Blogi

09.01.2020 Onnellista vuotta 2020!

Joulu jälleen kotikonnuilla on takanapäin ja vuosi on kääntynyt uudelle vuosikymmenelle vuoteen 2020. Tänään paistaa aurinko, sateisten ja pilvisten päivien jälkeen. Olo piristyy ihan selkeästi. Katse siirtyy lumettomaan pienen huurteen peittämään puutarhaani, jonne teemme keväällä kasvulaatikoista kasvimaan. Puutarhurina sitä kokee vapautta ja iloa saadessaan työntää sormet jo maaliskuussa multaan kun on viherkasvien mullanvaihtoaika. On kivaa nähdä kasvien virkistyvän ja lähtevän kasvamaan uudella innolla. Toukokuun alussa sitten pääsee jo viimeistään pihan kimppuun =).

Olisi upeaa saada tehdä taas uusi gospellevy johon ideakin on jo mielessä. Viimevuoteen kiitoksella katsominen kaikista laulutilaisuuksista saa gospellaulajana minut ideoimaan tietenkin taas uutta. Ehkäpä kustantaja löytyy tälle levyidealle!

Kävimme puolison kanssa viime maaliskuussa Israelissa, jossa Jeesus syntyi. Oli koskettavaa käydä paikoissa joista Raamattu kertoo. Viikko tosin vierähti nopeasti. Suunnitelmissamme onkin lähteä tänäkin vuonna tuonne ihanaan maahan. Matkaoppaan ammattitutkinto takataskussa olen seikkailunhaluinen ja haluan nähdä eri maita, ehkä joku muukin maankolkka nähdään tänävuonna :D Nautin valon lisääntymisestä ja päivän pitenemisestä.

Jesaja 43:19-21

Katso, minä teen uutta; nyt se puhkeaa taimelle, ettekö sitä huomaa? Niin, minä teen tien korpeen, virrat erämaahan. Minua kunnioittavat metsän eläimet, aavikkosudet ja kamelikurjet, koska minä johdan vedet korpeen, virrat erämaahan, antaakseni kansani, minun valittuni, juoda. Kansa, jonka minä olen itselleni valinnut, on julistava minun kiitostani.


huurretta oksissa
huurretta oksissa
kuva:webnode
kuva:webnode

24.12.2019 Hyvää ja Rauhallista Joulua <3

Kuuntelin eilen kotimatkalla Vaasasta radio Deistä joululaulua jonka sanat jäivät mieleen:

Nyt jouluna seurataan valoa takaisin Beetlehemiin! Joulun tärkein sanoma: Meille on syntynyt Vapahtaja joka on Kristus Herra. Joulurauhaa parhaan sanoman ääressä sinulle!

Niin Joosefkin lähti Galileasta, Nasaretin kaupungista, ylös Juudeaan, Daavidin kaupunkiin, jonka nimi on Beetlehem, hän kun oli Daavidin huonetta ja sukua, verollepantavaksi Marian, kihlattunsa, kanssa, joka oli raskaana.
Niin tapahtui heidän siellä ollessaan, että Marian synnyttämisen aika tuli. Hän synnytti pojan, esikoisensa, ja kapaloi hänet ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut sijaa majatalossa.
Sillä seudulla oli paimenia kedolla vartioimassa yöllä laumaansa. Niin heidän edessään seisoi Herran enkeli, ja Herran kirkkaus loisti heidän ympärillään, ja he peljästyivät suuresti. Mutta enkeli sanoi heille: "Älkää pelätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: Teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa. Tämä on teille merkkinä: te löydätte lapsen kapaloituna ja seimessä makaamassa."
Yhtäkkiä oli enkelin kanssa suuri joukko taivaallista sotaväkeä, ja he ylistivät Jumalaa ja sanoivat: "Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!"
Kun enkelit olivat menneet paimenten luota taivaaseen, niin nämä puhuivat toisillensa: "Menkäämme nyt Beetlehemiin katsomaan sitä, mikä on tapahtunut ja minkä Herra meille ilmoitti." He menivät kiiruhtaen ja löysivät Marian ja Joosefin ja lapsen, joka makasi seimessä. Kun he tämän olivat nähneet, ilmoittivat he sen sanan, joka oli puhuttu heille tästä lapsesta. Kaikki, jotka sen kuulivat, ihmettelivät sitä, mitä paimenet heille puhuivat. Mutta Maria kätki kaikki nämä sanat ja tutkisteli niitä sydämessänsä. Paimenet palasivat kiittäen ja ylistäen Jumalaa kaikesta, minkä olivat kuulleet ja nähneet, sen mukaan kuin heille oli puhuttu." Luuk. 2:1-20.


20.11.2019 Maailman tuleva Kuningas Jeesus Kristus

Neljä yötä ensimmäiseen Jouluyön tarina konserttiini. Mitä tapahtuikaan jouluyönä noin 2000 vuotta sitten Pyhässä Israelin maassa, pienessä Betlehemin kylässä? Jo vanha testamentti ennusti mm. Jesajan kirjassa tulevasta Kuninkaasta Jeesuksesta Kristuksesta. Sain käydä tämänvuoden maaliskuussa tuolla Pyhällä maalla ja näin eräältä kukkulalta Betlehemiin. Aivan ihanaa, että näin Betlehemin ylle, paikkakunnan jonka päällä loisti kirkas tähti johdattaen tietäjät vastasyntyneet Jeesuksen seimen luo.

Elämme vaikeita aikoja, kouluista viedään aamuhartaudet ja joulujuhlat pois, jotka olivat meille omassa lapsuudessa itsestäänselvyys. Ne kuuluivat siihen. Hartaushetket toivat järjestystä ja koin, että Jumalaa kunnioitettiin. Päättäjät kunnioittivat Jumalaa ja näin Suomikin sai itsenäisyytensä, uskoakseni Jumalaa pelkäävän kansan ja presidentin rukousten kautta. Kansan käydessä enemmän ja enemmän Jumalaa pilkkaavaksi on suuri vaara tulla sokeaksi kaikelle ja mennä sinne mihin kaikki muutkin. Tehdä sitä mikä tuntuu hyvältä, välittämättä onko se oikein vain väärin. Kolkuttaako omatunto vai koenko rauhaa Jumalan Luojani kanssa ratkaisujeni kanssa. Jumala tarjoaa sinulle tänäkin päivänä pelastusta Pojassaan Jeesuksessa.

Jouluyön tarina konsertit kertovat sanoin ja sävelin teille Jeesuksen syntymästä. Jouluvalmistelut olenkin jo aloitellut nyt ajoissa joulukonsertteihin valmistumisen lomassa. Joululaatikoita on jo pakastimessa ja viikonloppuna tehdään lisää jouluruokaa pakkaseen. Oletko koskaan hauduttanut lanttulaatikkoa uunissa yön yli? Meillä syödään joulunpäivinä tälläistä :D On myös ihanaa valmistella joulua ja kuunnella itse mielijoululauluja kuten laulua: En etsi valtaa loistoa.

Kouvolan kirjaston Riimissä ensiviikolla mahtava joulupöytä katettu! Katso päivämäärät ja menu alla olevasta kuvasta =) Mahdollisuus pöytävaraukseen.

