapaaseurakuntaan, Duo kauppakeskukseen Tampereelle, Ruoveden kirkkoon tai Vaasan helluntaiseurakuntaan. Jouluaiheista blogia sitten myöhemmin.

Matt.15:19-20

Sillä sydämestä lähtevät pahat ajatukset, murhat, aviorikokset, haureudet, varkaudet, väärät todistukset, jumalanpilkkaamiset. Nämä ihmisen saastuttavat; mutta pesemättömin käsin syöminen ei saastuta ihmistä.

Apt.16:31

Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut.

Ravintola Riimistä Kouvolassa maittavat lounaat tai vaikkapa leivoskahvit. Avoinna arkisin :)
Ravintola Riimistä Kouvolassa maittavat lounaat tai vaikkapa leivoskahvit. Avoinna arkisin :)
Ystävistä parhain gospelkonsertti 6.10.2019 Jaalan kirkossa.
Ystävistä parhain gospelkonsertti 6.10.2019 Jaalan kirkossa.

26.09.2019 Syysvärejä

Keltaiset ja punaiset lehdet tippuvat maahan. Maisema värittyy tuulettoman syyspäivä auringon paistaessa suoraan olohuoneeseeni, lämmittäen ja tuoden hymyn huulilleni. Kesä loistaa asuntomme seinätapeteissa tuoden iloa ja valoa pimeneviin syyspäiviin. Aamupalat kynttilänvalossa ovat arjen luksusta ja niin on ollut kivaa aloittaa uusi päivä.

Katseeni kääntyy pikkuhiljaa jo joulunaikaan ja siellä onkin tulossa neljä Jouluyön tarina - konserttia. Konsertti kertoo Jeesuksen syntymästä, maailman Vapahtajasta ja Kuninkaasta joka tulee kerran takaisin tänne maanpäälle. Ihan mahtavaa!

Poikani Janne on päässyt tauon jälkeen taas vauhtiin. Käy katsomassa hänen upea kerroshääkakku ja tykkäämässä sivuistaan: https://www.jannenkeittiossa.fi

Syystuulen puhaltaessa olen vielä kerran saanut työntää sormet multaan. Istutin kukkapenkkiin tulppaanit, helmililjat ja hyasintit. Kevään koittaessa ne sitten tuovat ensiloisteensa ensimmäisinä kukkijoina.

Ensiviikon sunnuntaina 6.10.2019 klo 16:00 laulan Jaalan kirkossa Ystävistä parhain gospelkonsertin.

Käsiohjelma on 10€. Tilaisuudessa mahdollisuus ostaa levyjäni. Tervetuloa!


Onko sinulla koskaan sellainen olo, että olisit voinut tehdä jonkun asian toisin mutta vuosien päästä näet asian vasta näin? Minulle on käynyt näin. Olin nuorena paniikissa kun koulussa piti miettiä mikä minusta tulee isona. Lukio olisi helpottanut ja antanut aikaa tälle päätökselle. Hainkin taidelukioon Savonlinnaan mutten päässyt. Melkoinen matka on tullut tehtyä tähän ikään. Monessa muussakin asiassa olen miettinyt välillä esim. miksi en osannut pitää puoliani esim. julkisuuden kanssa? Usein olen heittäytynyt elämän vietäväksi mutta tänäpäivänä koen, että on parasta kulkea rukoillen ja kulkea yhdessä Jeesuksen kanssa; parhaan ystäväni kanssa. Joka ei jätä eikä hylkää.

Meitä kantaa Jumala naistentilaisuus Tampereella 7.9.2019
Meitä kantaa Jumala naistentilaisuus Tampereella 7.9.2019

12.08.2019 On aika rukoilla

Vaikka en millään haluaisi luopua kesästä, totuus on kuitenkin se, että olemme jo elokuussa ja sää alkaa pikkuhiljaa taas viilenemään. Suomen ihana kesä alkaa kääntymään syksyyn. Alkaa elonkorjuut pelloilla ja luonto valmistuu lepokauteen. Laitoin kotona kukkapenkkeihin toissapäivänä syyslannoitteet. Näin ensikeväänä perannat nousevat levänneinä ja kukkanuppuja on runsaammin. Oli kivaa tehdä itse omista marjapensaista höyrymehua ja sitten juoda sitä muistellen kesää, pakkasaamuina. Valmistuin matkaoppaaksi tämän vuoden tammikuussa Espanjassa. Keväällä meillä oli iki-ihanat juhlat ja kesän tullen muutimme maalle. Kesä meni myös gospelkeikkojen merkeissä niiden jatkuessa myös nyt syksyllä. Seuraava on su 25.8.2019 Kirkkonummen helluntaisrk.ssa klo 16:00, tervetuloa! Tämän elokuun numeroissa Christina - lehdessä ja Elämä - lehdessä ovat tuoreimmat haastattelut minusta.

Mitä on Jumalan johdatus? Miten Jeesukseen uskova ja Häntä seuraava ihminen sen tietää ja milloin on hyvä pysähtyä etsimään suuntaa. Yksi miten tiedämme kulkea oikeaan suuntaan on Jumalan Sana - Raamattu. Raamattu on Jumalan meille jättämä ohjekirja - apu elämään. Toinen asia on omatunto. Me tiedämme kyllä jos teemme väärin kristittyinä, sisäinen rauha katoaa. Sanasta löytyy myös kymmenen käskyä. Raamattu sanoo: kun he kulkevat rukoillen minä johdatan heitä. Tämä on siis Jumalan lupaus Häntä seuraaville. Miten lohdullista. On aika odottaa ja jäädä kuulolle. Tienvitta selkenee.

Jeremia 31:9 ..."ja minä johdatan heitä, kun he kulkevat rukoillen..."


16.7.2019 Heinäkuu

Kesäiset terveiset! Kävimme tänään Korialla, synnyinpaikkakunnallani Kouvolan Asuntomessuilla katsastamassa sisustus- ja pihavinkkejä. Hienoa, että merkittävä tapahtuma oli juuri Korialla. Pääsylippu Asuntomessuille 2019 oli 26 €. Monia muistoja lipui mieleeni kävellessäni tuttuja teitä lapsuudenmaisemissa. Näin vanhenevalla iällä sitä selkeästi haluaa takaisin synnyinseudulle, jossa on niitä lapsuudenmuistoja ja tutut maisemat. Näin minullekin on käynyt. Joskus lapsena ennen kouluikää muistan laulaneeni: kotini on koira koira koira... vaikka piti laulaa kotini on Koria Koria Koria :D

Mistä minä olen kotoisin? Mihin olen matkalla? Mitä sitten kun kerran kuolen? Meillä jokaisella on sydämessä aukko, jota mikään muu ei voi täyttää kuin Jumala, Hän joka on sinut luonut. Niinkuin Pyhä Jumalan ohjekirja Raamattu sanoo meille: mieheksi ja naiseksi Hän meidät loi. Meillä jokaisella on kaipaus saada rauha. Vain Jeesus on tie rauhaan Jumalan kanssa. Niinkuin tuo Pyhä Raamattu sanoo: tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi. Siitä saat rauhan, rauhan, jota mikään muu ei voi tässä elämässä sinulle antaa. Menestyskin on lopulta tyhjää! Mikä onkaan sen ihanampaa kuin saada rauha Jumalan kanssa, lepo omalletunnolle. Usko Herraan Jeesukseen niin sinä pelastut :) Näin olet matkalla taivaaseen eräänä päivänä kotiin Isäsi luo, iankaikkiseen asuinsijaasi. Silloin voi sanoa että on päässyt perille Luojansa luo. 

Joh.14:1-4
Alköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta - enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan. Minä menen valmistamaan teille sijaa mutta tulen sitten takaisin ja noudat teidät luokseni, jotta saisitte olla siellä missä minä olen. Te tiedätte kyllä tien sinne minne minä menen. 

27.6.2019 Oulujoen kirkossa
27.6.2019 Oulujoen kirkossa
13.7.2019 Ylistaron tori
13.7.2019 Ylistaron tori
Pirtein sisustusidea Korian Asuntomessuilta!
Pirtein sisustusidea Korian Asuntomessuilta!
Pieniä kivoja ideoita, mm. Korian silta saunan seinässä Asuntomessuilla
Pieniä kivoja ideoita, mm. Korian silta saunan seinässä Asuntomessuilla
Klassikko ja jännät lamput Asuntomessuilla
Klassikko ja jännät lamput Asuntomessuilla
Isot ikkunat ja kukkatuolit Asuntomessuilla
Isot ikkunat ja kukkatuolit Asuntomessuilla
Aurinkoista kesän jatkoa kaikille!
Aurinkoista kesän jatkoa kaikille!

31.05.2019 Kesäsuunnitelmia

Moni laulaa huomenna ihanan Suvivirren ja lähtee kesäniityille kirmaamaan. Myös minulla on suunnitelmia ja odotan kovasti helteitä ja reissuja pitkin Suomea. Kesäkuussa juhannuksen jälkeen olen Oulujoen kirkossa kesäillan musiikkihetkessä klo 19. Silloinkin soivat laulut elämän antajasta Jeesuksesta. Katso -> https://www.oulunseurakunnat.fi/tapahtumat/2019-06-27/kesaillan-musiikkihetki Tilaisuuteen vapaa pääsy!

Suvivirren sanoin: Hyvää Kesää =)

Virsi 517:1-3 Suvivirsi

Jo joutui armas aika ja suvi suloinen kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen
Nyt siunausta suopi taas lämpö auringon Se luonnon uudeks luopi, se kutsuu elohon Taas niityt vihannoivat ja laiho laaksossa Puut metsän huminoivat taas lehtiverhossa Se meille muistuttaapi hyvyyttäs Jumala Ihmeitäs julistaapi se vuosi vuodelta Taas linnut laulujansa visertää kauniisti Myös eikö Herran kansa luojaansa kiittäisi? Mun sieluni sä liitä myös äänes kuorohon Ja armon Herraa kiitä kun Laupias hän on. Oi Jeesus Kristus jalo ja kirkas paisteemme sä sydäntemme valo, ain asu luonamme. Sun rakkautes liekki sytytä rintaamme luo meihin uusi mieli, pois poista murheemme. Ei vertaistasi sulle, sä lilja Saaronin. Suo armos lahjat mulle ja kaste Siionin. Kun Henkes virvoituksen vain sielu saanut on keväisen kaunistuksen se saa kuin Libanon. Maan, meren anna kantaa runsaasti lahjojas tarpeemme meille antaa sun siunauksestas. Suo suloisuutta maistaa myös sielun sanassas ain armos sille paistaa, niin on se autuas.

Arboretumissa Elimäellä
Arboretumissa Elimäellä
Ihanaa kesää kaikille!
Ihanaa kesää kaikille!
Kesäsadetta ja sateenkaarta
Kesäsadetta ja sateenkaarta

20.5.2019 Kesäkuu häämöttää

Eilen saimme nauttia kuumasta alkukesän päivästä. Palasimme Lieksasta ja olipa upeaa katsella kaunista Suomea ja ajella pitkään valoisassa illassa kotiin gospelkonsertistani paikallisesta helluntaiseurakunnasta. Tämän viikon perjantaina ja lauantaina on tulossa vielä tämän kuun viimeiset laulukeikat Virroilla ja Saarijärvellä. Virtojen Helluntaiseurakunnassa konsertti on lo 19 ja lauantaina Saarijärven Vapaaseurakunnalla klo 16. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Psalmi 100:2,5
Palvelkaa Herraa iloiten, tulkaa hänen kasvojensa eteen riemuiten ... sillä Herra on hyvä. Hänen armonsa pysyy ikuisesti ja hänen uskollisuutensa polvesta polveen.

19.5.2019 Lieksa
19.5.2019 Lieksa
19.5.2019 Lieksa
19.5.2019 Lieksa
Kotimatkalla Uimaharjulta
Kotimatkalla Uimaharjulta
Alkukesän aurinkoa
Alkukesän aurinkoa

8.5.2019 Kevään Sinfoniaa

Tervetuloa tulevana sunnuntaina Seinäjoelle. Paikkakunnalle, jossa minut valittiin 19 vuotta sitten tangokuningattareksi tangomarkkinoilla. Laulut ovat vaihtuneet -> Helluntaiseurakunnalla on klo 13 ja Vapaaseurakunnalla klo 17 Äitienpäiväkonsertit, jossa kuulee gospel-levyjeni kappaleita. Tilaisuuksissa myös mahdollisuus ostaa levyjäni. Muista myös Fidan Eväät Elämään kampanja ja tue sitä mm. katsomalla Ida Elinan uusi laulu: Saman taivaan alla Youtubesta, kampanja on 19.5.2019 asti siellä. Jokaisella katselukerralla on merkitys.

-> https://www.youtube.com/watch?v=YA4cQ7b3FHQ  

Kuvia mm. Elimäen Mustilan metsäpuistosta viikko sitten! Löysin netistä kauniin runon äidistä, runon myötä ihanaa äitienpäivää kaikille!

Piirsin kuvan siihen silmät, jotka nauravat ja suun joka hymyilee. 
Piirsin korvat, jotka jaksavat kuunnella ja sydämen joka välittää.
Piirsin ihmisen joka on minulle tärkeä. Piirsin sinut äiti!

25.04.2019 Onnellisuuden salaisuus

Me etsimme onnea, tyydytystä elämässämme monesta eri paikasta ja monella eri tavalla. Tulemme riippuvaiseksi asiasta jos toisesta. Nykyajan vaara on mm. sosiaalinen media, ollako kaikkien tavoitettavissa vai ei ja keille kaikille minun asiani kuuluvat. Miksi perhe ei ole enää perhe? Etsin paluuta vanhaan aikaan, aikaan jossa aika pysähtyy eikä ole hoppu suorittaa. Oman vanhenevan ulkoisen olemuksen hyväksyminen on osa ihmiseloa. Suurin onni, onnellisuuden salaisuus on löytää sisälleen rauha. Tämän rauhan voi antaa vain ihmisen Luoja. 

Tuleva viikonloppu ja etenkin lauantai on minulle erityinen juhlapäivä. Saan juhlia onnea yhdessä isän, lasteni, sukulaisteni, ystävieni ja muuten merkityksellisten ihmisten kanssa yhdessä puolisoni kanssa. Ihana aurinkoinen sää suosii ja yksi onnen hetki täyttyy. 

Tässä linkki poikani Jannen omaan Jannen Keittiössä Blogiin ja ohjeena juhliemme yksi herkullisin leivos:  https://www.jannenkeittiossa.fi/2019/04/puolukka-vaniljaleivos.html#more 

1.Kor. 13:4-8
Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii. Rakkaus ei koskaan katoa.

17.04.2019 Jumalan uhrilahja sinulle

Pääsiäisviikonvaihde lähestyy auringon paistaessa täällä meren rannalla. Mietin tänä aamuna seuraavaa: Jumala lähetti oman Poikansa, jotta saisi palautettua yhteyden omiin lapsiinsa, luomiinsa ihmisiin. Jumalan Poika Jeesus, oli reilu 30-vuotiaaksi maan päällä ja eli normaalin ihmisen tavoin elämää alkuelämänsä ensin pakolaisena Egyptissä, sitten Pyhässä Israelin maassa. Jumala uhrasi oman Poikansa, jotta meillä elämä olisi =) ! Kuinka moni on valmis tähän. Ei kukaan. Meille on annettu valtava armo, ilmainen lahja - uusi elämä Kristuksessa jos vain vastaamme silloin, kun Jeesus kolkuttaa sydämen ovelle; saako tulla sinne asumaan. Mitä Jeesus sinulle merkitsee? Hän rakastaa sinua.

