Blogi

11.12.2018
Jouluun kaksi viikkoa

Viileän marraskuun jälkeen joulukuu näyttää lämpimämmältä, mikä toki lämmittää myös mieltä. Toisaalta hassua olla auringon hellimänä Suomen jouluodotukseen verrattuna. Pitkästä aikaa lähdin tänään kävelylenkille rantakadulle ja napsin kesäisiä kuvia. Eilen hain asuntooni muhkean joulutähden ja punaisia neilikoita joulufiilistä tuomaan. Kaksi viikkoa jouluaattoon ja sen myötä kävin myös suomikaupassa kyselemässä joululaatikoita joulupöytääni. Täällä Fuengirolassa onkin useita suomikauppoja, joista saa suomalaista suklaata ja muita elintarvikkeita. Hinnat ovat kyllä puolet korkeampia kuin Suomessa mutta joistakin ruuista sitä vain tahtoo maksaa saadakseen aidon, vaikkapa porkkanalaatikon pöytään. 

Fuengirolan Miramar-kauppakeskuksessa ja keskustan kaduilla näen joulunajan kunnioitukseen liittyvää jouluaiheisia Belén (suom. Beetlehem) asetelmia minimaalisin näyttämöin ikkunoidenkin takaa. Täällä Jeesuksen syntymä 2000 vuotta sitten on enemmän selvästi esillä kuin Suomessa. Espanjalaisille tärkein joulupäivä on 24. joulukuuta, eli Nochebuena. Myöskin tärkein jouluruoka syödään juuri jouluaattona myöhään illalla kotona perheen kesken ja samalla juhlistetaan Jeesus-lapsen saapumista. Espanjalaisen joulupöydän herkkuja ovat rusinoin, makkaroin ja oliivein täytetty kalkkuna. Joulupöytään kuuluu myös äyriäiset ja kala. Kaupoissa näkee paljon turrón-makeisia, nämä kuuluvat myös täällä joulun jälkiruokapöytään. 

Me käymme joulun viettohon taas kuusin, kynttilöin. Puun vihreen oksat kiedomme me hopein, kultavöin. Vaan muistammeko lapsen sen, mi taivaisen tuo kirkkauden?

5.12.2018
Paluu Fuengirolaan

Saavuin Fuengirolaan tunti sitten klo 17.00 maissa. 12 tuntia matkustusta, aamu bussilla ja sitten odotusajan jälkeen lento matka. Ilmasto tuntuikin täällä Espanjassa lämpimämmältä käytyäni armaassa kotimaassa. Asunto tosin on kylymä, lattiat myös. Patterin sai heti laittaa lämmittämään. Lämmin suihku ja villasukat jalkaan. Joulukonsertit menivät hyvin ja levyjäkin meni huima määrä konserteissa kaupaksi! Seurakunnat olivat panostaneet somistukseen joka toi lisää joulufiilistä lumen keskellä. Sain pitää kunnon talvitoppakenkiä ja -takkia. Joulukeikkoja on vielä muutama täällä Fuengirolassa josta laskeudunkin sitten jouluaaton viettoon, etänä perheestäni. Kuvissa konserttikuvia ja kondiittori-kisälliksi opiskelevan poikani taidonnäytetyöt konvehteista. Nam!

Seuraava etappi koittaa - huomenna käyn Torremolinoksessa Itsenäisyyspäivän juhlassa ja sitten palaan koulunpenkille. Suomiopas tutkinnonosa odottaa huipennustaan. Jatkan myös Aurinkorannikon suom. seurakunnan infopisteessä.... Koti ikävä vaivaa... 

On lapsi syntynyt meille
Suomalainen kansansävelmä kuvaelmasta Tiernapojat

On lapsi syntynyt meille
ja poika annettu on.
Hänestä elämän löysin,
Jumalan suosion.
Hän on sen ylhäisen koitto,
mi' maailmaa valaisevi,

vaan ehkä hänen soittons'
maan ympär' kajahtavi.