Hyvää ja rauhaisaa joulunalusaikaa teille kaikille! Alla diaesityksessä kaikki tulevat joulukonsertit paitsi Ruoveden kirkon konsertti, jonka sivuille pääset tästä -> https://www.ruovedenseurakunta.fi/tapahtumat/2019-12-21/joulukonsertti


Jes.9:5

Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu, jonka hartioilla on herraus, ja hänen nimensä on: Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas.

Tervetuloa joulukonsertteihin =)
Tervetuloa joulukonsertteihin =)
10-11.12.2019 kaksi mahtavaa joulupöytä kattausta Kouvolan kirjaston Riimissä. Käykäähän syömässä.
10-11.12.2019 kaksi mahtavaa joulupöytä kattausta Kouvolan kirjaston Riimissä. Käykäähän syömässä.

16.10.2019 Raamattu on TOTTA

Olen seuraillut jonkin aikaa YouTubessa keskusteluja ja kanavia joissa kerrotaan asioita koskien maailmamme muotoa hyvin perusteluin.

Pyhä Raamattu - Jumalan Sana, on todistettu olevan totta. Kuten se, että maailmamme on n. 6000 vuotta vanha, todistettiin vast ikään jossakin tiedemiesten testeissä. Tämäkin todistaa Raamatun olevan totta tämän päivän ihmisille jos olet maailman ikää miettinyt. Laitan tuohon alle yhden linkin videoon joka olen itse katsellut. Jos olet kiinnostunut niin käy katsomassa.

linkki:

https://www.youtube.com/watch?v=LGSmTZCuHwI&list=LLtypSGsqyn3hZ7-li4j6_JA&index=4&t=0s

Olen myös miettinyt terveellistä ruokaa ja lisäravinteita. Terve järki sanoo, että kannattaa syödä hyvän lautasmallin mukaisesti: puolet kasviksia ja salaattia, lisänä mieluiten luomu proteiinia ja hiilihydraatteja esim. riisiä. Yksi mielenkiintoinen tieto jonka löysin Antti Heikkilän Lääkkeetön elämä kirjasta (jota juuri luen) oli, että kookosrasva ei lihota. Se on erittäin terveellistä. Puhdas ruoka parantaa matala-asteista tulehdusta kehossamme jota taas tuottaa kehoomme pitkälle prosessoidut ruuat. Suosittelen luettavaksi tuon Heikkilän kirjan siltä näkökannalta, että miten syödä terveellisesti ja kuinka on hyvä syödä vaikkapa D3, K2 vitamiineja ym.

Reilun kuukauden päästä starttaavat sitten Jouluyön tarina konsertit. Tervetuloa Elimäen Kotikirkkoon Kouvolaan, Akaan kirkkoon, Seinäjoen Vapaaseurakuntaan, Duo kauppakeskukseen Tampereelle, Ruoveden kirkkoon tai Vaasan helluntaiseurakuntaan. Jouluaiheista blogia sitten myöhemmin.

Matt.15:19-20

Sillä sydämestä lähtevät pahat ajatukset, murhat, aviorikokset, haureudet, varkaudet, väärät todistukset, jumalanpilkkaamiset. Nämä ihmisen saastuttavat; mutta pesemättömin käsin syöminen ei saastuta ihmistä.

Apt.16:31

Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut.

Ravintola Riimistä Kouvolassa maittavat lounaat tai vaikkapa leivoskahvit. Avoinna arkisin :)
Ravintola Riimistä Kouvolassa maittavat lounaat tai vaikkapa leivoskahvit. Avoinna arkisin :)
Ystävistä parhain gospelkonsertti 6.10.2019 Jaalan kirkossa.
Ystävistä parhain gospelkonsertti 6.10.2019 Jaalan kirkossa.

26.09.2019 Syysvärejä

Keltaiset ja punaiset lehdet tippuvat maahan. Maisema värittyy tuulettoman syyspäivä auringon paistaessa suoraan olohuoneeseeni, lämmittäen ja tuoden hymyn huulilleni. Kesä loistaa asuntomme seinätapeteissa tuoden iloa ja valoa pimeneviin syyspäiviin. Aamupalat kynttilänvalossa ovat arjen luksusta ja niin on ollut kivaa aloittaa uusi päivä.

Katseeni kääntyy pikkuhiljaa jo joulunaikaan ja siellä onkin tulossa neljä Jouluyön tarina - konserttia. Konsertti kertoo Jeesuksen syntymästä, maailman Vapahtajasta ja Kuninkaasta joka tulee kerran takaisin tänne maanpäälle. Ihan mahtavaa!

Poikani Janne on päässyt tauon jälkeen taas vauhtiin. Käy katsomassa hänen upea kerroshääkakku ja tykkäämässä sivuistaan: https://www.jannenkeittiossa.fi

Syystuulen puhaltaessa olen vielä kerran saanut työntää sormet multaan. Istutin kukkapenkkiin tulppaanit, helmililjat ja hyasintit. Kevään koittaessa ne sitten tuovat ensiloisteensa ensimmäisinä kukkijoina.

Ensiviikon sunnuntaina 6.10.2019 klo 16:00 laulan Jaalan kirkossa Ystävistä parhain gospelkonsertin.

Käsiohjelma on 10€. Tilaisuudessa mahdollisuus ostaa levyjäni. Tervetuloa!


Onko sinulla koskaan sellainen olo, että olisit voinut tehdä jonkun asian toisin mutta vuosien päästä näet asian vasta näin? Minulle on käynyt näin. Olin nuorena paniikissa kun koulussa piti miettiä mikä minusta tulee isona. Lukio olisi helpottanut ja antanut aikaa tälle päätökselle. Hainkin taidelukioon Savonlinnaan mutten päässyt. Melkoinen matka on tullut tehtyä tähän ikään. Monessa muussakin asiassa olen miettinyt välillä esim. miksi en osannut pitää puoliani esim. julkisuuden kanssa? Usein olen heittäytynyt elämän vietäväksi mutta tänäpäivänä koen, että on parasta kulkea rukoillen ja kulkea yhdessä Jeesuksen kanssa; parhaan ystäväni kanssa. Joka ei jätä eikä hylkää.

Meitä kantaa Jumala naistentilaisuus Tampereella 7.9.2019
Meitä kantaa Jumala naistentilaisuus Tampereella 7.9.2019

12.08.2019 On aika rukoilla

Vaikka en millään haluaisi luopua kesästä, totuus on kuitenkin se, että olemme jo elokuussa ja sää alkaa pikkuhiljaa taas viilenemään. Suomen ihana kesä alkaa kääntymään syksyyn. Alkaa elonkorjuut pelloilla ja luonto valmistuu lepokauteen. Laitoin kotona kukkapenkkeihin toissapäivänä syyslannoitteet. Näin ensikeväänä perannat nousevat levänneinä ja kukkanuppuja on runsaammin. Oli kivaa tehdä itse omista marjapensaista höyrymehua ja sitten juoda sitä muistellen kesää, pakkasaamuina. Valmistuin matkaoppaaksi tämän vuoden tammikuussa Espanjassa. Keväällä meillä oli iki-ihanat juhlat ja kesän tullen muutimme maalle. Kesä meni myös gospelkeikkojen merkeissä niiden jatkuessa myös nyt syksyllä. Seuraava on su 25.8.2019 Kirkkonummen helluntaisrk.ssa klo 16:00, tervetuloa! Tämän elokuun numeroissa Christina - lehdessä ja Elämä - lehdessä ovat tuoreimmat haastattelut minusta.