Aurinkoista pääsiäistä kaikille!

Joh.19:30
Kun nyt Jeesus oli ottanut hapanviinin, sanoi hän: "Se on täytetty", ja kallisti päänsä ja antoi henkensä.

Hauskat pääsiäismunat puiston laidalla.
Hauskat pääsiäismunat puiston laidalla.
Karkkilan konsertista (7.4-19)
Karkkilan konsertista (7.4-19)

03.04.2019 Kevättä rinnassa

Eletään huhtikuun alkua ja lumi on sulanut jo huimaa vauhtia. Talvella sairastelin monta viikkoa flunssaa ja nyt pari päivää taas on tuntunut siltä, että lievä flunssa vaivaa. Tehovitamiinit käyttöön ja uskon siten ettei tule pahemmin päälle =) Piristävää lenkkeillä hiekan rapistessa lenkkarin pohjassa - lumi sulaa!

Viikonloppuna sunnuntaina 7.4.-19 on taas pitkästä aikaa Gospelkonsertti: Ystävistä parhain teemalla ja lähdemmekin ajelemaan kohti Karkkilaa. Konserttiin vapaa pääsy, joten jos olet niillä kulmilla niin tervetuloa klo 16:00 Karkkila-saliin! Tilaisuuden jälkeen levymyyntiä.

Keväällä lähes aina minulle tulee vimma laihduttaa tai tehdä jokin elämäntaparemontti. Niin tänäkin vuonna. Pikkuhiljaa hyvä tulee kuten sanonta sanoo. Jos teen liian ison muutoksen, alan lipsumaan. Haaveilen omasta puutarhasta puutarhurina ja toiveesta asua maalla. Olisi ihana herätä kesällä perannojen tuoksuun ja nähdä omin käsin tehdyn kukkamaan loiston ja mikseipä pikkukasvimaan kasvun. Kesän tuoksu ja lintujen viserrys. Saa nähdä milloin tämä haaveeni toteutuu =) Tässä vielä linkki Astu tarinaan, jossa sain olla mukana: https://www.permanto.fi/fi/web/alfatv/player/vod?assetId=13945050 

Iloitaan lumen sulamisesta ja näistä ihanista aurinkoisista päivistä!

Psalmi 34:6
Ne, jotka katsovat häneen, säteilevät iloa.

17.03.2019 Shalom terveiset Israelin matkalta!

Tulimme eilen aamulla kello kuuden maissa Suomeen. Lento olikin noin puoli tuntia nopeampi kuin alustava aikataulu oli. Lähdimme viikko sitten perjantana Kinneret Toursin järjestämälle retkirikkaalle matkalle Pyhään Israelin maahan. Viikko-ohjelma oli ennalta tiedossa: tulisimme näkemään Jeesuksen jalanjäljillä mm. Vuorisaarnan vuoren, purjehdimme Gennesaretin järvellä, kävisimme Jeesuksen kotikaupungeissa Nasaretissa ja Kapernaumissa, saisimme mahdollisuuden uida Kuolleessa meressä ja Sahnen luonnonpuistossa, jossa virtaa Jordanjoen vesi. Jordanjoessa Jeesus kastettiin. Luvassa retkirikkalla matkalla oli myös Aabrahamin aikaiset 2700 vuotta vanhat muurit, Kinneretin maustemyymälä (josta mukaan tarttui Taatelipalmu-hunajaa ja Kuolleenmeren kosmetiikkaa), saisimme ratsastaa Negevin autiomaassa kameleilla 45 minuutin autiomaaretken, tekisimme patikkaretken Jerusalemissa Jeesuksen puutarhahaudalle, jossa saisimme ehtoollisen ja josta näkisimme myös Golgatan, jonne Jeesus ristiinnaulittiin. Kävisimme Jad Vashem Vainojen museossa, jossa on kuvin, vaattein, kengin, laukuin videoin kuvattu Jumalan kansan juutalaisten vainoja mm. Hitlerin aikakautena. Viimeinen päivä sisälsi myös käynnin Getsemanen puutarhassa, jossa Jeesus kävi Raamatun mukaan usein tapansa mukaan rukoilemassa, paikassa jossa Juudas myös hänet kavalsi. Getsemanen puutarhassa on yli 2000 vuotta vanhoja oliivi- eli öljypuita eli puut ovat Jeesuksen ajalta. Viimeisenä iltana kävimme matkaopas Heikki Kankaan kotona, jossa perheensä oli leiponut suolaista ja makeaa kahvin kera,  saimme nähdä lauluesityksen hebreaksi ja diaesityksen, jonka Raamatun tutkijat meille heillä esittivät. Olin tietoinen, että maailmamme on vain 6000 vuotta vanha, ei siis miljoonia vuosia vanha kuten nykytutkijat meille antavat ymmärtää. Tämän todistivat myös nämä Raamatun tutkijat.

Alunperin oli uskomatonta, että minulla oli mahdollisuus päästä Israeliin. Odotukset olivat suuret, olihan edessä paljon retkiä Kinneret Toursin matkaopas Heikki Kankaan johdolla. Heikki kertoi hyvin asiantuntevasti bussimatkojen aikana Raamatun historiaa ja valokuvasin minkä kerkesin kamerallani noin 800 kuvaa. Jonkinlainen kuva-albumi näistä tarvitsisi sitten tehdä muistoksi. Oli huimaa nähdä raunioita mm. asunnosta, jossa Jeesus asui yhdessä opetuslapsi Pietarin kanssa. Moneen Pyhään paikkaan on rakennettu kirkko myös esim. paikalle, jossa Jeesus ilmestyi opetuslapsilleen ylösnousemuksensa jälkeen (Gennesaretin järvi, Tiberiassa). 

Saimme hyvän läpileikkauksen Israelin maasta, kävimme Tiberiassa, Aradissa ja Jerusalemissa (retkireitit on yhdessä kuvassa alla). 

Maassa oli loppuviikon aikana Gazan alueella levotonta. Pieni alue Israelin alaosassa. Gazan alue on Hamasin hallinnassa ja he mm. lähettävät Israelin puolella ilmapallojen mukana räjähteitä. Heikki-opas kertoikin, että miettikää kun tälläinen ilmapallorykelmä laskeutuu lastentarhan pihaan. Mikä jälki siitä syntyy. Hamas haluaakin vallata Israelia mutta ei tule siinä onnistumaan. Näin Raamattu kertoo. 

Uutisointi Suomessa on hyvin Israel vastaista. Israelissa on hyvin rauhallista ja pääosin maa on ulkonäöllisesti maaseutumaista, paljon vihreitä niittyjä ja kaupungit tiiviisti niiden lomassa. Uutiset välittävät Israel uutiset siihen tapaan, että Israel hyökkäsi kun totuus on toisinpäin. Tämä kaikki on kuitenkin kirjoitettu Pyhään Raamattuun. Jumala on valinnut Israelin ja juutalaiset, joita ns. koko maailma vihaa. Vainojen museossa tuli tippa silmään katsoessa videokuvaa siitä kuinka juutalaisten ruumiit työnnettiin työkoneella yhteen kuoppaan ja kuinka ihmiset laitettiin kaasukammioihin kun heihin ei voinut tuhlata luoteja! Järkyttävää. 

Minä suosittelen kaikille lähteä Jeesuksen jalanjäljille Pyhään Israeliin. Maan valuutta on shekeli mutta eurot kävivät setelimaksuna maassa, takaisin sai shekeleitä. Ei kaikkia paikkoja löydä heti itse mutta jatkossa voisi tehdä vaikka vuokra-autolla oman tutkimusmatkan Israellin, saa nähdä =). 

Sak. 12: 2-3
Katso, minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille yltympäri,.. Ja sinä päivänä minä teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille: kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä; ja kaikki maan kansakunnat kokoontuvat sitä vastaan.

Ps. 122:6

Toivottakaa rauhaa Jerusalemille, menestykööt ne, jotka sinua rakastavat.

Kapernaumissa ryhmämme kuva. Paikka on synagooga, jossa Jeesus myös opetti kansaa.
Kapernaumissa ryhmämme kuva. Paikka on synagooga, jossa Jeesus myös opetti kansaa.
Gennesaretin järvellä, Tiberiassa
Gennesaretin järvellä, Tiberiassa
Israelin lippu liehuu
Israelin lippu liehuu
Mantelipuu kukki Tiberiassa
Mantelipuu kukki Tiberiassa
Aabrahamin portti, Danin luonnonpuiston lähellä.
Aabrahamin portti, Danin luonnonpuiston lähellä.
Nasaretia kuvaamassa
Nasaretia kuvaamassa
Negevin autiomaan kukkia
Negevin autiomaan kukkia
Hei, olen Shamar =D (Tällä kamelilla kävin autiomaaretkellä).
Hei, olen Shamar =D (Tällä kamelilla kävin autiomaaretkellä).
Jalkahoitoa Kuolleessameressä
Jalkahoitoa Kuolleessameressä
Jerusalem, keskellä kuvaa korkea kirkontorni, paikka josta sanotaan Jeesuksen nousseen ylös taivaaseen.
Jerusalem, keskellä kuvaa korkea kirkontorni, paikka josta sanotaan Jeesuksen nousseen ylös taivaaseen.

22.02.2019 Kevätaurinko paistaa!

Suomeen paluusta on 22 päivää. Kaikenlaista on tapahtunut ja olen saanut juosta paikasta toiseen. Tällä viikolla olen saanut vasta kirjaimellisesti huoahtaa. Katseeni osuu kauniiseen merimaisemaan ja aurinko paistaa näin helmikuun lopulla kauniisti piristäen mieltä kummasti. 

Matkaoppaan tutkintotodistus tuli toissa päivänä postitse kotiini ja kiva lisä on stipendi, jonka saa hakea tietyltä rahastolta. Jumala johdattakoon eteenpäin elämässäni näyttäen sopivan matkan tietä eteenpäin. 

Espanjan puolen vuoden ajalta parhaimpina paloina oli viimeinen retki satumaiseen perhospuistoon, lämpimät rantapäivät elo-syyskuussa, lämmin vastaanotto Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan ja Turistikirkon osalta sekä erään unelmani toteutuminen Mijaksessa, kauniissa vuoristokylässä. Täytyy sanoa, että oma maa mansikka - muu maa mustikka =D

Ensi kuussa lähden Jeesuksen syntymämaahan Pyhään Israeliin. Kirjoitan seuraavan blogini siitä matkasta.

Poikani Janne tekee Jannen keittiössä - ruokablogia ja on avannut eilen omat kotisivut. Tässä linkki pojan herkullisiin ohjeisiin, käyhän lukemassa ja tilaamassa uutiskirjeitään! 

Tässä osoite: https://www.jannenkeittiossa.fi 

Vaasan keikalta 9-10.2.-19
Vaasan keikalta 9-10.2.-19
Kouvolan Ystävistä parhain konsertista 14.2.-19
Kouvolan Ystävistä parhain konsertista 14.2.-19
Astu tarinaan nauhoitukset 15.2.-19. Ohjelma tulee 17.3.2019 klo 20:30 Alfa TV.ltä suorana ja sen jälkeen Alfan permannosta.
Astu tarinaan nauhoitukset 15.2.-19. Ohjelma tulee 17.3.2019 klo 20:30 Alfa TV.ltä suorana ja sen jälkeen Alfan permannosta.

29.01.2019 Benalmádenan hurmaava perhospuisto - Mariposario de Benalmadena

Lupaamani viimeinen blogi täältä Espanjan auringon alta tulee tässä. Kävin tänään toista kertaa retkimielessä Benalmádenassa. Lähdin junalla ensin Los Bolichesin alueelta ja jatkoin Benalmádenan juna-asemalta paikallisbussilla kohti perhospuistoa. Hyvät ohjeet kulkea bussilla kyseiseen jännään paikkaan löytyi perhospuiston omilta kotisivuilta josta sai valittua englannin kielisen tekstin ( https://www.mariposariodebenalmadena.com/en/ ) ja sivuilta löytyi myös vinkit päästä perille. Junalippu maksoi 3,60 € menopaluu ja bussilippu menopaluu 3,10 € yht. 6,70 €. Mukavaa kun matkustuksesta ei tarvitse maksaa maltaita! Pääsylipun sai tilattua normaalin 10 € sisäänpääsymaksun sijaan perhospuiston kotisivujen kautta edullisempaan 8,50 € hintaan. Retki maksoi siis 15,20 €. 

Bussi jätti ihan perhospuiston viereen ja jo kaukaa kuului ihanaa lempeää ja rauhoittavaa huilu/tunnelmamusiikkia perhospuiston pihasta, sama musiikki soi sisätiloissakin. Upea näkymä avautui läheltä perhospuistoa rinteeltä. Näin sieltä koko Fuengirolan, siitä ylin kuva. Perhospuistoon astuessa sisätilat olivat siistit ja perhospuisto oli jättisuuressa kasvihuoneessa, jossa asusti yllätyksekseni myös pieni kengurun poikanen, jänniä lintuja, kilpikonnapariskunta ja joku lisko (kuva liskosta oli näytillä) jota en löytänyt katseellani. Perhospuistoon astuessa ensin vastaan lenteli jättisuuret siniset perhoset. Hetkessä tuli fiilis, että olenko kenties satumetsässä vai paratiisissa. Huiman näköisiä! Suurempia ja pienempiä perhosia lenteli vastaan ja istahti ruokintalautaselle tai vehreän tropiikin lehdille. Kuvasin innoissani niitä sen minkä kerkesin. Joistakin perhosista ja linnuistakin löytyi nimet kuvakartoista, niiden latinankieliset nimet kuvien alla. 

Reilu tunti tuossa tropiikissa, sitten kahville paikan kahvioon ja takaisin paikallislinja-autolla. Matkaan lähti paikan perhosin kuvioitu meikkipeili ja jääkaappimagneetti matkamuistoina. Ihastuin kyseiseen paikkaan ja upeaan näköalaan niin paljon, että jo mietin Benalmádenaan muuttamista. Saa nähdä mihin Jumala johdattaa. Olen potenut 2,5 viikkoa jo flunssaa ja Suomessa odottaa keikat ... tänään ei tullut pahemmin käveltyä kuin kauppamatkan verran koska bussi vei melkein ovelle. Peukkuja pystyyn, että paranen pian kun työt odottavat koto-Suomessa. Tämä perhospuisto oli upein ja rauhoittavin kokemus Espanjan matkallani. 

Perhospuisto ei ole mikä tahansa perhospuisto, paikka on Euroopan suurin. Suurin osa puiston materiaaleista on tuotu suoraan Thaimaasta. Näin ehkä 15 eri lajia, joista lenteli satumaisesti vajaa kymmenen lajia. Vesiputous ja purot toivat omanlaistaan mukavaa tunnelmaa puistoon. Perhoset elävät 2 - 3 viikkoa ja asukaskunta vaihtuu siellä 2 viikon välein. Näin myös kotilovaiheisia perhosia ja toukkia kasvien lehdillä. Benalmádenassa on 66 000 asukasta, 

Sain Suomiopas-tutkinnonosani valmiiksi 22.01.-19 ja kouluni loppuu virallisesti 31.01.2019, näin olen suorittanut matkaoppaan ammattitutkintoni. Jee! Kiitos Kainuun ammattiopistolle puolenvuoden mahdollisuudesta olla Espanjassa ja kokea kaikki tämä. Kiitos opettaja Helille sekä Hannelle, jonka kautta pääsin Matkavekalle tekemään Kohdeoppaan tutkinnonosani. Kiitokset myös Aurinkorannikon suomalaiselle seurakunnalle, jonka kautta pääsin maahan ja sain tutustua mukaviin ihmisiin kahvila ja infopistetyössä. Hyvillä mielin palaan ylihuomenna kotiin Elimäelle. Voikaa hyvin =D !