Jouluyön tarina, Kajaani 1.12-18
Jouluyön tarina, Kajaani 1.12-18
Kajaani 1.12-18
Kajaani 1.12-18
Jouluyön tarina, Sonkajärvi 2.12-18
Jouluyön tarina, Sonkajärvi 2.12-18
Jouluyön tarina, Sonkajärvi 2.12-18
Jouluyön tarina, Sonkajärvi 2.12-18
Jouluyön tarina, Sonkajärvi 2.12-18
Jouluyön tarina, Sonkajärvi 2.12-18
Jouluyön tarina, Sonkajärvi 2.12-18
Jouluyön tarina, Sonkajärvi 2.12-18
Jouluyön tarina, Karhula. 3.12-18
Jouluyön tarina, Karhula. 3.12-18

27.11.2018
Lähdön kynnyksellä

Matka koto Suomeen on ihan kynnyksellä ja täytyy myöntää, että on minulla ikävä sinne. Suomen palvelun taso on huippuluokkaa maailmalla. Kaikkia palvellaan ja nyt osaan arvostaa vaateliikkeiden myyjiä jotka kysyvät; "Voinko auttaa jotenkin?". Täältä Fuengirolasta saa etsiä kauppoja joissa näin olisi. Ominpäin saa sovitella vaatteita jne. Yksi asia josta espanjalaiset saavat kehuja on suojatien eteen pysähtyminen. Usein en ole edes ihan astumassa vielä suojatielle niin auto jo pysähtyy. Joku kehui espanjalaisia pesuaineita edullisiksi ja hyviksi. Maassa vaatteiden ja ruuan hinta on edullinen ja kuulema uusien autojenkin hinnat. Mieltä kovasti lämmittää lentää Suomen pikkupakkaseen ja nähdä tämä kaikki 4 kk oleskelu toisin silmin Suomen kuuden päivän visiitin aikana. Tykkään kovasti Suomen neljästä vuodenajasta ja niiden selvistä eroista keskenään. Säämuutokset eivät tule hetkessä kuten täällä Espanjassa. Täällä sataa shower tyyppisesti yhtäkkiä ja paljon. Tikkitakkia joutuu pitämään kylmän tuulen takia jo silloin tällöin. Palaan tänne takaisin ja jatkan Suomiopas tutkinnonosani loppuun saattamista ja katselen maata matkaoppaan silmin blogien merkeissä tammikuun loppuun asti. Vuosi vaihtuu myös siis täällä aurinkorannikolla. Kuva: ylin ilmainen kuvapankki, kuvaa myös Elimäen Mustilan puistokahvilasta. Ikävä kuuluu varmasti tästä blogista. Tervetuloa vielä kerran tämän viikon lauantaina Kajaanin Jouluyön tarina konserttiini, Sonkajärven Jouluyön tarina konserttiini ja ensiviikon maanantaina Karhulan Jouluyön tarina konserttiini. Ensimmäinen adventtisunnuntai jo edessä =)

Jes.66:1-2

"Näin sanoo Herra: Taivas on minun valtaistuimeni, ja maa on minun jalkojeni astinlauta. Millaisen rakennuksen te minulle rakentaisitte, millainen paikka olisi leposijani? Minun käteni on kaikki nämä tehnyt, ja niin ne ovat olemassa, sanoo Herra. Mutta minä katson sen puoleen, joka on nöyrä, jolla on särkynyt henki ja arka tunto minun sanani edessä."