Mitä on Jumalan johdatus? Miten Jeesukseen uskova ja Häntä seuraava ihminen sen tietää ja milloin on hyvä pysähtyä etsimään suuntaa. Yksi miten tiedämme kulkea oikeaan suuntaan on Jumalan Sana - Raamattu. Raamattu on Jumalan meille jättämä ohjekirja - apu elämään. Toinen asia on omatunto. Me tiedämme kyllä jos teemme väärin kristittyinä, sisäinen rauha katoaa. Sanasta löytyy myös kymmenen käskyä. Raamattu sanoo: kun he kulkevat rukoillen minä johdatan heitä. Tämä on siis Jumalan lupaus Häntä seuraaville. Miten lohdullista. On aika odottaa ja jäädä kuulolle. Tienvitta selkenee.

Jeremia 31:9 ..."ja minä johdatan heitä, kun he kulkevat rukoillen..."


16.7.2019 Heinäkuu

Kesäiset terveiset! Kävimme tänään Korialla, synnyinpaikkakunnallani Kouvolan Asuntomessuilla katsastamassa sisustus- ja pihavinkkejä. Hienoa, että merkittävä tapahtuma oli juuri Korialla. Pääsylippu Asuntomessuille 2019 oli 26 €. Monia muistoja lipui mieleeni kävellessäni tuttuja teitä lapsuudenmaisemissa. Näin vanhenevalla iällä sitä selkeästi haluaa takaisin synnyinseudulle, jossa on niitä lapsuudenmuistoja ja tutut maisemat. Näin minullekin on käynyt. Joskus lapsena ennen kouluikää muistan laulaneeni: kotini on koira koira koira... vaikka piti laulaa kotini on Koria Koria Koria :D

Mistä minä olen kotoisin? Mihin olen matkalla? Mitä sitten kun kerran kuolen? Meillä jokaisella on sydämessä aukko, jota mikään muu ei voi täyttää kuin Jumala, Hän joka on sinut luonut. Niinkuin Pyhä Jumalan ohjekirja Raamattu sanoo meille: mieheksi ja naiseksi Hän meidät loi. Meillä jokaisella on kaipaus saada rauha. Vain Jeesus on tie rauhaan Jumalan kanssa. Niinkuin tuo Pyhä Raamattu sanoo: tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi. Siitä saat rauhan, rauhan, jota mikään muu ei voi tässä elämässä sinulle antaa. Menestyskin on lopulta tyhjää! Mikä onkaan sen ihanampaa kuin saada rauha Jumalan kanssa, lepo omalletunnolle. Usko Herraan Jeesukseen niin sinä pelastut :) Näin olet matkalla taivaaseen eräänä päivänä kotiin Isäsi luo, iankaikkiseen asuinsijaasi. Silloin voi sanoa että on päässyt perille Luojansa luo. 

Joh.14:1-4
Alköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta - enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan. Minä menen valmistamaan teille sijaa mutta tulen sitten takaisin ja noudat teidät luokseni, jotta saisitte olla siellä missä minä olen. Te tiedätte kyllä tien sinne minne minä menen. 

27.6.2019 Oulujoen kirkossa
27.6.2019 Oulujoen kirkossa
13.7.2019 Ylistaron tori
13.7.2019 Ylistaron tori
Pirtein sisustusidea Korian Asuntomessuilta!
Pirtein sisustusidea Korian Asuntomessuilta!
Pieniä kivoja ideoita, mm. Korian silta saunan seinässä Asuntomessuilla
Pieniä kivoja ideoita, mm. Korian silta saunan seinässä Asuntomessuilla
Klassikko ja jännät lamput Asuntomessuilla
Klassikko ja jännät lamput Asuntomessuilla
Isot ikkunat ja kukkatuolit Asuntomessuilla
Isot ikkunat ja kukkatuolit Asuntomessuilla
Aurinkoista kesän jatkoa kaikille!
Aurinkoista kesän jatkoa kaikille!

31.05.2019 Kesäsuunnitelmia

Moni laulaa huomenna ihanan Suvivirren ja lähtee kesäniityille kirmaamaan. Myös minulla on suunnitelmia ja odotan kovasti helteitä ja reissuja pitkin Suomea. Kesäkuussa juhannuksen jälkeen olen Oulujoen kirkossa kesäillan musiikkihetkessä klo 19. Silloinkin soivat laulut elämän antajasta Jeesuksesta. Katso -> https://www.oulunseurakunnat.fi/tapahtumat/2019-06-27/kesaillan-musiikkihetki Tilaisuuteen vapaa pääsy!

Suvivirren sanoin: Hyvää Kesää =)

Virsi 517:1-3 Suvivirsi

Jo joutui armas aika ja suvi suloinen kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen
Nyt siunausta suopi taas lämpö auringon Se luonnon uudeks luopi, se kutsuu elohon Taas niityt vihannoivat ja laiho laaksossa Puut metsän huminoivat taas lehtiverhossa Se meille muistuttaapi hyvyyttäs Jumala Ihmeitäs julistaapi se vuosi vuodelta Taas linnut laulujansa visertää kauniisti Myös eikö Herran kansa luojaansa kiittäisi? Mun sieluni sä liitä myös äänes kuorohon Ja armon Herraa kiitä kun Laupias hän on. Oi Jeesus Kristus jalo ja kirkas paisteemme sä sydäntemme valo, ain asu luonamme. Sun rakkautes liekki sytytä rintaamme luo meihin uusi mieli, pois poista murheemme. Ei vertaistasi sulle, sä lilja Saaronin. Suo armos lahjat mulle ja kaste Siionin. Kun Henkes virvoituksen vain sielu saanut on keväisen kaunistuksen se saa kuin Libanon. Maan, meren anna kantaa runsaasti lahjojas tarpeemme meille antaa sun siunauksestas. Suo suloisuutta maistaa myös sielun sanassas ain armos sille paistaa, niin on se autuas.

Arboretumissa Elimäellä
Arboretumissa Elimäellä
Ihanaa kesää kaikille!
Ihanaa kesää kaikille!
Kesäsadetta ja sateenkaarta
Kesäsadetta ja sateenkaarta

20.5.2019 Kesäkuu häämöttää

Eilen saimme nauttia kuumasta alkukesän päivästä. Palasimme Lieksasta ja olipa upeaa katsella kaunista Suomea ja ajella pitkään valoisassa illassa kotiin gospelkonsertistani paikallisesta helluntaiseurakunnasta. Tämän viikon perjantaina ja lauantaina on tulossa vielä tämän kuun viimeiset laulukeikat Virroilla ja Saarijärvellä. Virtojen Helluntaiseurakunnassa konsertti on lo 19 ja lauantaina Saarijärven Vapaaseurakunnalla klo 16. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Psalmi 100:2,5
Palvelkaa Herraa iloiten, tulkaa hänen kasvojensa eteen riemuiten ... sillä Herra on hyvä. Hänen armonsa pysyy ikuisesti ja hänen uskollisuutensa polvesta polveen.