Jes.40:3
Huutavan ääni kuuluu: Valmistakaa Herralla tie erämaahan, 
tehkää arolle tasaiset polut meidän Jumalallemme. 

Näkymä perhospuiston kupeesta Fuengirolasta
Näkymä perhospuiston kupeesta Fuengirolasta
Japanilaistyylinen ulkoasu perhospuistolla
Japanilaistyylinen ulkoasu perhospuistolla
Perhospuiston sisääntulon edustalla
Perhospuiston sisääntulon edustalla
Marpho peleides, upein perhonen ja joka laskeutui kuin tilauksesta kuvattavaksi eteeni
Marpho peleides, upein perhonen ja joka laskeutui kuin tilauksesta kuvattavaksi eteeni
Parides iphidamas
Parides iphidamas
Caligo memmon
Caligo memmon
Upeat läpikuultavat siivet!
Upeat läpikuultavat siivet!
Heliconius melponeme 2
Heliconius melponeme 2
Macropus eugenii kengurun poikanen
Macropus eugenii kengurun poikanen
Kone jolla sain painettua 5 cent kolikosta paikan logon muistoksi. Painatus maksoi euron.
Kone jolla sain painettua 5 cent kolikosta paikan logon muistoksi. Painatus maksoi euron.
Ylemmän kuvan koneesta tulleet 5 centin kolikot paikan logolla painettuna.
Ylemmän kuvan koneesta tulleet 5 centin kolikot paikan logolla painettuna.
Idea leuconoe
Idea leuconoe
Ptilinopus melanospilus
Ptilinopus melanospilus
Korallipuu kukki perhospuiston ulkopuolella
Korallipuu kukki perhospuiston ulkopuolella
Ohi on! Tutkinto on suoritettu!
Ohi on! Tutkinto on suoritettu!

15.01.2019 Mijas Pueblo

Bussissa on hauska matkustaa ja olikin kiva taas lähteä kokemaan eilen neljännellä reissulla kauniiseen Mijakseen täällä Espanjassa oloaikana. Sää suosi ihanasti ja pystyikin olemaan topissa auringon lämmittäessä vuoristossa olevassa kylässä. Bussi lähti Mijakseen Fuengirolan linja-autoasemalta ja lippu oli vain 1,55 €, menopaluu siis 3,10 €. Halpaa eikö totta. Päivä alkoi tapaksella heti bussiaseman vieressä olevassa tapas-paikassa: grillattua kanafilettä ja tuoretta patonkia. 

Mäkinen tie vei perille aukiolle, jossa jäin bussista pois. Olen käynyt Mijaksessa eri ihmisten kanssa ja tämä reissu olikin erityinen muistelomatka. Kävin Mijaksen suklaatehtaassa ja maistelin paikallista suklaata. Siellä houkuteltiin myös suklaanvalmistusta seuraamaan tehtaaseen mutta en lähtenyt koska flunssa vaivaa, niin jätin sen väliin. Kävin myös, Kiven neitsyen kappelissa joka on kuulemma kärkivihkimispaikka Aurinkorannikolla, siellä myös paistattelin päivää, hypistelin aitoja maalauksia myymälässä kirkon kupeessa, joista saisi kotiin aidon taulun, palan Espanjaa. Kehystys jäisi vain itselle Suomessa. 

Kolmella eurolla pääsi Maxin miniatyyrimuseoon, jossa on 360 teoksen kokoelma pienoismalleja. Vuonna 1972 avatusta museosta löytää mm. hammastikuista rakennetun balettitanssijan ja riisinjyvistä rakennetun Leonardo da Vincin viimeisen aterian. (espanja.com) Kävin toista kertaa myös tässä hauskan näköisessä ja erikoisessa museossa.

Mijaksen valkoinen kirkko on upealla paikalla ja kirkon penkereillä onkin upea istutettujen kasvien puutarha. Valkoinen kirkko espanjalaisittain; Iglesia de la Inmaculada Concepción. Tämä kirkko rakennettiin vuosina 1541-1565 ikivanhan moskeijan raunioihin. Sieltäkin näkee selkeällä säällä Afrikkaan asti, kuten eilen! Wau! Nappasin valkoisen kirkon puutarhassa kuvan äkäisestä kiitäjäampiaisesta, joka nimettiin reissulla Ritari Ässä ampiaiseksi. Siellä kukki. Koto- Suomessa taitaa olla paukkupakkaset. Kohta kotiinlähtö, sinne enää 16 päivää. Ensi viikolla viimeinen reissublogi täältä.

Joh.6:68
Jeesus sanoo: Henki on se, joka eläväksi tekee, ei liha mitään auta; ne sanat, jotka minä teille puhun; ovat henki ja elämä.

Mijaksen valkoinen kirkko
Mijaksen valkoinen kirkko
aurinkokello näyttää 13:30 eli oikeaa aikaa
aurinkokello näyttää 13:30 eli oikeaa aikaa

09.01.2019 Nerja, tippukiviluolat ja Frigiliana

Lähdin tänään Meriatur-matkatoimiston järjestämälle retkelle Nerjaan, sen tippukiviluoliin ja Frigilianaan linja-autolla. Päiväretken matkaoppaana oli Anne. Hänen opastuksestaan huokui kokemus, iloisuus ja rentous. Onkin ollut kivaa päästä usean eri oppaan retkille ja saada opiskelijana oppia toisilta. Lähtö retkelle oli klo 8:35 ja paluu klo 17:00. Ensimmäinen kohde oli Nerja ja upeat maisemat "Euroopan parvekkeelta". 

Kävin nopealla kahvikupposella ja sitten jo ryhmän matka jatkui Nerjan kuuluisiin tippukiviluoliin. Opas kertoi, että nämä luolat löysi kolmen pojan ryhmä. Pojat keräsivät puita vuoristoista ja yrittivät ottaa lepakoita kiinni. Yksi pojista heitti maassa olevaan reikään puukapulan ja reiästä lensikin lepakoiden parvi. Tämä saikin pojat kiinnostumaan lisää. Pojat yrittivät ensin itse kaivaa reikää mutta hakivat muutaman päivän päästä opettajan ja lääkärin avukseen ja joukko hämmästyi! Maan alta paljastuivat tippukiviluolat ja vuosi tästä löydöstä paikka avattiinkin jo turisteille nähtäväksi. Osa luolista ovat siis julkisia ja osaa niistä tutkitaan vielä tänäkin päivänä. Osassa tippukiviluolia on myös luolamaalauksia paleoliittiselta kaudelta sekä varhaisimmilta kausilta olevia muinausjäänteitä. Nämä luolien osat ovat yleisöltä suljetut tutkimusten vuoksi. Tippukiviluolien löytövuosi on 1959. Mielenkiintoinen tarina, eikö totta! 

Nerja on kunta etelä-Espanjassa ja siellä on noin 21 000 asukasta. Nerja tulee maurilaisesta sanasta: "naricha" joka tarkoittaa kosteaa ja runsasta kevättä. Alueen maataloustuotteet ovatkin: mango, oliivi ja avocado. Avocadot kuulemma säilyvät puissa pitkään ja niitä kannattaakin poimia sen mukaan kun käyttää ravinnokseen, kertoi oppaamme. Mantelipuu kukkii tammikuussa (näin yhden) ja mantelit ovatkin kuulema hyvä patikkaretken energiapommi yhdessä Malagan rusinoiden kanssa, joiden kosteusprosentti on 40 %, kun taas Suomessa myytävinä olevien rusikoiden on 20 %. Malagan kuuluisat rusinat kuivataan auringonpaisteessa toisin kuin Suomessa myytävät. Tämä energiapommi tarvitseekin kokeilla kun menen seuraavalle retkelleni ensi viikolla.

Tippukiviluolista matkasimme lyhyen ajomatkan Frigilianaan, yhtä pieneen söpöön kylään kuin tuo Nerjakin oli. Söimme tapas-aterian joka sisältyi retken hintaan. Oli reilumman kokoinen tapas kuin olen syönyt Los Bolichesin alueella. Ai niin tämä retki maksoi 59 € ja oli hintansa väärti, kaksi paikkakuntaa ja ruokailu. Kävelin pikkuteitä Frigilianassa ja nappasin muutamia kuvia. Tuliaisia tuli myös ostettua; jääkaappimagneetteja, paikallista Frigilianan suklaata ja kiva koriste kotiin. 

Frigilianassa on vain noin reilu 3000 asukasta. Paikka oli lämmin kuin suomalainen kesäpäivä ja hiljainen ja koinkin, että siellä sielu lepäsi. Keski- ja pohjois-espanjassa on kuulema lumipeite! Frigiliana on Andalucian kauneimmaksi nimetty kylä, joka on ollut aikoinaan kalastuskylä. Parhaimmat säät ovatkin siis täällä eteläosissa. Mukava päivä, hyvässä seurassa :)

Fil.1:21  Sillä elämä on minulle Kristus, ja kuolema on voitto.

Nerja, Euroopan parveke
Nerja, Euroopan parveke
Euroopan parveke
Euroopan parveke
Euroopan parvekkeen näkymää
Euroopan parvekkeen näkymää
Euroopan parveke
Euroopan parveke
Nerjan tippukiviluolat
Nerjan tippukiviluolat
Frigilianan kaduilla
Frigilianan kaduilla
Tapasta paikassa Bodeca de Pepe, Frigiliana
Tapasta paikassa Bodeca de Pepe, Frigiliana
Frigilianan kaduilla
Frigilianan kaduilla
Bougainvillea säleikön takaa
Bougainvillea säleikön takaa
syklaami ja orvokit Frigilianan kadulla
syklaami ja orvokit Frigilianan kadulla
Frigiliana hieman Nerjaa ylenpänä
Frigiliana hieman Nerjaa ylenpänä
Los Bolichesin aurinkorannalla tällä viikolla
Los Bolichesin aurinkorannalla tällä viikolla
Turistikirkolla 6.1.2019 viimeinen keikka opiskeluaikana
Turistikirkolla 6.1.2019 viimeinen keikka opiskeluaikana

05.01.2019 Kuninkaiden kulkue loppiaisaattona Fuengirolassa

Kuninkaiden kulkue on täällä Espanjassa traditio kuten myös osassa Meksikoa, Andorrassa, Tsekeissä ja Puolassa. Loppiainen on täällä suuressa roolissa joulunvietossa. Meidän suomalaisten mennessä ale-myynteihin joulun jälkeen, täällä Espanjassa ostetaan joululahjat ale-myynneistä lapsille heidän ns. joulunaan. Kuninkaiden kulkueen historia ylettyy reilun 200 vuoden taa, 1800-luvulle saakka. Kulkueen nimi on La Cabalgata de los Reyes ja pääosissa ovat Raamatun itämaan tietäjiä. Saimme tänään illalla kuvia kulkueesta, jossa kuviin pääsi ainakin yksi itämaan tietäjä, Joosef, Maria ja Jeesus-lapsi. Itämaan tietäjät seurasivat Betlehemiin tähteä 2000 vuotta sitten Pyhässä Israelin maassa ja tähden pysähdyttyä talon luo he löysivät juutalaisten kuninkaan. He kumarsivat koko maailman kuningasta Jeesusta Kristusta, joka syntyi vaatimattomiin oloihin meidän Vapahtajanamme. Itämaan tietäjät toivat kallisarvoisia lahjoja Jeesus-lapselle. Itämaan tietäjät nimi tuleekin siitä, että tietäjät näkivät merkin taivaalla; tähden joka kulki heidän edellään.

Kulkueessa oli siis tänään myös muita lasten satuhahmoja ja espanjalaiset lapset heittelivät liikkuvista vaunuista yleisölle tien vierustoille karkkeja liikkuvista kulkuevaunuista. Loppiaisaamuna espanjalaisten lasten koteihin on ilmestynyt joululahjat tämän karnevaaliksikin nimetyn kulkueen jälkeen. Fuengirola TV kuvasi takanamme tapahtumaa. Ihan hauska kokemus nähdä ja kokea maan omaa kulttuuria joulun vietosta ja positiivista oli se, että todellinen Kuningas oli arvoisellaan paikalla. Loppiainen päättää joulun ja tästä onkin hyvä jatkaa alkanutta uutta vuotta 2019. 

Aiemmin mainostamani keväinen matka Israeliin (mm. täällä kotisivuillani) ajalle 15. - 23.3.2019, jossa olin mukana yhtenä matkanjohtajana ja jonka matkanjärjestäjänä oli Kinneret Tours peruttiin yhteisestä päätöksestä ryhmän kanssa, koska ryhmäkoko ei täyttynyt, jolloin viikon retkipakettia ei voitu järjestää. Lähden kuitenkin itse Pyhään maahan Jeesuksen jalanjäljille 8. -16.3.2019. Siitä myöhemmin blogissa :). 

Mika 5:1
Mutta sinä, Beetlehem Efrata, joka olet vähäinen olemaan Juudan sukujen joukossa, sinusta minulle tulee se, joka on oleva hallitsija Israelissa, jonka alkuperä on muinaisuudesta, iankaikkisista ajoista. 

Joosef, Maria ja Jeesus-lapsi
Joosef, Maria ja Jeesus-lapsi
Itämaan tietäjä ja karkkeja heitteleviä lapsia
Itämaan tietäjä ja karkkeja heitteleviä lapsia
karnevaalikarkit joita sai lennosta kiinni
karnevaalikarkit joita sai lennosta kiinni

03.01.2019 Kulttuuria Malagassa

Eilen kävin junalla Malagassa, menopaluu lippu maksoi 7,20 €. Katselin ennakkoon minne menisin käymään ja päädyin juna-asemalla lähteäkseni katselemaan kulttuuria. Espanjalaisen kuvataiteilijan Pablo Picasson museo oli muutaman kilometrin päässä tuosta juna-asemasta ja google mapsin avulla pääsin perille aika helposti, reitti oli nimittäin lähes suora perille. Picasso-museo sijaitsee 1500-luvulla rakennetussa Palacio de Buenavistan palatsissa. Pablo Picasso eli 91 vuotiaaksi (1881 -1973). Perille päästyäni sisälle oli pitkä jono. Viimein pääsin ostamaan pääsylipun osaan tuota museota ja lippu maksoi 8 €. Uransa alussa Picasso teki näköistaidetta mutta sai nerokkaan ajatuksen muuttaa kaiken nykytaiteeksi. Häntä pidetäänkin yhtenä suurimmista ikoneista maailmassa. Picasso on syntynyt tuolla Malagassa jossa hänen synnyinkotinsa: Casa Natal Picasso, joka on myös avattu julkiseksi näyttelyksi. Täytyy sanoa että oli tuolla museossa pari taulua joita katsoin pitempään ja olihan se jonkinlainen elämys käydä siellä. Nykytaide ei kuitenkaan ole minun juttuni. Mukaani tartttui museon myymälästä Picasson taidetta esittävä tyyny ja keittiömagneetti. Ensi viikolla sitten jokin muu kohde täällä espanjan auringon alla blogin merkeissä.

Ps.8:4,5,10

Kun minä katselen sinun taivastasi, sinun sormiesi tekoa, kuuta ja tähtiä, jotka sinä olet luonut, niin mikä on ihminen, että sinä häntä muistat, tai ihmislapsi, että pidät hänestä huolen? Herra, meidän Herramme, kuinka korkea onkaan sinun nimesi kaikessa maassa!