17.11.2018
Biopark
Calle de Camilo Jose Cela 6-8, 29640 Fuengirola, Espanja

Kävelimme tutun pariskunnan kanssa tänään Fuengirolan hyvin hoidettuun eläintarhaan nimeltään Biopark. Olin kuullut ennakkoon, että eläintarha on hyvin hoidettu ja eläimet saavat luonnonmukaista hyvää ruokaa - siihen kai viitanneekin tuo Bio etuliite. Täytyy sanoa, että ennakko-odotukset täyttyivät, tarha oli siisti ja eläimillä oli hyvät oltavat omissa tarhoissaan. Mieleen painuvimmat eläimet olivat gorillat ja flamingot.  Biopark perustuu luonnon ja luonnonlajien kunnioittamiseen. Lippu puistoon oli 20,50 € mutta alennuslipulla jäi maksettavaksi 18.50 €. Minusta hinta täytti odotukset. Bioparkissa on haettu Aasian, Afrikan ja Madagaskarin elinympäristöä aidoilla kasveilla ja myös keinotekoisin keinoin. Bioparkissa näkee mm. Sumatran tiikerin, joka löytyy Luonnonsuojeluyhdistyksen kansainvälisen unionin uhattujen lajien punaiselta listalta. Biopark avattiin vuonna 2001 ja paikkaa pidetään siis lajien suojelukeskuksena ja eläintarhassa käy internetin mukaan enemmän kävijöitä kuin missään muualla Andalusian eläintarhoissa. Paikkaa pidetään yhtenä Costa del Solin maamerkkinä ja uskomattomana nähtävyytenä. Kuvaa alla upeasta eläintarhasta.

1.Moos.6:8
Nooa oli Herralle mieluinen. Nooa vaelsi Jumalalle kuuliaisena ja sai Luojalta tehtävän. Nooa rakensi arkin jonne jokaista eläinlajia keräsi kaksi; uroksen ja naaraan. Näin Jumala hävitti maailman vedenpaisumukseen jota ei koskaan tulisi enää tekemään, siitä merkkinä meille sateenkaari. 

Halleluja, Jeesus tulee!

Sumatran tiikerit
Sumatran tiikerit
flamingot
flamingot
gorillat
gorillat
suuria kaloja
suuria kaloja
kolmiulotteinen norsu
kolmiulotteinen norsu

14.11.2018

Jouluyön tarina konsertit lähestyvät 

Elämme marraskuun puolta väliä. Tutkintotilaisuus on tällä erää ohitse ja keskityn pikkuhiljaa Suomi-opas tutkinnonosan tekemiseen. Käytän aikaani myös tulevan joulukuun Jouluyön tarina -konserttien harjoittelemiseen. Lennän Suomeen 6. päivän lomalle työn merkeissä 29.11. ja palaan tänne Espanjaan 5.12. Kouluni, jossa olen etäopiskelijana matkaoppaan ammattitutkintoon sijaitsee Kajaanissa, jossa onkin ensimmäinen joulukonserttini la 1.12.-18 Kajaanin helluntaiseurakunnassa https://kajaaninhelluntaisrk.fi/viikko-ohjelma/. Konsertti alkaa klo 18.00 ja tilaisuuden jälkeen palvelee kahvio. Tule ihmeessä joulutunnelmaan laulujeni myötä jos olet vaikkapa samaa alaa opiskelemassa samassa Kainuun ammattiopistossa, jossa itse olen kirjoilla. Toinen konserttini on Sonkajärven koulukeskuksen salissa su 2.12.2018 klo 18.00, tilaisuuteen myös vapaa pääsy. Konsertin järjestää Sonkajärven helluntaiseurakunta https://sonkajarvenhelluntaiseurakunta.fi/wp/seurakunta/ohjelma/. Kotikunnaillani Elimäen lähellä on sitten viimeinen Jouluyön tarina -konserttini tänä vuonna Suomessa ma 3.12.-18 klo 19.00 Karhulan helluntaiseurakunnassa https://karhulanhelluntaisrk.fi/tilaisuudet/tapahtumakalenteri/. Karhulan konserttiin myös vapaa pääsy! Konserteissa mahdollisuus ostaa joululevyjä ja gospel-levyjä. Lämpimästi tervetuloa <3

Ps.4:8
Sinä annat minulle suuremman ilon kuin kukaan saa viinin ja viljan runsaudesta. 