19.5.2019 Lieksa
19.5.2019 Lieksa
19.5.2019 Lieksa
19.5.2019 Lieksa
Kotimatkalla Uimaharjulta
Kotimatkalla Uimaharjulta
Alkukesän aurinkoa
Alkukesän aurinkoa

8.5.2019 Kevään Sinfoniaa

Tervetuloa tulevana sunnuntaina Seinäjoelle. Paikkakunnalle, jossa minut valittiin 19 vuotta sitten tangokuningattareksi tangomarkkinoilla. Laulut ovat vaihtuneet -> Helluntaiseurakunnalla on klo 13 ja Vapaaseurakunnalla klo 17 Äitienpäiväkonsertit, jossa kuulee gospel-levyjeni kappaleita. Tilaisuuksissa myös mahdollisuus ostaa levyjäni. Muista myös Fidan Eväät Elämään kampanja ja tue sitä mm. katsomalla Ida Elinan uusi laulu: Saman taivaan alla Youtubesta, kampanja on 19.5.2019 asti siellä. Jokaisella katselukerralla on merkitys.

-> https://www.youtube.com/watch?v=YA4cQ7b3FHQ  

Kuvia mm. Elimäen Mustilan metsäpuistosta viikko sitten! Löysin netistä kauniin runon äidistä, runon myötä ihanaa äitienpäivää kaikille!

Piirsin kuvan siihen silmät, jotka nauravat ja suun joka hymyilee. 
Piirsin korvat, jotka jaksavat kuunnella ja sydämen joka välittää.
Piirsin ihmisen joka on minulle tärkeä. Piirsin sinut äiti!

25.04.2019 Onnellisuuden salaisuus

Me etsimme onnea, tyydytystä elämässämme monesta eri paikasta ja monella eri tavalla. Tulemme riippuvaiseksi asiasta jos toisesta. Nykyajan vaara on mm. sosiaalinen media, ollako kaikkien tavoitettavissa vai ei ja keille kaikille minun asiani kuuluvat. Miksi perhe ei ole enää perhe? Etsin paluuta vanhaan aikaan, aikaan jossa aika pysähtyy eikä ole hoppu suorittaa. Oman vanhenevan ulkoisen olemuksen hyväksyminen on osa ihmiseloa. Suurin onni, onnellisuuden salaisuus on löytää sisälleen rauha. Tämän rauhan voi antaa vain ihmisen Luoja. 

Tuleva viikonloppu ja etenkin lauantai on minulle erityinen juhlapäivä. Saan juhlia onnea yhdessä isän, lasteni, sukulaisteni, ystävieni ja muuten merkityksellisten ihmisten kanssa yhdessä puolisoni kanssa. Ihana aurinkoinen sää suosii ja yksi onnen hetki täyttyy. 

Tässä linkki poikani Jannen omaan Jannen Keittiössä Blogiin ja ohjeena juhliemme yksi herkullisin leivos:  https://www.jannenkeittiossa.fi/2019/04/puolukka-vaniljaleivos.html#more 

1.Kor. 13:4-8
Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii. Rakkaus ei koskaan katoa.

17.04.2019 Jumalan uhrilahja sinulle

Pääsiäisviikonvaihde lähestyy auringon paistaessa täällä meren rannalla. Mietin tänä aamuna seuraavaa: Jumala lähetti oman Poikansa, jotta saisi palautettua yhteyden omiin lapsiinsa, luomiinsa ihmisiin. Jumalan Poika Jeesus, oli reilu 30-vuotiaaksi maan päällä ja eli normaalin ihmisen tavoin elämää alkuelämänsä ensin pakolaisena Egyptissä, sitten Pyhässä Israelin maassa. Jumala uhrasi oman Poikansa, jotta meillä elämä olisi =) ! Kuinka moni on valmis tähän. Ei kukaan. Meille on annettu valtava armo, ilmainen lahja - uusi elämä Kristuksessa jos vain vastaamme silloin, kun Jeesus kolkuttaa sydämen ovelle; saako tulla sinne asumaan. Mitä Jeesus sinulle merkitsee? Hän rakastaa sinua.

Aurinkoista pääsiäistä kaikille!

Joh.19:30
Kun nyt Jeesus oli ottanut hapanviinin, sanoi hän: "Se on täytetty", ja kallisti päänsä ja antoi henkensä.

Hauskat pääsiäismunat puiston laidalla.
Hauskat pääsiäismunat puiston laidalla.
Karkkilan konsertista (7.4-19)
Karkkilan konsertista (7.4-19)

03.04.2019 Kevättä rinnassa

Eletään huhtikuun alkua ja lumi on sulanut jo huimaa vauhtia. Talvella sairastelin monta viikkoa flunssaa ja nyt pari päivää taas on tuntunut siltä, että lievä flunssa vaivaa. Tehovitamiinit käyttöön ja uskon siten ettei tule pahemmin päälle =) Piristävää lenkkeillä hiekan rapistessa lenkkarin pohjassa - lumi sulaa!

Viikonloppuna sunnuntaina 7.4.-19 on taas pitkästä aikaa Gospelkonsertti: Ystävistä parhain teemalla ja lähdemmekin ajelemaan kohti Karkkilaa. Konserttiin vapaa pääsy, joten jos olet niillä kulmilla niin tervetuloa klo 16:00 Karkkila-saliin! Tilaisuuden jälkeen levymyyntiä.

Keväällä lähes aina minulle tulee vimma laihduttaa tai tehdä jokin elämäntaparemontti. Niin tänäkin vuonna. Pikkuhiljaa hyvä tulee kuten sanonta sanoo. Jos teen liian ison muutoksen, alan lipsumaan. Haaveilen omasta puutarhasta puutarhurina ja toiveesta asua maalla. Olisi ihana herätä kesällä perannojen tuoksuun ja nähdä omin käsin tehdyn kukkamaan loiston ja mikseipä pikkukasvimaan kasvun. Kesän tuoksu ja lintujen viserrys. Saa nähdä milloin tämä haaveeni toteutuu =) Tässä vielä linkki Astu tarinaan, jossa sain olla mukana: https://www.permanto.fi/fi/web/alfatv/player/vod?assetId=13945050 

Iloitaan lumen sulamisesta ja näistä ihanista aurinkoisista päivistä!

Psalmi 34:6
Ne, jotka katsovat häneen, säteilevät iloa.