Malaga
Malaga
Picasso taidetta tyynyssä
Picasso taidetta tyynyssä
valaistu suojatie Malagassa
valaistu suojatie Malagassa
Malaga
Malaga

31.12.2018 Feliz Nuevo - Happy New Year - Iloista Uutta Vuotta 2019!

Vuosi on vaihtumassa Espanjan maassa kuin myös muualla maailmalla. Jännää nähdä yöllä ilotulitus Välimeren rannalla. Hauskoja espanjalaisia tapoja näin uuden vuoden kynnyksellä ovat pullakranssi eli Roscón de Reyes -leivoksen, joka on täytetty kermavaahdolla ja koristeltu manteleilla ja kuivahedelmillä. Pullakranssin mukana tulee pahvinen kruunu ja kranssista löytyy keraaminen aasi. Joka tämän aasin saa, laittaa kruunun päähänsä ja saa pomottaa muita loppupäivän :D ! Joku kuvaili pullakranssia laskiaispullan ja joulupuuron sekoitukseksi, joka sisältää manteliyllärin. Kransseja on monen kokoisia ja hintaisia. Ostin sopivan kokoisen, joka maksoi 7,99 €. Maassa on kuitenkin taikauskoa muistuttavia tapoja, kuten mm. syödään 12 viinirypälettä jokaisena kellonlöymällä uutena vuotena tuomaan onnea. Suomessa perinteisiin kuuluu tinan valaminen. Sulanut tina heitetään kylmään veteen ämpäriin ja sitten katsotaan miltä tina näyttää. Jos tina muistuttaa sydäntä, voi vaikka olla luvassa rakkautta. Jotkin tavat ovat ihan harmittomia ja hauskojakin kuten tuo pullakranssijuttu. En kuitenkaan suosittele lähtemään mihinkään taikauskomenetelmiin mukaan. Paras juttu mitä tiedän on rukoilla Jumalaa johdattamaan elämässä eteenpäin ja käyttää Raamattua, Jumalan Sanaa ohjeviittana elämässä. Siellä on apu joka tilanteeseen. 

Poikani uuden vuoden herkkuohje: Baileys juustokakku tässä teille https://starbox.fi/jannenkeittiossa/baileys-juustokakku-juhlapoydan-suosittu-kakku . Jannen Keittiössä sivuilla myös muita herkullisia ohjeita. Käyhän kurkkamassa ja tykkäämässä tähdellä. 

Opiskelut ovat loppusuoralla ja teen tammikuun blogeja eri paikkakunnista täällä mihin juna vain vie. Suomiopas, kirjallinen työ, on lähes valmis. Muutamin kuvin toivotan teille kaikille tänään: FELIZ NUEVO 2019 =) !!!! Pitäkää huolta toisistanne <3

Ps.119:105
Sinun sanasi on minun jalkaini lamppu ja valkeus minun tielläni.

22.12.2018

Hyvää Joulua - Feliz Navidad - Merry Christmas 

Kävin tänään Centro Finlandin opastetulla retkellä Malagassa. Pääkadulla oli luvassa valoshow klo 18.30 ja klo 20. Opas kertoi Malagasta ystävällisellä ja rauhallisella tavalla sekä tulo- että menomatkalla. Jännä uutinen oli, että täällä Espanjassa maan perinteen mukaan lapset saavat joulupäivänä joulusukassa vain jonkin pikkupaketin ja vasta loppiaisena 6.1. loput lahjat. Lapset jakavat itämään tietäjiksi pukeutuneiden kanssa loppiaisena karkkeja julkisilla paikoilla ja sen jälkeen pääsevät avaamaan omat lahjansa. Jouluaattona katselen perinteiseen tapaani joulurauhan julistuksen Yle Areenalta ja lapsesta asti katsomani Lumiukko-lastenelokuvan. Olen myös levyttänyt tämän elokuvan teemalaulun suomeksi. Laulu löytyy Jouluyö-levyltäni. Ensi vuonna sitten joulu koto-Suomessa <3 rakkaiden lähellä. Tänään tein viimeiset jouluostokset joulupöytääni. Suomiopas-tutkinnonosan kirjallinen työ on loppusuoralla. Tammikuussa sitten matkustelen junalla eri paikkakunnille ja katselen maailman menoa matkaoppaan silmin blogien merkeissä. Huomenna on keikka Turistikirkolla ja jouluaattona Rafaelin aukiolla klo 21. Ylin kuva täältä Rafaelin aukiolta ja muut tänään Malagasta. 

Riemullista Vapahtajamme syntymäjuhlaa teille kaikille <3 sillä meille on syntynyt Vapahtaja!

Jumala lähetti enkeli Gabrielin Marian luo. Enkeli sanoi Marialle: älä pelkää Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa. Sinä tulet raskaaksi ja synnytät Pojan ja annat hänelle nimen Jeesus. Hän on oleva suuri ja häntä kutsutaan korkeimman Pojaksi ja hänen kuninkuudellaan ei ole loppua. 

Jesaja 9:5

Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu. Hänen harteillaan on herruus, ja hänen nimensä on Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas.

Los Boliches
Los Boliches
Malaga
Malaga

16.12.2018 Kauneimmat joululaulut 

Kahdeksan päivää jouluaattoon. Tänään kävin laulamassa muutaman muun sadan kanssa kauneimmat joululaulut Los Bolichesin kirkossa (Parroquia Virgen del Carmen y Santa Fe). Kirkko oli tupaten täynnä ja osa jäi seisomaan. Perinteiset joululaulut lämmittivät mieltä täältä Espanjasta käsin. Sylvian joululaulu on herännyt täällä erityisesti henkiin kun laulussahan sanotaan, että: mis sypressit tuoksuu nyt talvellakin,  istun oksalla uljaimman puun.... ja sää aina kuin toukokuun. Täällä todella on näin joulukuussa sää kuin kevätkeli.... viileä ja auringossa lämpimämpi. Los Bolichesin alue on puettu katujouluvaloin ja joulutähtiä on istutettu kukkapenkkeihin. Arvostan, että täällä kunnioitetaan Jeesuksen syntymää jouluseimiasetelmin toisin kuin Suomessa näitä katukuvaan kuuluvia seimiasetelmia ei näy missään. Jouluun kahdeksan päivää. Täytyy sanoa, että mieluiten olisin joulun Suomessa mutta nyt kokemusta rikkaampana joulu Espanjassa. Koruton ja pelkistetty joulu. Kävin myös tänään elokuvissa Fuengirolassa. Tämän viikon lauantaina 22.12 sitten Malagasta joulublogia.

Syttyi siunattu joulutähti yöhön maailman raskaaseen, hohde määrätön siitä lähti, viel´ on auvona ihmisten, Kun se loistavi lasten teille, päilyy järvet ja kukkii haat, kuusen kirkkahan luona heille siintää onnelan kaukomaat. Alpo Noponen

11.12.2018 Jouluun kaksi viikkoa

Viileän marraskuun jälkeen joulukuu näyttää lämpimämmältä, mikä toki lämmittää myös mieltä. Toisaalta hassua olla auringon hellimänä Suomen jouluodotukseen verrattuna. Pitkästä aikaa lähdin tänään kävelylenkille rantakadulle ja napsin kesäisiä kuvia. Eilen hain asuntooni muhkean joulutähden ja punaisia neilikoita joulufiilistä tuomaan. Kaksi viikkoa jouluaattoon ja sen myötä kävin myös suomikaupassa kyselemässä joululaatikoita joulupöytääni. Täällä Fuengirolassa onkin useita suomikauppoja, joista saa suomalaista suklaata ja muita elintarvikkeita. Hinnat ovat kyllä puolet korkeampia kuin Suomessa mutta joistakin ruuista sitä vain tahtoo maksaa saadakseen aidon, vaikkapa porkkanalaatikon pöytään. 

Fuengirolan Miramar-kauppakeskuksessa ja keskustan kaduilla näen joulunajan kunnioitukseen liittyvää jouluaiheisia Belén (suom. Beetlehem) asetelmia minimaalisin näyttämöin ikkunoidenkin takaa. Täällä Jeesuksen syntymä 2000 vuotta sitten on enemmän selvästi esillä kuin Suomessa. Espanjalaisille tärkein joulupäivä on 24. joulukuuta, eli Nochebuena. Myöskin tärkein jouluruoka syödään juuri jouluaattona myöhään illalla kotona perheen kesken ja samalla juhlistetaan Jeesus-lapsen saapumista. Espanjalaisen joulupöydän herkkuja ovat rusinoin, makkaroin ja oliivein täytetty kalkkuna. Joulupöytään kuuluu myös äyriäiset ja kala. Kaupoissa näkee paljon turrón-makeisia, nämä kuuluvat myös täällä joulun jälkiruokapöytään. 

Me käymme joulun viettohon taas kuusin, kynttilöin. Puun vihreen oksat kiedomme me hopein, kultavöin. Vaan muistammeko lapsen sen, mi taivaisen tuo kirkkauden?

5.12.2018 Paluu Fuengirolaan

Saavuin Fuengirolaan tunti sitten klo 17.00 maissa. 12 tuntia matkustusta, aamu bussilla ja sitten odotusajan jälkeen lento matka. Ilmasto tuntuikin täällä Espanjassa lämpimämmältä käytyäni armaassa kotimaassa. Asunto tosin on kylymä, lattiat myös. Patterin sai heti laittaa lämmittämään. Lämmin suihku ja villasukat jalkaan. Joulukonsertit menivät hyvin ja levyjäkin meni huima määrä konserteissa kaupaksi! Seurakunnat olivat panostaneet somistukseen joka toi lisää joulufiilistä lumen keskellä. Sain pitää kunnon talvitoppakenkiä ja -takkia. Joulukeikkoja on vielä muutama täällä Fuengirolassa josta laskeudunkin sitten jouluaaton viettoon, etänä perheestäni. Kuvissa konserttikuvia ja kondiittori-kisälliksi opiskelevan poikani taidonnäytetyöt konvehteista. Nam!

Seuraava etappi koittaa - huomenna käyn Torremolinoksessa Itsenäisyyspäivän juhlassa ja sitten palaan koulunpenkille. Suomiopas tutkinnonosa odottaa huipennustaan. Jatkan myös Aurinkorannikon suom. seurakunnan infopisteessä.... Koti ikävä vaivaa... 

On lapsi syntynyt meille
Suomalainen kansansävelmä kuvaelmasta Tiernapojat

On lapsi syntynyt meille
ja poika annettu on.
Hänestä elämän löysin,
Jumalan suosion.
Hän on sen ylhäisen koitto,
mi' maailmaa valaisevi,

vaan ehkä hänen soittons'
maan ympär' kajahtavi.

Jouluyön tarina, Kajaani 1.12-18
Jouluyön tarina, Kajaani 1.12-18
Kajaani 1.12-18
Kajaani 1.12-18
Jouluyön tarina, Sonkajärvi 2.12-18
Jouluyön tarina, Sonkajärvi 2.12-18
Jouluyön tarina, Sonkajärvi 2.12-18
Jouluyön tarina, Sonkajärvi 2.12-18
Jouluyön tarina, Sonkajärvi 2.12-18
Jouluyön tarina, Sonkajärvi 2.12-18
Jouluyön tarina, Sonkajärvi 2.12-18
Jouluyön tarina, Sonkajärvi 2.12-18
Jouluyön tarina, Karhula. 3.12-18
Jouluyön tarina, Karhula. 3.12-18

27.11.2018 Lähdön kynnyksellä

Matka koto Suomeen on ihan kynnyksellä ja täytyy myöntää, että on minulla ikävä sinne. Suomen palvelun taso on huippuluokkaa maailmalla. Kaikkia palvellaan ja nyt osaan arvostaa vaateliikkeiden myyjiä jotka kysyvät; "Voinko auttaa jotenkin?". Täältä Fuengirolasta saa etsiä kauppoja joissa näin olisi. Ominpäin saa sovitella vaatteita jne. Yksi asia josta espanjalaiset saavat kehuja on suojatien eteen pysähtyminen. Usein en ole edes ihan astumassa vielä suojatielle niin auto jo pysähtyy. Joku kehui espanjalaisia pesuaineita edullisiksi ja hyviksi. Maassa vaatteiden ja ruuan hinta on edullinen ja kuulema uusien autojenkin hinnat. Mieltä kovasti lämmittää lentää Suomen pikkupakkaseen ja nähdä tämä kaikki 4 kk oleskelu toisin silmin Suomen kuuden päivän visiitin aikana. Tykkään kovasti Suomen neljästä vuodenajasta ja niiden selvistä eroista keskenään. Säämuutokset eivät tule hetkessä kuten täällä Espanjassa. Täällä sataa shower tyyppisesti yhtäkkiä ja paljon. Tikkitakkia joutuu pitämään kylmän tuulen takia jo silloin tällöin. Palaan tänne takaisin ja jatkan Suomiopas tutkinnonosani loppuun saattamista ja katselen maata matkaoppaan silmin blogien merkeissä tammikuun loppuun asti. Vuosi vaihtuu myös siis täällä aurinkorannikolla. Kuva: ylin ilmainen kuvapankki, kuvaa myös Elimäen Mustilan puistokahvilasta. Ikävä kuuluu varmasti tästä blogista. Tervetuloa vielä kerran tämän viikon lauantaina Kajaanin Jouluyön tarina konserttiini, Sonkajärven Jouluyön tarina konserttiini ja ensiviikon maanantaina Karhulan Jouluyön tarina konserttiini. Ensimmäinen adventtisunnuntai jo edessä =)

Jes.66:1-2

"Näin sanoo Herra: Taivas on minun valtaistuimeni, ja maa on minun jalkojeni astinlauta. Millaisen rakennuksen te minulle rakentaisitte, millainen paikka olisi leposijani? Minun käteni on kaikki nämä tehnyt, ja niin ne ovat olemassa, sanoo Herra. Mutta minä katson sen puoleen, joka on nöyrä, jolla on särkynyt henki ja arka tunto minun sanani edessä."

17.11.2018 Biopark, Calle de Camilo Jose Cela 6-8, 29640 Fuengirola, Espanja

Kävelimme tutun pariskunnan kanssa tänään Fuengirolan hyvin hoidettuun eläintarhaan nimeltään Biopark. Olin kuullut ennakkoon, että eläintarha on hyvin hoidettu ja eläimet saavat luonnonmukaista hyvää ruokaa - siihen kai viitanneekin tuo Bio etuliite. Täytyy sanoa, että ennakko-odotukset täyttyivät, tarha oli siisti ja eläimillä oli hyvät oltavat omissa tarhoissaan. Mieleen painuvimmat eläimet olivat gorillat ja flamingot.  Biopark perustuu luonnon ja luonnonlajien kunnioittamiseen. Lippu puistoon oli 20,50 € mutta alennuslipulla jäi maksettavaksi 18.50 €. Minusta hinta täytti odotukset. Bioparkissa on haettu Aasian, Afrikan ja Madagaskarin elinympäristöä aidoilla kasveilla ja myös keinotekoisin keinoin. Bioparkissa näkee mm. Sumatran tiikerin, joka löytyy Luonnonsuojeluyhdistyksen kansainvälisen unionin uhattujen lajien punaiselta listalta. Biopark avattiin vuonna 2001 ja paikkaa pidetään siis lajien suojelukeskuksena ja eläintarhassa käy internetin mukaan enemmän kävijöitä kuin missään muualla Andalusian eläintarhoissa. Paikkaa pidetään yhtenä Costa del Solin maamerkkinä ja uskomattomana nähtävyytenä. Kuvaa alla upeasta eläintarhasta.