Menen rauhassa. Sinä, Herra, sinä yksin olet minun suojani, minä saan elää rauhassa.

10.11.2018

Gibraltar

Pääsin Matkavekan järjestämälle Gibraltarin retkelle opas Eijan mukaan eilen. Retki sisälsi opastuksen, tippukiviluolan, jos hyvin sattuu Magotti apinoiden näkemistä (ovat ainoita villinä eläviä apinoita maailmassa) ja ostosaikaa kaupungilla. Gigraltar kuuluu Iso-Britannialle ja on Britannian merentakainen alue. Siellä suositellaan käytettäväksi maksuliikenteenä pankki/luottokorttia, jossa kurssi on pienempi. Ostin matkalta itselleni t-paidan johon tuli silti pankkikorttimaksuun n. 5€ ylimääräinen maksu ja mukaan lähti myös Gibraltar-jääkaappimagnetti. Tippukiviluola toimii erillaisten konserttien pitopaikkana ja turisteja varten muuna aikana luolassa soi musiikki ja värivalot vaihtuvat. Magotti-apinoitakin näimme ja pari kuvaa onkin niistä. Turistikaupassa juoksentelivat nämä apinat ja näin tilanteen, jossa apina nappasi turistilta pähkinäpussin kädestä. Ovat tottuneet turisteihin, jotka ruokkivat heitä, joten mitään irtotavaraa ei saisi olla käsissä. Maisemat olivat huimat Gibraltar-vuorelta ja jännitti Rondan matkan tavoin se, että minibussin ja rotkon välissä ei ollut kuin osalla matkaa heiveröisen näköinen aita ja pieniä betoniporsaita. Piti vain luottaa kuskiin, että pysyy tiellä. Retkillä on myös tapana antaa kuljettajalle tippiä ja ehjänä perillepääsystä laitoinkin hänelle euron pikkukoriinsa. Matka sisälsi meno- ja paluumatkoilla pikaiset passin tarkastukset myöskin. Loppulauseena kiva kokemus ja jännää oli nähdä myös nuo villit apinat!

1. Aikak.4:10 

Jabesin rukous

Jospa sinä siunaisit minua ja laajentaisit minun alueeni; jospa sinun kätesi olisi minun kanssani ja sinä varjelisit pahasta, niin että minä pääsisin kipuja kärsimästä.

Gibraltar vuori pilkottaa jouluisan katukoristelun takaa
Gibraltar vuori pilkottaa jouluisan katukoristelun takaa
tippukiviluolassa vaihtuu värit musiikin tahdissa
tippukiviluolassa vaihtuu värit musiikin tahdissa

8.11.2018
Tutkintoviikko valmis!


Tulin tänne Espanjan Fuengirolaan elokuun 1. päivä ja nyt elämme marraskuun 8. päivää. On kulunut 3 kk ja 8 päivää ja viiden päivän tutkintoviikko on ohitse! Huh! Ohi on!! Ulkomaan kohdeoppaan tutkinnonosa on suoritettu! Tutkinto alkoi viime sunnuntaina Matkavekan transferkuljetuksilla ja tervetulotilaisuudella. Maanantaina olimme Matkavekan hotellivastaanotoilla Torremolinoksessa ja Mijaksessa. Tiistaina oli oma retkeni Molino de Incaan ja keskiviikkona kävimme toimistolla läpi tulevan sunnuntain transferkuljetusta, johon lupauduin, sekä hotellien tietojen päivityksiä. Viiden päivän tutkintoviikko päättyi tänään toiseen omaan retkeeni Molino de Incaan. 