17.03.2019 Shalom terveiset Israelin matkalta!

Tulimme eilen aamulla kello kuuden maissa Suomeen. Lento olikin noin puoli tuntia nopeampi kuin alustava aikataulu oli. Lähdimme viikko sitten perjantana Kinneret Toursin järjestämälle retkirikkaalle matkalle Pyhään Israelin maahan. Viikko-ohjelma oli ennalta tiedossa: tulisimme näkemään Jeesuksen jalanjäljillä mm. Vuorisaarnan vuoren, purjehdimme Gennesaretin järvellä, kävisimme Jeesuksen kotikaupungeissa Nasaretissa ja Kapernaumissa, saisimme mahdollisuuden uida Kuolleessa meressä ja Sahnen luonnonpuistossa, jossa virtaa Jordanjoen vesi. Jordanjoessa Jeesus kastettiin. Luvassa retkirikkalla matkalla oli myös Aabrahamin aikaiset 2700 vuotta vanhat muurit, Kinneretin maustemyymälä (josta mukaan tarttui Taatelipalmu-hunajaa ja Kuolleenmeren kosmetiikkaa), saisimme ratsastaa Negevin autiomaassa kameleilla 45 minuutin autiomaaretken, tekisimme patikkaretken Jerusalemissa Jeesuksen puutarhahaudalle, jossa saisimme ehtoollisen ja josta näkisimme myös Golgatan, jonne Jeesus ristiinnaulittiin. Kävisimme Jad Vashem Vainojen museossa, jossa on kuvin, vaattein, kengin, laukuin videoin kuvattu Jumalan kansan juutalaisten vainoja mm. Hitlerin aikakautena. Viimeinen päivä sisälsi myös käynnin Getsemanen puutarhassa, jossa Jeesus kävi Raamatun mukaan usein tapansa mukaan rukoilemassa, paikassa jossa Juudas myös hänet kavalsi. Getsemanen puutarhassa on yli 2000 vuotta vanhoja oliivi- eli öljypuita eli puut ovat Jeesuksen ajalta. Viimeisenä iltana kävimme matkaopas Heikki Kankaan kotona, jossa perheensä oli leiponut suolaista ja makeaa kahvin kera,  saimme nähdä lauluesityksen hebreaksi ja diaesityksen, jonka Raamatun tutkijat meille heillä esittivät. Olin tietoinen, että maailmamme on vain 6000 vuotta vanha, ei siis miljoonia vuosia vanha kuten nykytutkijat meille antavat ymmärtää. Tämän todistivat myös nämä Raamatun tutkijat.

Alunperin oli uskomatonta, että minulla oli mahdollisuus päästä Israeliin. Odotukset olivat suuret, olihan edessä paljon retkiä Kinneret Toursin matkaopas Heikki Kankaan johdolla. Heikki kertoi hyvin asiantuntevasti bussimatkojen aikana Raamatun historiaa ja valokuvasin minkä kerkesin kamerallani noin 800 kuvaa. Jonkinlainen kuva-albumi näistä tarvitsisi sitten tehdä muistoksi. Oli huimaa nähdä raunioita mm. asunnosta, jossa Jeesus asui yhdessä opetuslapsi Pietarin kanssa. Moneen Pyhään paikkaan on rakennettu kirkko myös esim. paikalle, jossa Jeesus ilmestyi opetuslapsilleen ylösnousemuksensa jälkeen (Gennesaretin järvi, Tiberiassa). 

Saimme hyvän läpileikkauksen Israelin maasta, kävimme Tiberiassa, Aradissa ja Jerusalemissa (retkireitit on yhdessä kuvassa alla). 

Maassa oli loppuviikon aikana Gazan alueella levotonta. Pieni alue Israelin alaosassa. Gazan alue on Hamasin hallinnassa ja he mm. lähettävät Israelin puolella ilmapallojen mukana räjähteitä. Heikki-opas kertoikin, että miettikää kun tälläinen ilmapallorykelmä laskeutuu lastentarhan pihaan. Mikä jälki siitä syntyy. Hamas haluaakin vallata Israelia mutta ei tule siinä onnistumaan. Näin Raamattu kertoo. 

Uutisointi Suomessa on hyvin Israel vastaista. Israelissa on hyvin rauhallista ja pääosin maa on ulkonäöllisesti maaseutumaista, paljon vihreitä niittyjä ja kaupungit tiiviisti niiden lomassa. Uutiset välittävät Israel uutiset siihen tapaan, että Israel hyökkäsi kun totuus on toisinpäin. Tämä kaikki on kuitenkin kirjoitettu Pyhään Raamattuun. Jumala on valinnut Israelin ja juutalaiset, joita ns. koko maailma vihaa. Vainojen museossa tuli tippa silmään katsoessa videokuvaa siitä kuinka juutalaisten ruumiit työnnettiin työkoneella yhteen kuoppaan ja kuinka ihmiset laitettiin kaasukammioihin kun heihin ei voinut tuhlata luoteja! Järkyttävää. 

Minä suosittelen kaikille lähteä Jeesuksen jalanjäljille Pyhään Israeliin. Maan valuutta on shekeli mutta eurot kävivät setelimaksuna maassa, takaisin sai shekeleitä. Ei kaikkia paikkoja löydä heti itse mutta jatkossa voisi tehdä vaikka vuokra-autolla oman tutkimusmatkan Israellin, saa nähdä =). 

Sak. 12: 2-3
Katso, minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille yltympäri,.. Ja sinä päivänä minä teen Jerusalemin väkikiveksi kaikille kansoille: kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä; ja kaikki maan kansakunnat kokoontuvat sitä vastaan.

Ps. 122:6

Toivottakaa rauhaa Jerusalemille, menestykööt ne, jotka sinua rakastavat.

Kapernaumissa ryhmämme kuva. Paikka on synagooga, jossa Jeesus myös opetti kansaa.
Kapernaumissa ryhmämme kuva. Paikka on synagooga, jossa Jeesus myös opetti kansaa.
Gennesaretin järvellä, Tiberiassa
Gennesaretin järvellä, Tiberiassa
Israelin lippu liehuu
Israelin lippu liehuu
Mantelipuu kukki Tiberiassa
Mantelipuu kukki Tiberiassa
Aabrahamin portti, Danin luonnonpuiston lähellä.
Aabrahamin portti, Danin luonnonpuiston lähellä.
Nasaretia kuvaamassa
Nasaretia kuvaamassa
Negevin autiomaan kukkia
Negevin autiomaan kukkia
Hei, olen Shamar =D (Tällä kamelilla kävin autiomaaretkellä).
Hei, olen Shamar =D (Tällä kamelilla kävin autiomaaretkellä).
Jalkahoitoa Kuolleessameressä
Jalkahoitoa Kuolleessameressä
Jerusalem, keskellä kuvaa korkea kirkontorni, paikka josta sanotaan Jeesuksen nousseen ylös taivaaseen.
Jerusalem, keskellä kuvaa korkea kirkontorni, paikka josta sanotaan Jeesuksen nousseen ylös taivaaseen.

22.02.2019 Kevätaurinko paistaa!

Suomeen paluusta on 22 päivää. Kaikenlaista on tapahtunut ja olen saanut juosta paikasta toiseen. Tällä viikolla olen saanut vasta kirjaimellisesti huoahtaa. Katseeni osuu kauniiseen merimaisemaan ja aurinko paistaa näin helmikuun lopulla kauniisti piristäen mieltä kummasti. 

Matkaoppaan tutkintotodistus tuli toissa päivänä postitse kotiini ja kiva lisä on stipendi, jonka saa hakea tietyltä rahastolta. Jumala johdattakoon eteenpäin elämässäni näyttäen sopivan matkan tietä eteenpäin. 