1.Moos.6:8
Nooa oli Herralle mieluinen. Nooa vaelsi Jumalalle kuuliaisena ja sai Luojalta tehtävän. Nooa rakensi arkin jonne jokaista eläinlajia keräsi kaksi; uroksen ja naaraan. Näin Jumala hävitti maailman vedenpaisumukseen jota ei koskaan tulisi enää tekemään, siitä merkkinä meille sateenkaari. 

Halleluja, Jeesus tulee!

Sumatran tiikerit
Sumatran tiikerit
flamingot
flamingot
gorillat
gorillat
suuria kaloja
suuria kaloja
kolmiulotteinen norsu
kolmiulotteinen norsu

14.11.2018 Jouluyön tarina konsertit lähestyvät 

Elämme marraskuun puolta väliä. Tutkintotilaisuus on tällä erää ohitse ja keskityn pikkuhiljaa Suomi-opas tutkinnonosan tekemiseen. Käytän aikaani myös tulevan joulukuun Jouluyön tarina -konserttien harjoittelemiseen. Lennän Suomeen 6. päivän lomalle työn merkeissä 29.11. ja palaan tänne Espanjaan 5.12. Kouluni, jossa olen etäopiskelijana matkaoppaan ammattitutkintoon sijaitsee Kajaanissa, jossa onkin ensimmäinen joulukonserttini la 1.12.-18 Kajaanin helluntaiseurakunnassa https://kajaaninhelluntaisrk.fi/viikko-ohjelma/. Konsertti alkaa klo 18.00 ja tilaisuuden jälkeen palvelee kahvio. Tule ihmeessä joulutunnelmaan laulujeni myötä jos olet vaikkapa samaa alaa opiskelemassa samassa Kainuun ammattiopistossa, jossa itse olen kirjoilla. Toinen konserttini on Sonkajärven koulukeskuksen salissa su 2.12.2018 klo 18.00, tilaisuuteen myös vapaa pääsy. Konsertin järjestää Sonkajärven helluntaiseurakunta https://sonkajarvenhelluntaiseurakunta.fi/wp/seurakunta/ohjelma/. Kotikunnaillani Elimäen lähellä on sitten viimeinen Jouluyön tarina -konserttini tänä vuonna Suomessa ma 3.12.-18 klo 19.00 Karhulan helluntaiseurakunnassa https://karhulanhelluntaisrk.fi/tilaisuudet/tapahtumakalenteri/. Karhulan konserttiin myös vapaa pääsy! Konserteissa mahdollisuus ostaa joululevyjä ja gospel-levyjä. Lämpimästi tervetuloa <3

Ps.4:8
Sinä annat minulle suuremman ilon kuin kukaan saa viinin ja viljan runsaudesta. 


Menen rauhassa. Sinä, Herra, sinä yksin olet minun suojani, minä saan elää rauhassa.

10.11.2018 Gibraltar

Pääsin Matkavekan järjestämälle Gibraltarin retkelle opas Eijan mukaan eilen. Retki sisälsi opastuksen, tippukiviluolan, jos hyvin sattuu Magotti apinoiden näkemistä (ovat ainoita villinä eläviä apinoita maailmassa) ja ostosaikaa kaupungilla. Gigraltar kuuluu Iso-Britannialle ja on Britannian merentakainen alue. Siellä suositellaan käytettäväksi maksuliikenteenä pankki/luottokorttia, jossa kurssi on pienempi. Ostin matkalta itselleni t-paidan johon tuli silti pankkikorttimaksuun n. 5€ ylimääräinen maksu ja mukaan lähti myös Gibraltar-jääkaappimagnetti. Tippukiviluola toimii erillaisten konserttien pitopaikkana ja turisteja varten muuna aikana luolassa soi musiikki ja värivalot vaihtuvat. Magotti-apinoitakin näimme ja pari kuvaa onkin niistä. Turistikaupassa juoksentelivat nämä apinat ja näin tilanteen, jossa apina nappasi turistilta pähkinäpussin kädestä. Ovat tottuneet turisteihin, jotka ruokkivat heitä, joten mitään irtotavaraa ei saisi olla käsissä. Maisemat olivat huimat Gibraltar-vuorelta ja jännitti Rondan matkan tavoin se, että minibussin ja rotkon välissä ei ollut kuin osalla matkaa heiveröisen näköinen aita ja pieniä betoniporsaita. Piti vain luottaa kuskiin, että pysyy tiellä. Retkillä on myös tapana antaa kuljettajalle tippiä ja ehjänä perillepääsystä laitoinkin hänelle euron pikkukoriinsa. Matka sisälsi meno- ja paluumatkoilla pikaiset passin tarkastukset myöskin. Loppulauseena kiva kokemus ja jännää oli nähdä myös nuo villit apinat!

1. Aikak.4:10 

Jabesin rukous

Jospa sinä siunaisit minua ja laajentaisit minun alueeni; jospa sinun kätesi olisi minun kanssani ja sinä varjelisit pahasta, niin että minä pääsisin kipuja kärsimästä.

Gibraltar vuori pilkottaa jouluisan katukoristelun takaa
Gibraltar vuori pilkottaa jouluisan katukoristelun takaa
tippukiviluolassa vaihtuu värit musiikin tahdissa
tippukiviluolassa vaihtuu värit musiikin tahdissa

8.11.2018 Tutkintoviikko valmis!

Tulin tänne Espanjan Fuengirolaan elokuun 1. päivä ja nyt elämme marraskuun 8. päivää. On kulunut 3 kk ja 8 päivää ja viiden päivän tutkintoviikko on ohitse! Huh! Ohi on!! Ulkomaan kohdeoppaan tutkinnonosa on suoritettu! Tutkinto alkoi viime sunnuntaina Matkavekan transferkuljetuksilla ja tervetulotilaisuudella. Maanantaina olimme Matkavekan hotellivastaanotoilla Torremolinoksessa ja Mijaksessa. Tiistaina oli oma retkeni Molino de Incaan ja keskiviikkona kävimme toimistolla läpi tulevan sunnuntain transferkuljetusta, johon lupauduin, sekä hotellien tietojen päivityksiä. Viiden päivän tutkintoviikko päättyi tänään toiseen omaan retkeeni Molino de Incaan. 

Opettajani arvioi retkeni K5 arvoiseksi, joten toki se tuntui hyvältä. Seurakunnan edustaja kertoi taas, että retkeni jälkeen, jossa oli arvostelijana, hän jatkossakin lähtee retkille, eli innostui kovasti! Moni sanoi myös, että olin hyvin perehtynyt taustatietoihin kasveista ja eläimistä. Elävöitin tarinoilla myös palautteiden mukaan opastusta. Haastoin retkelle lähtijöitä kysymyksillä espanjan kieltä unohtamatta. Onnellinen fiilis ja mukavaa lähteä huomenna vielä Gibraltarin retkelle seuraamaan opas Eijan työtä ja vain nauttimaan omasta onnistumisesta. 

Keskitynkin taas ensi viikolla tulevan joulukuun joulukonsertteihin ja palaan Aurinkorannikon suomalaiseen seurakuntaan infopisteeseen töihin. Jatkan myös Suomiopas-tutkinnonosan tekemistä loppuun. Kuvina tämän päivän kuvaa viimeiseltä retkeltäni ja mukavasta kahvihetkestä ystäväpariskunnan kanssa. Lintupatsas kuvaa iloani ja vapautta onnistumisista!

Ps. 138:8 
Herra vie minun asiani päätökseen. Herra, sinun armosi pysyy iäti. Älä jätä kesken kättesi töitä.

Japanilaisen puutarhan haaveilupenkki retkeltäni
Japanilaisen puutarhan haaveilupenkki retkeltäni
Lintu patsas Mijaksessa
Lintu patsas Mijaksessa

30.10.2018 Radio aalloilla huomenna!

Olehan kuulolla! Huomenna olen radio Finlandian taajuudella Tuula Ketolan haastateltavana täällä Espanjassa Benalmádenassa. 

Suora lainaus Turistikirkon https://turistikirkko.hol.es sivuilta: " 31.10.2018 klo 18.00, Suomessa klo 19.00 netin kautta kuunneltuna. Sunnuntaina uusinta klo 9.00 ja Suomessa klo 10.00. Paikalla silloin on Tuula Ketola ja haastateltavana Mira Kunnasluoto."  

Radiofinlandia 102.6 MHz tai https://www.radiofinlandia.net 

Kuulumisia Espanjasta. Matkatoimisto Matkavekan työssäoppiminen jatkuu ja jännitän jo ensiviikon tutkintoviikkoa joka koostuu kahdesta omasta tekemästäni retkestä Torremolinoksen Molina de Incaan ja Matkavekan osuuksista. Tietokoneeni on reistaillut viimeaikoina ja kiireet ovat tehneet blogeissa taukoa. Sää on viilentynyt huomattavasti täällä Los Bolichesin alueella Fuengirolassa. Tänään satoi lähes kokopäivän ja sää oli kuin Suomen kylmä syyspäivä. Sain irtopatterin vuokranantajaltani jolla lämmitän viilentynyttä ja kostean tuntuista kaksiotani. Villasukat saa olla jaloissa koska kaakelilattiat ovat kylmät. Pitäkää peukkuja, että ensiviikon retkipäivinä on hyvä keli! Tässä lyhyet terveiseni tälläkertaa.

Ps. 42:6 
Miksi murehdit, minun sieluni, ja olet minussa niin levoton? Odota Jumalaa. Sillä vielä minä saan häntä kiittää hänen kasvojensa avusta.

Torremolinoksen auringonnousua
Torremolinoksen auringonnousua
Espanjan liput liehuu
Espanjan liput liehuu
Los Bolichesin auringonlaskua
Los Bolichesin auringonlaskua

16.10.2018 Ronda ja huikeat maisemat

Matkatoimistoyhteistyö on ponkaissut käyntiin ja ohjaajanani on tuttu matkaopas Hanne, jonka mukana olen kulkenut jo lentokenttäkuljetuksessa sekä hotellivastaanotolla. Huomenna jatkamme hotellivastaanottokierroksen merkeissä. Näen Torremolinosta eri kulmasta kuin olen omaa retkeä rakentaessa nähnyt kulkiessamme rennon ja kotoisan rantabulevardin läpi siellä eri suuntiin. Sain lähteä oppimismatkalle matkaopas Eijan opastamalle Rondan retkelle. Ajelimme Rondaan vuorta ylös mutkittelevaa tietä jossa oli vain vajaan metrin korkuinen aita reunustamassa tietä. Hän kertoi kivasti Espanjan ja Andalusian historiasta, joimme kahvit taukopaikalla ja sain luottamuksellisen tehtävän kulkea retkiryhmän perässä, jotta jokainen pysyisi reitillä. Tiesin ennakkoon, että Ronda on vuorilla ja tiedossa on huimia maisemia vuorenrinteillä olevista taloista ja uljaista rotkoista. Rondassa järjestetään kerran vuodessa kolmipäiväinen härkätaistelutapahtuma joka olisi seuraavan kerran syyskuussa 2019. Kävimme kyseisellä areenalla jossa oli keltaista erikoishiekkaa joka ei pöllyä. Saimme poiketa myös Museossa, jossa oli härkätaistelijoiden asuja. Härkä ei muuten näe punaista väriä. Tämä maininta siksi, että yleensähän nuo härkätaistelijoiden viittat eli muletat ovat punaisia. Värikkyys onkin kai näyttävyyden tähden, näin oletan. Härkä joka päätyy areenalle on yleensä vanha ikäinen ja kuolee kunniakkaasti lopulta areenalla ja tämän härän lihaa myydään kalliimpaan hintaan lopuksi. Kävelimme kivoja Rondan kapeita kujia ja kurkimme sillalta alas huimia maisemia. Rondassa asustaa myös sininen harakka josta alin kuva (ilmainen kuvapankki). Iloisin mielin odotan taas huomista päivää täällä! Adiós !!

Virsi 499:1

Jumalan kämmenellä ei pelkää lintunen. Jumalan kämmenellä ei pelkää ihminen. Kaikille tilaa riittää, kaikille paikkoja on. Jumalan kämmenellä ei kukaan ole turvaton.

Ronda
Ronda
Ronda
Ronda
Ronda
Ronda
Ronda
Ronda
Ronda
Ronda
Ronda
Ronda
härkätaisteluareena
härkätaisteluareena
keltainen hiekka härkätaisteluareenalla
keltainen hiekka härkätaisteluareenalla
härkätaistelijoiden pukuloistoa
härkätaistelijoiden pukuloistoa
jäätelötauko ennen paluuta Fuengirolaan
jäätelötauko ennen paluuta Fuengirolaan
sininen harakka
sininen harakka

10.10.2018 Katson autiota hiekkarantaa

tai en ehkä sittenkään. Kuluneella viikolla on alkanut tapahtua ja pitkä jännittävä odotus palkitaan. Matkatoimisto yhteistyö alkaa ensi sunnuntaina aika varmasti lentokenttäkuljetuksen merkeissä. Oma retkiopastukseni on hiomista vaille valmis ja toki ylläpidän sitä tämän ajan ennen näyttötutkintoviikkoa 4-8.11-18. Eilen olin oppimismatkalla Marokon Tangerissa jonne lähdimme Los Bolichesista bussilla matkaoppaana aina iloinen ammattitaitoinen Hanne. Ajoimme n. 135km Tarifan satamaan josta siirryimme kävellen lautalle. Matkaliput, passit ja maahannousukortit tarkistettiin meno- ja paluumatkalla moneen kertaan. Kävimme kiertoajelulla, silitin pientä kamelia, söimme marokkolaisen lounaan muusikoiden musisoidessa meille marokkolaista musiikkia kitaroin sekä helistimin ja sitten vielä jatkoimme kävelyreitin loppuun pienillä kauppakujilla jossa innokkaat kauppiaat kulkivat vierellämme. Julkinen uuni oli näillä kauppakujilla jossa jokainen saa mennä paistamaan omia taikinoitaan ja vie sitten paistokset mennessään. Jokseenkin kulttuurishokki ja säälin köyhiä ihmisiä joita näin. Kokopäivän retki loppui klo.22 jälkeen. Muistoja ja kokemusta rikkaampana miettien että niin monesta saa olla kiitollinen! Kuvia alla Marokon tunnelmista eiliseltä reissulta. 

Matt. 20:28
Ihmisen Poikakaan ei tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan ja antamaan henkensä lunnaiksi monen puolesta. 

lautalla kohti Tangeria
lautalla kohti Tangeria
Marokon kauppakujaa
Marokon kauppakujaa
Tangerin satama
Tangerin satama
julkinen uuni
julkinen uuni
kauppakujalta
kauppakujalta
marokkolaismuusikot
marokkolaismuusikot
kamelilapsi hymyilee
kamelilapsi hymyilee

6.102018 Benalmádena ja lintupuisto Parque de la Paloma

Niinkuin elämässä yleensä kaikki ei mene ihan putkeen kun elämme jatkuvien muutosten maailmassa. Viime blogissa kirjoitin meneväni Aurinkorannikon matkaopasoppilaiden mukana Mijakseen ja Marbellaan mutta miten sitten kävikään. Oppilaat eivät saa uuden Espanjan lainsäädännön mukaan tehdä enää yli 100 vuotiaaseen kohteeseen opasmatkoja ilman virallista matkaopaskorttia. Matkat muuttuivat tämän päivän Benalmádenan lintupuistoretkeen. Tämä olikin kohde jonne olin jo ajatellut meneväni jossakin vaiheessa. Menimme junalla Benalmádenaan josta kävelimme ryhmänä kahden opiskelijan ja ohjaajan kanssa n. 20min puistoon. Oppilaat kertoivat matkalla jo jotakin pientä infoa kaupungista ja kohteessa he kertoivat vuoroin eri kasveista ja vapaana liikkuvista kukoista sekä linnuista. Puistossa oli myös suloinen aasipari. Puistoon voi tulla eväsretkelle tai nauttia kahvilassa pientä purtavaa ihaillen kaktuspuiston erikoisuuksia. Se mitä tältä oppimismatkalta tänään opin oli iloisuutta ja positiivisuutta sekä small talkkia koko opastuksen ajan. Lintupuistoon on ilmainen sisäänpääsy ja junalippu oli 3,60€. Muistettavaa on kuitenkin juoda nimittäin tänäänkin lämpötilat nousivat ainakin 25 asteeseen. Mukava elämys pikkurahalla! Alla kuvia lintupuistosta. Ensi tiistaina lähden Marokon Tangeriin oppimaan kokeneen matkaoppaan mukana kokopäivän retkelle. Siitä seuraavassa blogissa.