Opettajani arvioi retkeni K5 arvoiseksi, joten toki se tuntui hyvältä. Seurakunnan edustaja kertoi taas, että retkeni jälkeen, jossa oli arvostelijana, hän jatkossakin lähtee retkille, eli innostui kovasti! Moni sanoi myös, että olin hyvin perehtynyt taustatietoihin kasveista ja eläimistä. Elävöitin tarinoilla myös palautteiden mukaan opastusta. Haastoin retkelle lähtijöitä kysymyksillä espanjan kieltä unohtamatta. Onnellinen fiilis ja mukavaa lähteä huomenna vielä Gibraltarin retkelle seuraamaan opas Eijan työtä ja vain nauttimaan omasta onnistumisesta. 

Keskitynkin taas ensi viikolla tulevan joulukuun joulukonsertteihin ja palaan Aurinkorannikon suomalaiseen seurakuntaan infopisteeseen töihin. Jatkan myös Suomiopas-tutkinnonosan tekemistä loppuun. Kuvina tämän päivän kuvaa viimeiseltä retkeltäni ja mukavasta kahvihetkestä ystäväpariskunnan kanssa. Lintupatsas kuvaa iloani ja vapautta onnistumisista!

Ps. 138:8 
Herra vie minun asiani päätökseen. Herra, sinun armosi pysyy iäti. Älä jätä kesken kättesi töitä.

Japanilaisen puutarhan haaveilupenkki retkeltäni
Japanilaisen puutarhan haaveilupenkki retkeltäni
Lintu patsas Mijaksessa
Lintu patsas Mijaksessa

30.10.2018
Radio aalloilla huomenna!

Olehan kuulolla! Huomenna olen radio Finlandian taajuudella Tuula Ketolan haastateltavana täällä Espanjassa Benalmádenassa. 

Suora lainaus Turistikirkon https://turistikirkko.hol.es sivuilta: " 31.10.2018 klo 18.00, Suomessa klo 19.00 netin kautta kuunneltuna. Sunnuntaina uusinta klo 9.00 ja Suomessa klo 10.00. Paikalla silloin on Tuula Ketola ja haastateltavana Mira Kunnasluoto."  

Radiofinlandia 102.6 MHz tai https://www.radiofinlandia.net 

Kuulumisia Espanjasta. Matkatoimisto Matkavekan työssäoppiminen jatkuu ja jännitän jo ensiviikon tutkintoviikkoa joka koostuu kahdesta omasta tekemästäni retkestä Torremolinoksen Molina de Incaan ja Matkavekan osuuksista. Tietokoneeni on reistaillut viimeaikoina ja kiireet ovat tehneet blogeissa taukoa. Sää on viilentynyt huomattavasti täällä Los Bolichesin alueella Fuengirolassa. Tänään satoi lähes kokopäivän ja sää oli kuin Suomen kylmä syyspäivä. Sain irtopatterin vuokranantajaltani jolla lämmitän viilentynyttä ja kostean tuntuista kaksiotani. Villasukat saa olla jaloissa koska kaakelilattiat ovat kylmät. Pitäkää peukkuja, että ensiviikon retkipäivinä on hyvä keli! Tässä lyhyet terveiseni tälläkertaa.

Ps. 42:6 
Miksi murehdit, minun sieluni, ja olet minussa niin levoton? Odota Jumalaa. Sillä vielä minä saan häntä kiittää hänen kasvojensa avusta.

Torremolinoksen auringonnousua
Torremolinoksen auringonnousua
Espanjan liput liehuu
Espanjan liput liehuu
Los Bolichesin auringonlaskua
Los Bolichesin auringonlaskua