Espanjan puolen vuoden ajalta parhaimpina paloina oli viimeinen retki satumaiseen perhospuistoon, lämpimät rantapäivät elo-syyskuussa, lämmin vastaanotto Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan ja Turistikirkon osalta sekä erään unelmani toteutuminen Mijaksessa, kauniissa vuoristokylässä. Täytyy sanoa, että oma maa mansikka - muu maa mustikka =D

Ensi kuussa lähden Jeesuksen syntymämaahan Pyhään Israeliin. Kirjoitan seuraavan blogini siitä matkasta.

Poikani Janne tekee Jannen keittiössä - ruokablogia ja on avannut eilen omat kotisivut. Tässä linkki pojan herkullisiin ohjeisiin, käyhän lukemassa ja tilaamassa uutiskirjeitään! 

Tässä osoite: https://www.jannenkeittiossa.fi 

Vaasan keikalta 9-10.2.-19
Vaasan keikalta 9-10.2.-19
Kouvolan Ystävistä parhain konsertista 14.2.-19
Kouvolan Ystävistä parhain konsertista 14.2.-19
Astu tarinaan nauhoitukset 15.2.-19. Ohjelma tulee 17.3.2019 klo 20:30 Alfa TV.ltä suorana ja sen jälkeen Alfan permannosta.
Astu tarinaan nauhoitukset 15.2.-19. Ohjelma tulee 17.3.2019 klo 20:30 Alfa TV.ltä suorana ja sen jälkeen Alfan permannosta.

29.01.2019 Benalmádenan hurmaava perhospuisto - Mariposario de Benalmadena

Lupaamani viimeinen blogi täältä Espanjan auringon alta tulee tässä. Kävin tänään toista kertaa retkimielessä Benalmádenassa. Lähdin junalla ensin Los Bolichesin alueelta ja jatkoin Benalmádenan juna-asemalta paikallisbussilla kohti perhospuistoa. Hyvät ohjeet kulkea bussilla kyseiseen jännään paikkaan löytyi perhospuiston omilta kotisivuilta josta sai valittua englannin kielisen tekstin ( https://www.mariposariodebenalmadena.com/en/ ) ja sivuilta löytyi myös vinkit päästä perille. Junalippu maksoi 3,60 € menopaluu ja bussilippu menopaluu 3,10 € yht. 6,70 €. Mukavaa kun matkustuksesta ei tarvitse maksaa maltaita! Pääsylipun sai tilattua normaalin 10 € sisäänpääsymaksun sijaan perhospuiston kotisivujen kautta edullisempaan 8,50 € hintaan. Retki maksoi siis 15,20 €. 

Bussi jätti ihan perhospuiston viereen ja jo kaukaa kuului ihanaa lempeää ja rauhoittavaa huilu/tunnelmamusiikkia perhospuiston pihasta, sama musiikki soi sisätiloissakin. Upea näkymä avautui läheltä perhospuistoa rinteeltä. Näin sieltä koko Fuengirolan, siitä ylin kuva. Perhospuistoon astuessa sisätilat olivat siistit ja perhospuisto oli jättisuuressa kasvihuoneessa, jossa asusti yllätyksekseni myös pieni kengurun poikanen, jänniä lintuja, kilpikonnapariskunta ja joku lisko (kuva liskosta oli näytillä) jota en löytänyt katseellani. Perhospuistoon astuessa ensin vastaan lenteli jättisuuret siniset perhoset. Hetkessä tuli fiilis, että olenko kenties satumetsässä vai paratiisissa. Huiman näköisiä! Suurempia ja pienempiä perhosia lenteli vastaan ja istahti ruokintalautaselle tai vehreän tropiikin lehdille. Kuvasin innoissani niitä sen minkä kerkesin. Joistakin perhosista ja linnuistakin löytyi nimet kuvakartoista, niiden latinankieliset nimet kuvien alla. 

Reilu tunti tuossa tropiikissa, sitten kahville paikan kahvioon ja takaisin paikallislinja-autolla. Matkaan lähti paikan perhosin kuvioitu meikkipeili ja jääkaappimagneetti matkamuistoina. Ihastuin kyseiseen paikkaan ja upeaan näköalaan niin paljon, että jo mietin Benalmádenaan muuttamista. Saa nähdä mihin Jumala johdattaa. Olen potenut 2,5 viikkoa jo flunssaa ja Suomessa odottaa keikat ... tänään ei tullut pahemmin käveltyä kuin kauppamatkan verran koska bussi vei melkein ovelle. Peukkuja pystyyn, että paranen pian kun työt odottavat koto-Suomessa. Tämä perhospuisto oli upein ja rauhoittavin kokemus Espanjan matkallani. 

Perhospuisto ei ole mikä tahansa perhospuisto, paikka on Euroopan suurin. Suurin osa puiston materiaaleista on tuotu suoraan Thaimaasta. Näin ehkä 15 eri lajia, joista lenteli satumaisesti vajaa kymmenen lajia. Vesiputous ja purot toivat omanlaistaan mukavaa tunnelmaa puistoon. Perhoset elävät 2 - 3 viikkoa ja asukaskunta vaihtuu siellä 2 viikon välein. Näin myös kotilovaiheisia perhosia ja toukkia kasvien lehdillä. Benalmádenassa on 66 000 asukasta, 

Sain Suomiopas-tutkinnonosani valmiiksi 22.01.-19 ja kouluni loppuu virallisesti 31.01.2019, näin olen suorittanut matkaoppaan ammattitutkintoni. Jee! Kiitos Kainuun ammattiopistolle puolenvuoden mahdollisuudesta olla Espanjassa ja kokea kaikki tämä. Kiitos opettaja Helille sekä Hannelle, jonka kautta pääsin Matkavekalle tekemään Kohdeoppaan tutkinnonosani. Kiitokset myös Aurinkorannikon suomalaiselle seurakunnalle, jonka kautta pääsin maahan ja sain tutustua mukaviin ihmisiin kahvila ja infopistetyössä. Hyvillä mielin palaan ylihuomenna kotiin Elimäelle. Voikaa hyvin =D !

Jes.40:3
Huutavan ääni kuuluu: Valmistakaa Herralla tie erämaahan, 
tehkää arolle tasaiset polut meidän Jumalallemme. 

Näkymä perhospuiston kupeesta Fuengirolasta
Näkymä perhospuiston kupeesta Fuengirolasta
Japanilaistyylinen ulkoasu perhospuistolla
Japanilaistyylinen ulkoasu perhospuistolla
Perhospuiston sisääntulon edustalla
Perhospuiston sisääntulon edustalla
Marpho peleides, upein perhonen ja joka laskeutui kuin tilauksesta kuvattavaksi eteeni
Marpho peleides, upein perhonen ja joka laskeutui kuin tilauksesta kuvattavaksi eteeni
Parides iphidamas
Parides iphidamas
Caligo memmon
Caligo memmon
Upeat läpikuultavat siivet!
Upeat läpikuultavat siivet!
Heliconius melponeme 2
Heliconius melponeme 2
Macropus eugenii kengurun poikanen
Macropus eugenii kengurun poikanen
Kone jolla sain painettua 5 cent kolikosta paikan logon muistoksi. Painatus maksoi euron.
Kone jolla sain painettua 5 cent kolikosta paikan logon muistoksi. Painatus maksoi euron.
Ylemmän kuvan koneesta tulleet 5 centin kolikot paikan logolla painettuna.
Ylemmän kuvan koneesta tulleet 5 centin kolikot paikan logolla painettuna.
Idea leuconoe
Idea leuconoe
Ptilinopus melanospilus
Ptilinopus melanospilus
Korallipuu kukki perhospuiston ulkopuolella
Korallipuu kukki perhospuiston ulkopuolella
Ohi on! Tutkinto on suoritettu!
Ohi on! Tutkinto on suoritettu!