Kirjasta Unelman antaja, Bruce Wilkinson 

" Unelman kantaja, ylitä raja. Mahtava tulevaisuus odottaa sinua. Ja unelman antaja on valmis auttamaan, että löydät unelmasi."


Matt.9:38

Rukoilkaa siis elon Herraa, että hän lähettäisi työmiehiä elonkorjuuseen. 

Benalmádenan keskustaa
Benalmádenan keskustaa

28.9.2018 Hola! Historian havinaa

Täällä Los Bolichesin alueella on aivan junatien vieressä vanhan roomalaisen kylpylän rauniot. On suola-altaita ja reutoutumishuoneita. Fuengirolan historia saa alkunsa jo Välimeren vanhoista kulttuureista, kuten foinikialaisista ja roomalaisista. Näihin raunioihin on ilmainen sisäänpääsy ja ovat Jazz baarin kyljessä. Kahvia siemaillessaan voi silmäillä näitä jänniä raunioita. Kuitenkin raunioille on ilmainen sisäänpääsy. Alimmat kuvat näistä historiallisista raunioista. Fuengirolan keskustassa on suuri INFO talo, sieltä saa täällä Los Bolichesin alueella sijaitsevan Centro Finland INFO pisteen tapaan paljon esitteitä eri turistikohteista. 

Olin pari päivää sitten Torremolinoksen kasvitieteellisessä puutarhassa koeponnistamassa oman kohdeopastukseni ja sain arvioijaksi paikallisen suomalaisen matkaoppaan Hannen. Hän on ollut minulle hyvänä neuvonantajana. Odotan kuumeisesti saanko matkatoimiston 14.10 - 11.11-18 väliselle ajalle jolloin 5-11.11-18 olisi tutkintoviikkoni täällä tai tutkinto on viisipäiväinen työviikko mutta olisi tuona aikavälinä. Matkatoimiston kautta saan transferkuljetus - lomakohde opastuksen bussissa - hotellivastaanotto - puhelinpäivystys ja tervetulotilaisuus osuudet tehtyä jotka sitten näytetään käytännössä oman puutarhaopastukseni lisäksi. Matkatoimisto jakso on siis neljä viikkoa. 

Ensiviikolla lähden Aurinkorannikon Matkaopaskoulun oppilaiden järjestämille opasmatkoille Mijakseen ja Marbellaan OPPIMAAN heidän toiminnastaan. Siitä seuraavassa blogissa. 

Matt.6:24
Jokainen, joka kuulee nämä sanani ja tekee niiden mukaan, on kuin järkevä mies, joka rakensi talonsa kalliolle.

16.9.2018 Elämäsi tärkeysjärjestys

Mihin menevät elämässäsi tärkeimmät tunnit päivässä? Mihin käytät elämäsi tunnit? Nykyään jo noin 10 vuoden ajan on oletettu, että olet sosiaalisessa mediassa. Tuleekin nopeasti fiilis tippumisesta uusimmista uutisista jos et ole facebookissa tai vastaavissa paikoissa. Tuttu laittoikin pari päivää sitten osuvan "vitsin" asiasta matkaopas ryhmässä WhatsUpissa. Jaan ajatuksen täällä. 

"En käytä Twitteriä enkä Instagramia. Siksi kuljeskelen kaduilla ja huutelen tuntemattomille ihmisille, mitä syön, mitä juon ja miten minulla kotona menee. Minunkin on tärkeää rakentaa verkostoa. Minulla on jo kolme seuraajaa. Yksi heistä näyttää lääkäriltä ja ne kaksi muuta ovat poliiseja."

Mietitään aikaa 30 vuotta sitten tai miten elettiin lapsuudessani. Meillä kotona oli TV. Sitä katselin silloin tällöin iltaisin mutta en mielestäni illat pitkät. Vietin paljon aikaa kavereilla joilla ei ollut TV.tä. Oli minulla mankkakin, kuuntelin lahjaksi saamiani kasetteja. Muistan mm. Aija Roivaksen kasetin jota kuuntelin teininä ja sain lauluistaan iloa ja voimaa uskovana nuorena. Mietitään aikaa jolloin kaikilla oli kamerat joissa oli kehitykseen vietävät filminauhat sisällä ja sitten tulivat digikamerat jne. Minusta oli kivaa mennä kylään nuorempana ja kysyä onko teillä uusia valokuvia ja sitten katseltiin albumeja joihin oli liimattu kuvat. Juttelimme mistä kuvat olivat otettu ja kuuntelin tarinaa mistä milloinkin. Ihmisten ja perheiden elämät olivat enemmän suojatut. Entäpä nykypäivänä. No nyt näkee facebookista mitä kukin touhuaa. Olen välillä lähtenyt facebookista koska olen kokenut sen mm. sitovan liikaa aikaani. Ne joista välitän ja jotka välittävät minusta aidosti ja olemme ystävät miksi emme kyläillessä joskus toisillamme katsele "vanhanaikaiseen" tapaan kuvia albumista. Toisiko viereisen kadun puolituttu kadulla kohdatessanne sinulle käteen kuviaan joissa hymyilee ja "poseeraa" ja sitten -tykkäisit- kuvista? Eikö kuulosta siltä, että mitä puolitutun kuvat sinuun liittyvät tai että ei minua kiinnosta nähdä puolitutun lomakuvia. Näin voisin kuvitella olevan. Miksi sitten meillä on facebookit ym.? Kolme miljardia ihmistä käyttää sosiaalista mediaa. No se toimii vaikkapa osoitekirjana ja saat heti jonkun kiinni "mesen" kautta. Totta on myös, että nykypäivän nuoriso ei tiedä aikaa jota minä 44-vuotiaana olen elänyt. Markkakin muuttui euroiksi 2000 luvun alussa... negatiivinen puoli on kuitenkin se, että ihminen erakoituu kun elää vain paljon nettimaailmassa ja kokee itsetunto sekä mielenterveysongelmia kun hänellä ei ole sitä mitä kaverilla jonka facebook sivuja käy katselemassa. Facebook tarjoaa tylsyyteen välittämän tyydytyksen. Kun seuraan ihmisiä kadulla hyvin monella on kännykkä kädessä ja tuijottavat sitä kuin jumalaa ja miksi ihmeessä kännyköitä pitää kehittää ja uutta bukkaa. Eikö vähempi riitä? Minusta elämän laatu ole kiinni sosiaalisesta mediasta. Miten riuhtaista itseni irti oravanpyörästä johon sosiaalinen media kietoo? Yksi asia kuitenkin on minkä tähden haluan kirjoittaa blogia tänäpäivänä on evankeliumi. Tämä jää ainoaksi foorumiksi tämän vuoden puolella. Kuulumiseni näkyvät blogissa, livekeikoilla ja niitä voit kysellä yhteydenotto lomakkeen kautta. Opiskeluni täällä Fuengirolassa jatkuu. Alkuviikosta lähden Torremolinokseen harjoittelemaan tekemääni opastusretkeä puutarhaan. 

Jes. 43:2
Jos kuljet vetten halki, minä olen sinun kanssasi, jos virtojen poikki, ne eivät tempaa sinua mukaansa. Jos kuljet tulen läpi, et kärvenny eikä liekki sinua polta.

7.9.2018 Molina de Inca

Torremolinoksessa on aivan ihanan upea vihreä keidas vuonna 2003 kunnostettu ja uudelleen avattu kasvitieteellinen puutarha Molina de Inca. Torremolinos nimi tulee kaupungin historiallisesti kuuluisan San Miguelin kadun 12 metriä korkeasta puolustustornista Torre de los Molinoksesta joka tarkoittaa tuulimyllyjen tornia. Tästä tornista tähysteltiin merellepäin aikoinaan. Tämän satumaisen puutarhan omistaa Torremolinoksen kaupunki ja sijainniltaan puutarha on kaupungin pohjoispuolella. Puutarha tarjoaa 130 palmua, 60 erillaista puuta ja lisänä lintuja, kilpikonna, suihkulähteitä, runsaasti muita kasveja, kukkia ja jauhomyllymuseon. Pääsyliput ovat kaupunkilaisilta vain euron ja muilta kolme euroa. Eläkeläiset pääsevät puutarhaan ilmaiseksi. Puutarhassa on myös labyrintti jossa voi seikkailla halutessaan. Suoranaista aluekarttaa kävijä ei saa mutta WC talon seinästä löytää alueen kartan kaakeloituna seinäpintaan. Japanilainen puutarha tarjoaa vaikkapa kauniin hääseremonia- ja kuvauspaikan, puutarhassa järjestetään myös opastuksia. Puutarhaan pääsee autolla, parkkialue on ympyrän muotoinen. Itse matkustin junalla ja kävelin noin 25min paikanpäälle käyttäen kävelynavigaattoria. Pieni ongelma kuitenkin tuli eteeni kun en löytänyt liikennöidystä tiestä lähellä määränpäätä suojatietä. No tämä ongelma täytyy selvittää nimittäin teen tästä puutarhasta Kohdeoppaan tutkinnonosan opastukseni. Puutarhasta lähtevät Torremolinoksen vesilähteet Albercon del Rey sekä Inca. Puutarha on muodostettu vanhojen myllyjen ympärille joista kaksi 1700-luvulla rakennettua ovat edelleen toiminnassa. Herkulliset kuvat satumaisesta puutarhasta olkaa hyvä ja lopuksi Neitokakadun iloiset terveiset!

Psalmi 29:12-13

Sinä muutit murheeni ilokarkeloksi, riisuit yltäni surupukuni ja vyötit minut riemulla, että sieluni veisaisi sinulle kiitosta eikä vaikenisi. Herra, minun Jumalani, sinua minä ylistän ainiaan.

2.9.2018 Kansa joka pimeydessä vaeltaa on näkevä suuren valon!

Kävellessäni lenkillä Fuengirolaanpäin junakatua jonka alla kasvaa banaanipuita näen kaikenlaisia ihmisiä. On jännä katsella ympärille! Olen myös menneen elokuun aikana hoksannut millainen luonnetyyppi espanjalainen on. Mielipiteeni on ihmisen luonteen muokkautumiseen se, että jos olet saanut elämässäsi lähes kaiken ja aina tahtosi läpi olet hyvin ylpeä ja et kestä vaikeuksia tai painetta. Moni vaikeus tosin tulee ihmisen elämään synnin kautta, väärien valintojen kautta, sinisilmäisesti toisiin ihmisiin luottamisen kautta. Jumala näkee ihmisen sisälle sydämeen asti. Olemmeko vain niiden kavereita joilla menee hyvin? Onko lähimmäisen rakastamista se, että pidän Jumalan käskyt kuitenkin ilman lakihenkisyyttä - rakkaudesta Isääni kohtaan? Ja jonka seurauksena kohtelen lähimmäisiä hyvin. Kuljetko sinä Taivaallisen Isän johdatuksessa? Mistä sen voi tietää? Ensiksikin ajattelisin niin, että kun Jeesus Kristus on elämäsi Herra, Hän alkaa ohjaamaan sinua kun kuljet Hänen yhteydessään rukoillen ja Sanaa lukien. Jumala avaa Sanaansa pala kerrallaan sinulle. Jos haluat olla Hänen käytössään, luovuta koko elämäsi Hänelle. 

Kävelylenkillä katselen säälien patjalla makaavaa henkilöä joka asuu nähtävästi kadulla Fuengirolan juna-aseman nurkalla ja toista henkilöä joka istuu saman tien varressa nukuksissa pitäen kuppia jos saisi ohikulkijoilta siihen lantin. On hyvä ojentaa auttava kätensä aidosti.

Huomenna jatkuu Kohdeoppaan kirjallinen työ ja alkaa Kahvitellen Espanjaa kielikurssi syyskuun ajan, lisäksi käyn Seurakuntakodilla kahvilassa puuhaamassa. Vaihdoin myös isompaan asuntoon toissapäivänä. Jännään matkatoimisto yhteistyön puolesta joka on vielä auki. Tätä saa muistaa rukouksin <3

Jes.9:5

Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu, jonka hartioilla on herraus, ja hänen nimensä on: Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas. 

23.8.2018 Luova Jumala

Fuengirolan Los Bolichesin kaupungin osa jossa asun, on täynnä mitä eksoottisempia puita. Ensiksikin oli siistiä nähdä palmuja silloin kun 1.8-18 tulin lentoterminaalista Malagasta ja kävelin junalle jolla pääsi suoraan Fuengirolaan. Kostea lämmin trooppinen ilmasto pöllähti kasvoilleni ja tajusin samalla, että Suomen erillainen tämän kesän 30 asteinen sää on kuiva ja kuuma mutta täällä Espanjassa säätyyppi on enemmän kasvihuonetyyppinen. Helpompi hengittää, tykkään.

Olen kävellyt ja ihmetellyt Luojan luomaa maailmankuvaa täällä ja innosta paukkuen jo suunnitellut tulevaa opastustani viereisen paikkakunnan puutarhaan. Nyt kerron teille hieman tropiikin eksoottisista puista ja kasveista joita silmiini on osunut. Koto Suomessa tuttu koristepöytäpuu Huonekuusi on täällä Espanjassa suurikokoinen näyttävä puu joka kasvaa 20-25 metriä korkeaksi. Puun kotimaa on Autraliassa. Puun oksat ovat symmetriset, säännölliset ja vaakasuoraan vähän ylöspäin kasvavat. Runko on karhea ja parhaimmillaan halkaisijaltaan metrin leveä. Näyttävä puu! Kiinanruusu, meillä Suomessa ruukkukukkana, hibiskusten (Hibiscus) sukuun kuuluva pensas tai pieni puu, joka on kotoisin Itä-Aasiasta, luultavasti Kiinasta. Kiinanruusu on Malesian kansalliskukka. Suomessa kiinanruusua on kasvatettu huonekasvina 1800-luvun alkupuolelta lähtien, Etelä-Euroopassa se on yleinen puutarhakasvina ja pensasaitoina kuten täällä Fuengirolassa. Teiden varsilla näkee Kiinanruusu ja Juoru istutuksia vesikastelujärjestelmien luikerrellessa nurmikon sekä kyseisten istutusten alla. Meillä koto Suomessa käytetään mm. Kurtturuusuja teiden varsien pensaina. 

Väli terveiset Los Bolichesin alueella sijaitsevalta Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan seurakuntakodilta jossa tarjolla taivaallista pannaria kesän ajan keskiviikkoisin kuten tänään kun siellä olin töissä. 