15.01.2019 Mijas Pueblo

Bussissa on hauska matkustaa ja olikin kiva taas lähteä kokemaan eilen neljännellä reissulla kauniiseen Mijakseen täällä Espanjassa oloaikana. Sää suosi ihanasti ja pystyikin olemaan topissa auringon lämmittäessä vuoristossa olevassa kylässä. Bussi lähti Mijakseen Fuengirolan linja-autoasemalta ja lippu oli vain 1,55 €, menopaluu siis 3,10 €. Halpaa eikö totta. Päivä alkoi tapaksella heti bussiaseman vieressä olevassa tapas-paikassa: grillattua kanafilettä ja tuoretta patonkia. 

Mäkinen tie vei perille aukiolle, jossa jäin bussista pois. Olen käynyt Mijaksessa eri ihmisten kanssa ja tämä reissu olikin erityinen muistelomatka. Kävin Mijaksen suklaatehtaassa ja maistelin paikallista suklaata. Siellä houkuteltiin myös suklaanvalmistusta seuraamaan tehtaaseen mutta en lähtenyt koska flunssa vaivaa, niin jätin sen väliin. Kävin myös, Kiven neitsyen kappelissa joka on kuulemma kärkivihkimispaikka Aurinkorannikolla, siellä myös paistattelin päivää, hypistelin aitoja maalauksia myymälässä kirkon kupeessa, joista saisi kotiin aidon taulun, palan Espanjaa. Kehystys jäisi vain itselle Suomessa. 

Kolmella eurolla pääsi Maxin miniatyyrimuseoon, jossa on 360 teoksen kokoelma pienoismalleja. Vuonna 1972 avatusta museosta löytää mm. hammastikuista rakennetun balettitanssijan ja riisinjyvistä rakennetun Leonardo da Vincin viimeisen aterian. (espanja.com) Kävin toista kertaa myös tässä hauskan näköisessä ja erikoisessa museossa.

Mijaksen valkoinen kirkko on upealla paikalla ja kirkon penkereillä onkin upea istutettujen kasvien puutarha. Valkoinen kirkko espanjalaisittain; Iglesia de la Inmaculada Concepción. Tämä kirkko rakennettiin vuosina 1541-1565 ikivanhan moskeijan raunioihin. Sieltäkin näkee selkeällä säällä Afrikkaan asti, kuten eilen! Wau! Nappasin valkoisen kirkon puutarhassa kuvan äkäisestä kiitäjäampiaisesta, joka nimettiin reissulla Ritari Ässä ampiaiseksi. Siellä kukki. Koto- Suomessa taitaa olla paukkupakkaset. Kohta kotiinlähtö, sinne enää 16 päivää. Ensi viikolla viimeinen reissublogi täältä.

Joh.6:68
Jeesus sanoo: Henki on se, joka eläväksi tekee, ei liha mitään auta; ne sanat, jotka minä teille puhun; ovat henki ja elämä.

Mijaksen valkoinen kirkko
Mijaksen valkoinen kirkko
aurinkokello näyttää 13:30 eli oikeaa aikaa
aurinkokello näyttää 13:30 eli oikeaa aikaa

09.01.2019 Nerja, tippukiviluolat ja Frigiliana

Lähdin tänään Meriatur-matkatoimiston järjestämälle retkelle Nerjaan, sen tippukiviluoliin ja Frigilianaan linja-autolla. Päiväretken matkaoppaana oli Anne. Hänen opastuksestaan huokui kokemus, iloisuus ja rentous. Onkin ollut kivaa päästä usean eri oppaan retkille ja saada opiskelijana oppia toisilta. Lähtö retkelle oli klo 8:35 ja paluu klo 17:00. Ensimmäinen kohde oli Nerja ja upeat maisemat "Euroopan parvekkeelta". 

Kävin nopealla kahvikupposella ja sitten jo ryhmän matka jatkui Nerjan kuuluisiin tippukiviluoliin. Opas kertoi, että nämä luolat löysi kolmen pojan ryhmä. Pojat keräsivät puita vuoristoista ja yrittivät ottaa lepakoita kiinni. Yksi pojista heitti maassa olevaan reikään puukapulan ja reiästä lensikin lepakoiden parvi. Tämä saikin pojat kiinnostumaan lisää. Pojat yrittivät ensin itse kaivaa reikää mutta hakivat muutaman päivän päästä opettajan ja lääkärin avukseen ja joukko hämmästyi! Maan alta paljastuivat tippukiviluolat ja vuosi tästä löydöstä paikka avattiinkin jo turisteille nähtäväksi. Osa luolista ovat siis julkisia ja osaa niistä tutkitaan vielä tänäkin päivänä. Osassa tippukiviluolia on myös luolamaalauksia paleoliittiselta kaudelta sekä varhaisimmilta kausilta olevia muinausjäänteitä. Nämä luolien osat ovat yleisöltä suljetut tutkimusten vuoksi. Tippukiviluolien löytövuosi on 1959. Mielenkiintoinen tarina, eikö totta! 

Nerja on kunta etelä-Espanjassa ja siellä on noin 21 000 asukasta. Nerja tulee maurilaisesta sanasta: "naricha" joka tarkoittaa kosteaa ja runsasta kevättä. Alueen maataloustuotteet ovatkin: mango, oliivi ja avocado. Avocadot kuulemma säilyvät puissa pitkään ja niitä kannattaakin poimia sen mukaan kun käyttää ravinnokseen, kertoi oppaamme. Mantelipuu kukkii tammikuussa (näin yhden) ja mantelit ovatkin kuulema hyvä patikkaretken energiapommi yhdessä Malagan rusinoiden kanssa, joiden kosteusprosentti on 40 %, kun taas Suomessa myytävinä olevien rusikoiden on 20 %. Malagan kuuluisat rusinat kuivataan auringonpaisteessa toisin kuin Suomessa myytävät. Tämä energiapommi tarvitseekin kokeilla kun menen seuraavalle retkelleni ensi viikolla.

Tippukiviluolista matkasimme lyhyen ajomatkan Frigilianaan, yhtä pieneen söpöön kylään kuin tuo Nerjakin oli. Söimme tapas-aterian joka sisältyi retken hintaan. Oli reilumman kokoinen tapas kuin olen syönyt Los Bolichesin alueella. Ai niin tämä retki maksoi 59 € ja oli hintansa väärti, kaksi paikkakuntaa ja ruokailu. Kävelin pikkuteitä Frigilianassa ja nappasin muutamia kuvia. Tuliaisia tuli myös ostettua; jääkaappimagneetteja, paikallista Frigilianan suklaata ja kiva koriste kotiin. 

Frigilianassa on vain noin reilu 3000 asukasta. Paikka oli lämmin kuin suomalainen kesäpäivä ja hiljainen ja koinkin, että siellä sielu lepäsi. Keski- ja pohjois-espanjassa on kuulema lumipeite! Frigiliana on Andalucian kauneimmaksi nimetty kylä, joka on ollut aikoinaan kalastuskylä. Parhaimmat säät ovatkin siis täällä eteläosissa. Mukava päivä, hyvässä seurassa :)

Fil.1:21  Sillä elämä on minulle Kristus, ja kuolema on voitto.

Nerja, Euroopan parveke
Nerja, Euroopan parveke
Euroopan parveke
Euroopan parveke
Euroopan parvekkeen näkymää
Euroopan parvekkeen näkymää
Euroopan parveke
Euroopan parveke
Nerjan tippukiviluolat
Nerjan tippukiviluolat
Frigilianan kaduilla
Frigilianan kaduilla
Tapasta paikassa Bodeca de Pepe, Frigiliana
Tapasta paikassa Bodeca de Pepe, Frigiliana
Frigilianan kaduilla
Frigilianan kaduilla
Bougainvillea säleikön takaa
Bougainvillea säleikön takaa
syklaami ja orvokit Frigilianan kadulla
syklaami ja orvokit Frigilianan kadulla
Frigiliana hieman Nerjaa ylenpänä
Frigiliana hieman Nerjaa ylenpänä
Los Bolichesin aurinkorannalla tällä viikolla
Los Bolichesin aurinkorannalla tällä viikolla
Turistikirkolla 6.1.2019 viimeinen keikka opiskeluaikana
Turistikirkolla 6.1.2019 viimeinen keikka opiskeluaikana

05.01.2019 Kuninkaiden kulkue loppiaisaattona Fuengirolassa

Kuninkaiden kulkue on täällä Espanjassa traditio kuten myös osassa Meksikoa, Andorrassa, Tsekeissä ja Puolassa. Loppiainen on täällä suuressa roolissa joulunvietossa. Meidän suomalaisten mennessä ale-myynteihin joulun jälkeen, täällä Espanjassa ostetaan joululahjat ale-myynneistä lapsille heidän ns. joulunaan. Kuninkaiden kulkueen historia ylettyy reilun 200 vuoden taa, 1800-luvulle saakka. Kulkueen nimi on La Cabalgata de los Reyes ja pääosissa ovat Raamatun itämaan tietäjiä. Saimme tänään illalla kuvia kulkueesta, jossa kuviin pääsi ainakin yksi itämaan tietäjä, Joosef, Maria ja Jeesus-lapsi. Itämaan tietäjät seurasivat Betlehemiin tähteä 2000 vuotta sitten Pyhässä Israelin maassa ja tähden pysähdyttyä talon luo he löysivät juutalaisten kuninkaan. He kumarsivat koko maailman kuningasta Jeesusta Kristusta, joka syntyi vaatimattomiin oloihin meidän Vapahtajanamme. Itämaan tietäjät toivat kallisarvoisia lahjoja Jeesus-lapselle. Itämaan tietäjät nimi tuleekin siitä, että tietäjät näkivät merkin taivaalla; tähden joka kulki heidän edellään.

Kulkueessa oli siis tänään myös muita lasten satuhahmoja ja espanjalaiset lapset heittelivät liikkuvista vaunuista yleisölle tien vierustoille karkkeja liikkuvista kulkuevaunuista. Loppiaisaamuna espanjalaisten lasten koteihin on ilmestynyt joululahjat tämän karnevaaliksikin nimetyn kulkueen jälkeen. Fuengirola TV kuvasi takanamme tapahtumaa. Ihan hauska kokemus nähdä ja kokea maan omaa kulttuuria joulun vietosta ja positiivista oli se, että todellinen Kuningas oli arvoisellaan paikalla. Loppiainen päättää joulun ja tästä onkin hyvä jatkaa alkanutta uutta vuotta 2019. 

Aiemmin mainostamani keväinen matka Israeliin (mm. täällä kotisivuillani) ajalle 15. - 23.3.2019, jossa olin mukana yhtenä matkanjohtajana ja jonka matkanjärjestäjänä oli Kinneret Tours peruttiin yhteisestä päätöksestä ryhmän kanssa, koska ryhmäkoko ei täyttynyt, jolloin viikon retkipakettia ei voitu järjestää. Lähden kuitenkin itse Pyhään maahan Jeesuksen jalanjäljille 8. -16.3.2019. Siitä myöhemmin blogissa :). 

Mika 5:1
Mutta sinä, Beetlehem Efrata, joka olet vähäinen olemaan Juudan sukujen joukossa, sinusta minulle tulee se, joka on oleva hallitsija Israelissa, jonka alkuperä on muinaisuudesta, iankaikkisista ajoista. 

Joosef, Maria ja Jeesus-lapsi
Joosef, Maria ja Jeesus-lapsi
Itämaan tietäjä ja karkkeja heitteleviä lapsia
Itämaan tietäjä ja karkkeja heitteleviä lapsia
karnevaalikarkit joita sai lennosta kiinni
karnevaalikarkit joita sai lennosta kiinni

03.01.2019 Kulttuuria Malagassa

Eilen kävin junalla Malagassa, menopaluu lippu maksoi 7,20 €. Katselin ennakkoon minne menisin käymään ja päädyin juna-asemalla lähteäkseni katselemaan kulttuuria. Espanjalaisen kuvataiteilijan Pablo Picasson museo oli muutaman kilometrin päässä tuosta juna-asemasta ja google mapsin avulla pääsin perille aika helposti, reitti oli nimittäin lähes suora perille. Picasso-museo sijaitsee 1500-luvulla rakennetussa Palacio de Buenavistan palatsissa. Pablo Picasso eli 91 vuotiaaksi (1881 -1973). Perille päästyäni sisälle oli pitkä jono. Viimein pääsin ostamaan pääsylipun osaan tuota museota ja lippu maksoi 8 €. Uransa alussa Picasso teki näköistaidetta mutta sai nerokkaan ajatuksen muuttaa kaiken nykytaiteeksi. Häntä pidetäänkin yhtenä suurimmista ikoneista maailmassa. Picasso on syntynyt tuolla Malagassa jossa hänen synnyinkotinsa: Casa Natal Picasso, joka on myös avattu julkiseksi näyttelyksi. Täytyy sanoa että oli tuolla museossa pari taulua joita katsoin pitempään ja olihan se jonkinlainen elämys käydä siellä. Nykytaide ei kuitenkaan ole minun juttuni. Mukaani tartttui museon myymälästä Picasson taidetta esittävä tyyny ja keittiömagneetti. Ensi viikolla sitten jokin muu kohde täällä espanjan auringon alla blogin merkeissä.

Ps.8:4,5,10

Kun minä katselen sinun taivastasi, sinun sormiesi tekoa, kuuta ja tähtiä, jotka sinä olet luonut, niin mikä on ihminen, että sinä häntä muistat, tai ihmislapsi, että pidät hänestä huolen? Herra, meidän Herramme, kuinka korkea onkaan sinun nimesi kaikessa maassa!

Malaga
Malaga
Picasso taidetta tyynyssä
Picasso taidetta tyynyssä
valaistu suojatie Malagassa
valaistu suojatie Malagassa