Presidentinpalmu on kotoisin Meksikosta ja Kaliforniasta. Palmu kasvaa 15 metriä korkeaksi ja täällä Fuengirolassa palmut koristavat rantabulevardia hyvin juhlavasti. Runko voi olla jopa 80 cm leveä halkaisijaltaan. Kumiviikuna/Huonekumipuu meillä koto Suomessa viherkasvi mutta täällä Espanjan auringon alla kookas puu suurine lehtineen. Laji on kotoisin trooppisesta Aasiasta ja on levinnyt maailman lämpimien alueiden puistopuuksi. Parikymmenmetriseksi kasvavana puu haaroittuu. Huonekumipuun lehti puhkeaa ensin ulospäin suuntautuvana piikkinä jotka rullautuvat sitten auki. Lehden väri on ensin rusehtava ja muuttuu myöhemmin kauniin vihreäksi. Nimensä puu on saanut siitä, että lajin lehtiä on käytetty kumin raaka-aineena. Kun lehti leikataan irti haavasta valuu valkeaa kumimaitoa eli lateksi. 

Hyvä alan kirja löytyi läheltä Hemingway kirjakaupasta; Tropiikin koristekasvit: Jouko Autere.

Matt.6:33
Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin.

Huonekuusi/Norfolkinaraukaria
Huonekuusi/Norfolkinaraukaria
Kiinanruusu
Kiinanruusu
Kiinanruusu ja Juoru pengereet
Kiinanruusu ja Juoru pengereet
Seurakuntakoti
Seurakuntakoti
Seurakuntakoti
Seurakuntakoti
Presidentinpalmu
Presidentinpalmu
Kumiviikuna/Huonekumipuu
Kumiviikuna/Huonekumipuu

14.8.2018 Muistan jäätelökesää 

Huomenna on Espanjassa kansallinen pyhäpäivä: Neitsyt Marian taivaaseenastumisen päivä (Asunción de la Virgen). Elokuun 15. päivänä koko Espanja juhlii. Katollinen kirkko uskoo, että Jeesuksen äiti Maria otettiin taivaaseen sieluineen päivineen elämänsä päätteeksi. Tämä on katollisen kirkon dogmi eli oppilauseen katsotaan perustuvan asioihin, joista on niin paljon näyttöä, ettei niitä voida kiistää. Jos näin ei usko on harhauskoinen. Mielenkiintoista lähteä huomenna kävelemään ja katsomaan miten espanjalaiset siis juhlivat tätä maan juhlapäivää. 

Olen löytänyt kivan kohteen josta on tarkoitus tehdä Kohdeoppaan opastus. Toteutus on jos kaikki menee hyvin tulevana marraskuuna. Lähden paikkaan kuvaamaan ja tutkimaan paikkoja torstaina. Saan jossakin vaiheessa mukaani suomalaisen matkaoppaan joka tulee tulkikseni sovittaessa asioista tuossa paikassa ryhmää varten. Matkatoimisto yhteistyö on tämän lisäksi, joka selvinnee viikon päästä. Pitäkää peukkuja, että asiat järjestyvät. Tänään maistoin Los Bolichesin erään jäätelökioskin laktoositonta jäätelöä, nam oikein hyvä suklainen maku! Jäätelömyyjäkin pääsi kuviin :D. Seikkailin myös rannan suuntaisilla pikkuteillä. Paljon olen nähnyt ja paljon on nähtävää :). Jäätelökesä jatkuu täällä Fuengirolassa. Sopii mulle! Huomenna Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan seurakuntakodille klo.10-13 kahvilaan töihin kohtaamaan suomalaisia ja turisteja. Jos satut liikkumaan kulmilla, tule moikkaamaan!

Evankeliumi on sitä, että kerjäläinen kertoo toiselle mistä saa leipää.

Olen löytänyt aarteen. Evankeliumin, vain Jeesus Kristus riittää!

-tuntematon

11.8.2018 Espanjalainen ruokakulttuuri ja tapas

Espanjaisten ruokarytmi ja -kulttuuri on hieman poikkevampi meistä suomalaisista. Ensimmäisellä viikollani täällä Los Bolichesin alueella Fuengirolassa etsin lähikauppaa josta ostaa perusruokaa suomalaiseen tapaan. Mukaan tarttui murukahvia, kauramaitoa, kaurahiutaleita, margariinia, hedelmiä, makkaraa, kanavuohenjuustosalaatti tarvikkeet, limsaa, vettä, leipää, pikkuleipiä näin päällimmäisiä mainitakseni. Oli erilaista mennä lähikauppaan kun siellä soi musiikki ja tietysti espanjalaiset kaupan mainokset välissä. Monikulttuuriset ihmiset kävelevät vastaani ja onkin jännä arvailla mistä maasta kukakin on. Lihatiski on täällä kaupoissa poikkeava ja siellä on paljon erilaisia kaloja tarjolla jääpedillä. Kaupan yleiskuva täyttyy espanjalaisista tuotteista ja onkin ollut ihan hauskaa kävellä kaupan hyllyjen välissä ihmetellen ja hypistellen kaikenlaista.

Aamupala täällä syödään omaan tahtiin, lounas syödään tyypillisesti kotona klo.14 jolloin alkaa myös siesta ja kauppoja menee kiinni klo.17 asti jolloin ne taas avataan. Iltapäivällä nappaillaan tapaksia ja päivällinen syödään klo.22. 

Tapas ruokakulttuurin alkuperästä kuulin tänään paikalliselta suomalaiselta matkaoppaalta kaksi tarinaa. Espanjassa 1200 - luvulla elänyt kuningas Alfonso X nautti ruokansa ja juomansa pieninä annoksina sairautensa vuoksi ja myöhemmin 1800 - luvun lopulla valtaan noussut kuningas Alfonso XIII taas laittoi sherrylasinsa päälle kinkkusiivun palan estääkseen hiekan lentämisen lasiinsa. Kuninkaat määräsivät hallinta kausinaan kansalle nämä käytännöt joista on tullut osa maan ruokakulttuuria.  "Tapa" sanana tarkoittaa kantta tai peittoa ja Tapakset ovatkin alkupaloja ja niitä tarjoillaan hyvissä ravintoloissa. Ensimmäinen kuva yhdestä Tapas vaihtoehdosta kera maitokahvin Miramar kauppakeskuksesta jossa kaksi kanaasuikaleita ja kastiketta sisältävää pikkusämpylää ja sipsit. Kuvaa myös espanjalais ravintolasta, ruoka-annoksen nimi "Vasikkaa talon tapaan". Alin kuva Torremolinoksen kahvilasta. 

Joh.6:35

Jeesus sanoi: "Minä olen elämän leipä. Joka tulee minun luokseni, ei koskaan ole nälissään, ja joka uskoo minuun, ei enää koskaan ole janoissaan.

10.8.2018 Mijas ja Kiven neitsyen kappeli 

Pääsin mukaan Mijaksen kylään vuoren rinteille joka on 450 metriä meren pinnasta Los Bolichesin alueelta Fuengirolasta. Olin mukana vihkitoimituksessa Aurinkorannikon suomalaisen srk mukana todella huimissa maisemissa. Upea maisema kappeli pihalta avautuu ja päättyy Välimereen kuten kuvista voit hyvin nähdä. Mijaksessa on mahdollisuus käydä aasien kyydissä ajelulla. Aasit ovat parkissa katoksen alla odotellen vuoroaan. Mijasta kutsutaan valkoiseksi kyläksi. Talot ovat kalkittuja ja luulisin, että juuri siksi kun aurinko paahtaa kuumana keskipäivällä. Talot pysyvät näin viileämpinä. Siesta joka on klo.14-17 onkin paikallisten lepoaikaa Espanjassa. Täällä suositellaan, että rannalle mentäisiinkin aamupäivällä tai klo.17 jälkeen. 

Vihkitilaisuus pidettiin Kiven neitsyen kappelissa eli Santuario de la Virgen de la Peñassa joka rakennettiin kiven sisään Friar Diego de Jesus Marian ja San Pablon toimesta vuonna 1548.

Kansantarinan mukaan 1500-luvulla kaksi pientä lasta huomasivat kyyhkyn istuvan kallion päällä päivä toisensa jälkeen. Toinen lapsista kertoi tästä muurari-isälleen, joka päätti tutkia kalliota tarkemmin. Lasten isä rakensi sitten ajan kanssa paikalle kappelin. Kaksi ylintä kuvaa tästä kappelista sisältä ja ulkoa. 

Jeesus sanoo: 
Minä olen tie, totuus ja elämä. Isän luo ei pääse muuten kun tulemalla minun luokseni. Joh.14:6 (Elävä uutinen 1976)

3.8.2018 Terveisiä Fuengirolasta!

Täällä ollaan Espanjan auringon alla. Bussilla Elimäeltä Helsinki Vantaa lentoasemalle josta suora lento SAS.lla Malagaan, sieltä jatko junalla Fuengirolaan. Junalippu piti ostaa automaatista ja heti jouduin koetukselle miten saada lippu ulos koneesta, nimittäin tekstit olivat Espanjaksi! Suunta oli hieman sekaisin astuttuani junasta kostean lämpimään ilmastoon Fuengirolassa ja ensin mietin kummalla puolella junarataa on ensimmäinen majapaikkani Hostal Nevada... kilometrien kävely painavien matkatavaroiden kanssa ja muutamilta kauppiailta neuvojen kysely englanniksi niin viimein löysin perille :D Heti sai käyttää kielitaitoa :) terveisin tuleva matkaopas =) Pitkä matkustuspäivä ei estänyt sitä, että lähdin kuitenkin tutustumaan meren rantatietä tähän kotikaupunkiini jossa olen työssäoppimassa Matkaoppaan ammattitutkinnon tiimoilta. Olen jo etsinyt mahdollista kohdetta tänään vähän pirteämpänä levänneenä tulopäivän jälkeen. Huomenna tapaaminen Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan kanssa ja tutustun lisää päivä päivältä Fuengirolaan.

Fuengirola vaikuttaa turvalliselta paikalta, paljon on turisteja ja perheitä sekä vanhempia eläkeläisiä näkyy paljon rantabulevardilla. Tuntuu siltä, ettei täällä tarvitse pelätä. Paikka on kotoisa ja turvallisen tuntuinen. Fuengirola sijaitsee noin 30 km Málagan kaupungista lounaaseen Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella. Fuengirolan asukasluku vuoden 2016 alussa oli 77 486. Kesäkuukausina Fuengirolan asukasmäärä noin kolminkertaistuu suuren turistivirran vuoksi. Fuengirolan ja Mijaksen asukasluku on yhteenlaskettuna noin 157 000 ympäri vuoden. Kuvaa lentokoneesta sekä Fuengirolasta merta rantaa vuoria palmuja auringon nousua, majapaikan yla tasanteelta vuoria. Näistä on tehty ensimmäiset päivät Fuengirolassa. 

25.7.2019 Kappale kauneinta Suomea!

Hiki valuu, helle senkun jatkuu. Kuvia kesäisestä Suomesta, kuvissa myös ystäväni Riitta, Pulsan aseman miljöötä, Elimäen peltolenkki raittia tänään. keikkaotoksia ja Poria... Viikko vielä heinäkuuta. Nautitaan. Alla laulujen tekstejä jotka ovat koskettaneet minua erityisesti viime aikoina. Jumala Luoja loi ihmisen, miehen ja naisen alunperin ystävikseen. Mies tarvitsi avun itselleen joten Jumala teki miehen kylkiluusta naisen miehelle. Mikä voisi olla kauniinpaa kuin puhdas rakkaus. Syntiinlankeemus erotti meidät Hänen yhteydestään mutta viattoman Jumalan oman Pojan Jeesuksen veren kautta meillä on mahdollisuus palata tähän Jumalan yhteyteen. Jeesus on ovi. Ota lahja vastaan et tule katumaan. Huippuna iankaikkinen elämä, ihan mahtavaa! Jumala on RAKKAUS:

 

Kun on riisuttu kaikki, ihmeen hyvä minun on -Juha Tapio


Tää on vuosisadan rakkaustarina ainakin uskon niin. Kaikki on niin kaunista eikä mikään tee kipeää. Tää on vuosisadan rakkaustarina  - täältä ikuisuuteen Kaunis ja todellinen Tää <3 säilyy ja kestää päiviin tuleviin -Matti Inkinen 

21.7.2018  12 päivää

Fuengirolaan lähtö lähenee, iik! 12 päivää ja olen lennolla kohti Espanjaa. Bussilla Elimäeltä Vantaan lentoasemalle ja sieltä suora lento Malagan lentoasemalle josta saatan uskaltaa junalla Fuengirolaan, toinen vaihtoehto on taxi. Ensiviikolla aloitan matkalaukun pakkaamisen. Espanja on maa jossa en ole ennen käynytkään. Maat/maanosat joissa olen matkustanut tätä ennen on Ruotsi, Viro, Mallorca, Florida, Vancouver, Puerto de la Gruz ja Egypti. Suomessa on ollut jo jonkin aikaa muutaman viikon helteisiä päiviä joten olen saanut hyvää pohjaa Espanjaa ajatellen siis mitä tulee kuumaan ilmastoon, maisema vain muuttuu. Suomen koivut vaihtuvat Fuengirolan palmuihin. Mielenkiintoista päästä etsimään kohdetta josta teen Kohdeoppaan tutkinnonosan. Etsin kohteen omatoimisesti ja päätän sen myös itse, alustava ajatus on kohteeksi jokin kirkko tai museo lisäksi tarvitaan terminaalityöskentelyä ja hotellivastaanottoa, näissä tavoite on päästä jonkun matkaoppaan mukaan oppimaan. Täytyy myöntää, että jännittää vähän lähteä kohti tuntematonta mutta koen, että Jumala aukaisi tämän mahdollisuuden minulle ja muutama keikkakin on buukattu vapaa-ajalle. Joten odotan lähtöäni innolla ja otan haasteen vastaan ilolla hyvillä mielin. Jos olet tulossa lomailemaan Fuengirolaan tule Aurinkorannikon suomalaiseen seurakuntaan https://www.aurinkorannikonseurakunta.fi  tai Turistikirkkoon https://turistikirkko.hol.es jossa voimme nähdä. Saatat päästä Kohdeopastukseenikin jos satut tulemaan näyttötutkinto viikolla etelän lämpöön Fuengirolaan. Työssäoppimistyöpaikkani on Aurinkorannikon suomalainen srk. Kerron täällä Blogissani kuuden kuukauden ajan elämästäni Fuengirolassa sanoin ja kuvin. Lennän Suomeen muutamien Jouluyön tarina konserttien merkeissä marraskuun lopulla ja palaan Fuengirolaan joulukuun alussa, oma loma samalla näen lapseni ja läheiseni. Saamme pitää pikkujoulut ja saan nähdä lunta :D! Lopuksi: jos mietit rakastaako sinua kukaan löydätkö sinä koskaan elämäsi tarkoitusta: Jeesus rakastaa sinua ja ota rakkaus vastaa Hänet joka on ovi ja tie todelliseen elämään. Hän ohjaa sinut oikealle tielle. Kuvaa viime keskiviikon 18.7. Porin Kirkkopuistossa soi tapahtumasta jossa sain olla mukana. 

Luuk.2:14

Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!

13.7.2018 Hitaat aamut

Millainen on sinun aamusi? Minulla aamu alkaa hitaasti. Ennenkuin nousen ylös saatan olla tunnin vielä sängyssä. Saatan lukea, mietin elämää ja alkavaa päivää. Keitän pavuista jauhetun kahvin kauramaidolla ja sadonkorjuu kaurapuuron voisilmällä. Jos oikein innostun teen mansikkabanaani smoothien. Sitten päivän uutiset netistä ja hitaasti muutaman tunnin sisällä päivä voi hitaasti alkaa. Tänään niinkuin eilenkin on hellepäivä, tykkään! Nautitaan tästä päivästä. Kuvaa Elimäen pelloilta pari päivää sitten ja perinteinen aamupalani. Virren 338 sanoin Hyvää huomenta Sinulle!


Päivä vain ja hetki kerrallansa, siitä lohdutuksen aina saan. Mitä päivä tuokin tullessansa, Isä hoitaa lasta armollaan. Kädessään hän joka päivä kantaa, tietää kaiken, mitä tarvitsen päivän kuormat, levon hetket antaa, murheen niin kuin ilon seesteisen.

Joka hetki hän on lähelläni, joka aamu antaa armonsa. Herran huomaan uskon elämäni, hän suo voimansa ja neuvonsa. Surut, huolet eivät liikaa paina, ne hän ottaa itse kantaakseen. "Niin kuin päiväs, niin on voimas aina." Tähän turvaan yhä uudelleen. 
Kiitos, Herra, lupauksestasi, siinä annat minun levätä! Kiitos olkoon lohdutuksestasi, annat voimaa sanan lähteestä! Suo mun ottaa isänkädestäsi päivä vain ja hetki kerrallaan, kunnes johdat minut kädelläsi riemun maahan, päivään kirkkaimpaan.

12.7.2018 Kesäteatteri kokemus

Siskoni vei minut tänään seutumme kuuluisaan Korvenkylän kesäteatteriin katsomaan elämänkertaa iskelmälaulaja elämästä. Jotenkin tuli oma iskelmäurani mieleen ja esityksen loppulaulu oli jopa koskettava. Näin suuren unelman ja ajatuksen saada kerran leivän pöytään laulamalla kauniita rakkauslauluja ihmisille. Lähdin samalla tielle joka toi myös ikävän puolen. Musiikkibisnes on mitä on. Koin glamourin aikanani vuonna 2000 ja siinä muutamia vuosia kun voitin tangokuningatteren tittelin Seinäjoen tangomarkkinoilla. Oli minulla ns. tiimikin, en olisi yksin kaikkeen pystynyt. Tein oman osuuteni eli harjoittelin laulut ulkoa ja mietin miten niiitä tulkitsen apunani vanha muusikko joka neuvoi tulkitsemisessa. Oli kampaamo ja pukuvuokraamo jotka lähtivät sponsoroimaan. Kampaamon omistaja mm. lähti mukaani tangomarkkinoille ja teki kampaukseni ja meikit ja puvut ommeltiin lähes päälleni sanan mukaisesti. Voittohetkestä on 18 vuotta kohdallani nyt viikonloppuna kun Seinäjoen tangomarkkinoilla valitaan uudet kuninkaalliset. Jotenkin se voittohetki vain on mielessä ja pisteitten jako tilaisuus. Oli se juhlavaa myönnän! Ehkäpä Jumala salli minulle tämän kaiken. Ehkä tämä tie piti kulkea. Tulin nimittäin uskoon noin 13 vuotiaana. Kuulin Jeesuksesta jo kahdeksan vuotiaana kaverini äidin kautta. Mutta avioeron jälkeen lähdin erilaisiin laulukilpailuihin mukaan (Radiotähti, Suomentähti, Lavatähti ja Tangomarkkinat vuoden 1999 aikana) voitto ja mahdollisuus tehdä työkseni keikkoja aukeni kuitenkin tämän voiton myötä heinäkuisena kesäiltana Seinäjoella vuonna 2000. Iskelmämaailman tyhjyys, sisäinen pahaolo ja rauhattomuus ja kaikki typerät virheet ja sinisilmäsyyteni saivat todella kaipaamaan sitä rauhaa jonka olin jo kokenut nuorena. Vuonna 2008 asuessani Porissa sain nimettömän kirjeen postitse jossa oli kirja: Yksi ainoa elämä ja gospel-levy. Olin otettu! Koin, että Jumalalla oli minulle asiaa koska kirjeessä ei ollut lähettäjän nimeä. Kirjan sanoma oli tuttu ja levyä kuuntelin tiuhaan tahtiin. Kuitenkin jatkoin iskelmäkeikkoja vielä kolme vuotta. Ongelmani pahenivat ja olin kuin syöksykierteessä. Vuoden 2011 lopussa rukoilin Jumalaa. Anna kaikki syntini anteeksi, auta minua, olen tässä jos vielä kelpaan. Tahdon kulkea Jeesus tietä, tietä joka tuo rauhan sydämeen ja minun ei tarvitse olla yksin. Jeesus kulkee kanssani. Onnellisena voin sinulle hyvä lukija kertoa tänä päivänä, että Jeesus rakastaa myös sinua. Hän tahtoo pelastaa sinut. Kuvaa Korvenkylästä siskoni Riikan kanssa. Tulevana sunnuntaina olen Jaalan kirkossa mukana messussa ja laulan muutaman laulun. Ensiviikolla voimme kohdata Porissa Kirkkopuistossa soi jossa laulan keskiviikkona klo.19.00. Tule moikkaamaan ja kuuntelemaan, tilaisuuksiin vapaa pääsy! Lauluni aiheet ovat muuttuneet. Laulan tänäpäivänä elämän antajasta.

8.7.2018 Jatkuva kosketus rakkauden lähteeseen

Luin erään haastattelun juuri iltapäivälehdestä. Siinä tunnettu oopperalaulaja kertoi uransa huippuajoista ja tämän hetkisestä elämäntilanteestaan ja mitä on kaiken jälkeen oppinut.


Rakkaus on ehkä suurin viisaus, mitä on olemassa maan päällä. Ehdottomasti niin vihamiehiä kuin lähinpiäkin kohtaan. - Juha Uusitalo


Jumala on rakkaus. "Joka ei rakasta, se ei tunne Jumalaa, sillä Jumala on rakkaus." 1. Joh. 4:8


Jos elämästämme puuttuu inhimillinen sydämen lämpö, on elämämme pelkkää kuorta. - Dwight L. Moody


Mutta kun emme osaakaan itsestämme rakastaa, voi olla, että ainoa rakastavan elämänasenteen lähde on JATKUVA KOSKETUS häneen, joka itse on rakkaus. - Risto Santala


On hyvä aloittaa päivä kohtaamalla Luojansa. Jumala tahtoo kateuteen asti olla seurassasi. Voit myös pitkin päivää jutustella Jumalan kanssa. Heittää taakkasi Hänen päälleen, koska Hän on luvannut pitää omistaan huolta. Päivä päivältä sisäinen ihminen voi aina paremmin. Iloa kesäiseen sunnuntai päivään sinulle. Kuvaa Lahti visiitiltä eiliseltä, musikaalisen suihkulähteen ääreltä Pikku-Vesijärven puistosta. 

2.7.2018 Askeleita eteenpäin

Tahtoisin olla kyyhkynen joka taivaita piirtää ja lentää vapauteen. Tahtoisin löytää uskon sen joka vuoria siirtää ja kulkee päällä veen. Mutta siipeni särkyivät tuulissa maan, uskoni siemen ei kasvanutkaan. Tahtoisin jalat rohkeat joilla juosta väsymättä yli suurten vuorien. Tahtoisin antaa Herralle kaksi uskollista kättä ja alttiin sydämen. Isä tuntee jokaisen, kyyneleet lempeästi kuivaten, Hän kotiin ohjaa eksyneen. Hän on käynyt saman tien, sirpaleet kaikki ristin luokse vie ja alkaa voin taas uudelleen. Kivun kautta Jumala luo uutta. Pekka Simojoki

Tapahtukoon Sinun tahtosi, myös maan päällä niinkuin taivaassa. 

- Isä meidän rukous


"Rakkautta ilman kosketusta" kunnioittaa toisen ruumista sekä tahtoa ja edistää aitoa, jumalallista ystävyyttä kahden sielun välillä. 

- Carl H. Stevens

27.6.2018 Shalom! Israelin matka 15 -23.3.2019 

Israel, Oi kuinka olenkaan halunnut jo kauan päästä käymään siellä. Jeesuksen jalanjäljille ja tutustumaan Raamatun historiallisiinkin kohteisiin. Lähde mukaan! Voit ilmoittautua minulle. Olen yksi matkanjohtajista tai voit ilmoittautua suoraan Kinneret Toursiin joka on vastuullinen matkanjärjestäjä. Ohjeistan sinua eteenpäin. Ladattava alustava ohjelma löytyy KEIKAT sivulta ja sieltä näet myös ohjelman. Lomaviikon aikana mm. gospelkonserttini ja mahdollisuus harjoitella muutamia tuttuja Israelilaisia kansantansseja. Kuvassa Jerusalem vanha kaupunki Israelissa.

Jerusalem, Jerusalem sä ikinuori ikuinen, sun kunniaasi tahdon laulaa Jerusalem! Shalom - Rauha teille!

25.6.2018 Totaalinen unohtaminen

Kuuntelen juuri hengellistä radiokanavaa. Ajatuksia paperille kuulemastani. Arvostammeko toinen toistamme. Kitämmekö siitä mitä läheiset tekevät hyväksemme? Haluanko valita kiitänkö vai säästämmekö kiitosta. Meillä on tarve kiintyä johonkin, vetovoima nimenomaan parisuhteelle. Toisella on tarve kokea, että pystyy pitämään perheestään huolta ja toisella on tarve kokea kiintymystä. Voimmeko totaalisesti unohtaa toisen virheet ja päättää hyväksyä toinen sellaisenaan? Antaessaan saa hyvän mielen. Ehkä tämä on sitä kasvua jota tarvitaan. Kuvassa Arboretum Mustilasta Elimäeltä M. Stellata - tähtimagnolia. Hyvään maahan istutettu tähtimagnoliakin kukkii tähtikukin kun saa oikeanlaista hoitoa =) Muista, että huomaat kaikenkattavan kauneuden. Katsoin joku viikko sitten Meganen ja prinssi Harryn häät. Tummaihoinen pastori sanoi todella kauniisti hääseremonia puheessaan, että me olemme syntyneet rakkaudesta ja rakastamista varten. Jumala loi aluksi itselleen ystävän rakkaudesta kunnes syntiinlankeemuksen jälkeen Jumala rakasti meitä vieläkin ja lähetti Jeesuksen kuolemaan meidän syntien tähden ja Jeesuksen kautta Jumala totaalisesti unohtaa ja antaa anteeksi syntisi jotta saisit uuden alun ja iankaikkisen elämän Hänen kanssaan. Miksi me emme armaihtaisi toisiamme?


Ihmisten kunnioittamisesta tulee hauskaa varsinkin kun se tulee heille täysin odottamatta  - Bevere

16.6.2018 Juhannusviikko

Valon, keskikesän ja yöttömän yön juhla lähestyy, on alkamassa juhannusviikko. Olen keikalla Mäntässä Gospel Ridersien ja CMA motoristien yhteisessä gospeltapahtumassa Mäntän markkinoilla juhannusaattona 22.6. klo.10-12. Sieltä Isoon Kirjaan Keuruulle juhannuskonferenssiin gospelrekka lavalle klo.15.50 alkavalle keikalle https://www.juhannuskonferenssi.fi/muuohjelma/Tilaisuuksiin vapaapääsy, huomioi kuitenkin Isossa Kirjassa auton parkkeeraus. Tilaisuuksissa mahdollisuus ostaa levyjäni. Tule juttelemaan.

Kuvaa Kurtturuususta (Rosa Rugola) joka kukkii parasta aikaa aidan takana. Mehiläinenkin pääsi kuvaan. "Kurtturuusu on alun perin Koillis-Aasiasta kotoisin oleva laji, joka yleistyi Euroopassa 1800-luvulla koristekasvi-istutusten myötä. Alkuperäisellä levinneisyysalueellaan Tyynen valtameren äärellä se elää hiekkaisilla ja soraisilla merenrannoilla" https://www.vieraslajit.fi. Tästä tulikin mieleen Raamatun kohta tälle hellepäivälle: 

Matt.3:27-28, 31 Biblia

Mutta kuka teistä voi surullansa lisätä yhden kyynärän pituudellensa? Ja mitä te surette vaatteista? Katsokaat kukkasia kedolla...Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, ja niin kaikki nämä teille annetaan. 


Jannen keittiössä upea Tryffelimansikkatäytekakku juhannuspöytään! Kokeile ja Tykkää! Ohjeen löydät: Starbox: https://starbox.fi/jannenkeittiossa/, www.blogit.fi -> Jannen Keittiössä, https://fi-fi.facebook.com/jannenkeittiossa/https://fi.pinterest.com/jannekujala/https://www.instagram.com/jannenkeittiossa/https://theblogjungle.com/fi/user.php?user=JanneKujala, www.brunberg.fi -> Janne sokerileipurina

15.6.2018 Unelmapäiväkirja

Terveisiä Lapualta. Junalla on hauska matkustaa ja helppo. Kimpsuja ja kampsuja on mukana huomista keikkaa varten. Nyt kuitenkin vapaa-ilta ja käyn nauttimasta Hengellisen Musiikin Festivaaleista Vanhassa Paukussa muuten vaan tänään illan mittaan. Luin matkalla lahjakirjaa jonka sain muutama päivä sitten. Joyce Meyerin uusin: "20 X parempi päivä" ja täytyy sanoa, että hänellä on hyviä neuvoja ja aina on parantamisen varaa. Tässä otteita kirjastaan jotka saivat hyvinkin ajattelemaan. Ehkä sinäkin saat näistä jotain. Hyvänä ideana Joyce antoi vinkin kirjoittaa unelmista päiväkirjaa. Kuvaa Lapualta HMF alueelta Jeesus bussi - levymyyntiä ja hyvässä seurassa Lapua HMF mainoksessa.


Saarnaaja 5:2

"Sillä paljosta työstä tulee unia (eng. sillä uni/unelma tulee runsaan työn ja kivuliaan yrityksen seurauksena)"

Unelmien toteuttamiseen tarvitaan työtä, sillä on hintansa. Unelman valmistelu toteuttamista varten on epämukavaa siksi moni luovuttaa koska he päättelevät ettei olekaan kyse Jumalan tahdosta ja ryhtyvät sitten tekemään jotain muuta. Me kasvamme taistellessamme. Usko kasvaa kun meidän edellytetään käyttävän sitä. Älä anna olosuhteiden pysäyttää sinua, älä kiinnitä huomiota ihmisiin jotka yrittävät estää sinua. Unelmia ei koskaan saavuteta ilman taistelua. Askel eteenpäin unelmassa ja huomaat kuinka ilosi kasvaa. Kun unelma on toteutunut juhli sitä. Go On! Don´t Give Up! 

Ilm.3:11
Minä tulen pian; pidä, mitä sinulla on, ettei kukaan ottaisi kruunuasi.

10.6.2018 Suoraa lähetystä ja keikkoja

Uusi viikko on alkamassa ja uudet haasteet. Ole kuulolla keskiviikkona 13.6 klo.9.15 ja käännä radio Patmoksen taajuudelle https://patmos.studio24.fi. Olen aamu vieraana suorassa lähetyksessä. Torstaina 14.6 klo.18.00 Gospelkonserttini, vapaa pääsy Karhulan helluntaiseurakuntaan https://karhulanhelluntaisrk.fi. Perjantaina suunta Lapualle Hengellisen Musiikin Festivaaleille https://www.lapuanhelluntaisrk.fi jossa laulan lauantaina klo. 15.30. Lapualle myös vapaa pääsy. Tilaisuuksissa levyjeni myynti. Nähdään, tule juttelemaan!