16.10.2018
Ronda ja huikeat maisemat

Matkatoimistoyhteistyö on ponkaissut käyntiin ja ohjaajanani on tuttu matkaopas Hanne, jonka mukana olen kulkenut jo lentokenttäkuljetuksessa sekä hotellivastaanotolla. Huomenna jatkamme hotellivastaanottokierroksen merkeissä. Näen Torremolinosta eri kulmasta kuin olen omaa retkeä rakentaessa nähnyt kulkiessamme rennon ja kotoisan rantabulevardin läpi siellä eri suuntiin. Sain lähteä oppimismatkalle matkaopas Eijan opastamalle Rondan retkelle. Ajelimme Rondaan vuorta ylös mutkittelevaa tietä jossa oli vain vajaan metrin korkuinen aita reunustamassa tietä. Hän kertoi kivasti Espanjan ja Andalusian historiasta, joimme kahvit taukopaikalla ja sain luottamuksellisen tehtävän kulkea retkiryhmän perässä, jotta jokainen pysyisi reitillä. Tiesin ennakkoon, että Ronda on vuorilla ja tiedossa on huimia maisemia vuorenrinteillä olevista taloista ja uljaista rotkoista. Rondassa järjestetään kerran vuodessa kolmipäiväinen härkätaistelutapahtuma joka olisi seuraavan kerran syyskuussa 2019. Kävimme kyseisellä areenalla jossa oli keltaista erikoishiekkaa joka ei pöllyä. Saimme poiketa myös Museossa, jossa oli härkätaistelijoiden asuja. Härkä ei muuten näe punaista väriä. Tämä maininta siksi, että yleensähän nuo härkätaistelijoiden viittat eli muletat ovat punaisia. Värikkyys onkin kai näyttävyyden tähden, näin oletan. Härkä joka päätyy areenalle on yleensä vanha ikäinen ja kuolee kunniakkaasti lopulta areenalla ja tämän härän lihaa myydään kalliimpaan hintaan lopuksi. Kävelimme kivoja Rondan kapeita kujia ja kurkimme sillalta alas huimia maisemia. Rondassa asustaa myös sininen harakka josta alin kuva (ilmainen kuvapankki). Iloisin mielin odotan taas huomista päivää täällä! Adiós !!

Virsi 499:1

Jumalan kämmenellä ei pelkää lintunen. Jumalan kämmenellä ei pelkää ihminen. Kaikille tilaa riittää, kaikille paikkoja on. Jumalan kämmenellä ei kukaan ole turvaton.

Ronda
Ronda
Ronda
Ronda
Ronda
Ronda
Ronda
Ronda
Ronda
Ronda
Ronda
Ronda
härkätaisteluareena
härkätaisteluareena
keltainen hiekka härkätaisteluareenalla
keltainen hiekka härkätaisteluareenalla
härkätaistelijoiden pukuloistoa
härkätaistelijoiden pukuloistoa
jäätelötauko ennen paluuta Fuengirolaan
jäätelötauko ennen paluuta Fuengirolaan
sininen harakka
sininen harakka

10.10.2018
Katson autiota hiekkarantaa

tai en ehkä sittenkään. Kuluneella viikolla on alkanut tapahtua ja pitkä jännittävä odotus palkitaan. Matkatoimisto yhteistyö alkaa ensi sunnuntaina aika varmasti lentokenttäkuljetuksen merkeissä. Oma retkiopastukseni on hiomista vaille valmis ja toki ylläpidän sitä tämän ajan ennen näyttötutkintoviikkoa 4-8.11-18. Eilen olin oppimismatkalla Marokon Tangerissa jonne lähdimme Los Bolichesista bussilla matkaoppaana aina iloinen ammattitaitoinen Hanne. Ajoimme n. 135km Tarifan satamaan josta siirryimme kävellen lautalle. Matkaliput, passit ja maahannousukortit tarkistettiin meno- ja paluumatkalla moneen kertaan. Kävimme kiertoajelulla, silitin pientä kamelia, söimme marokkolaisen lounaan muusikoiden musisoidessa meille marokkolaista musiikkia kitaroin sekä helistimin ja sitten vielä jatkoimme kävelyreitin loppuun pienillä kauppakujilla jossa innokkaat kauppiaat kulkivat vierellämme. Julkinen uuni oli näillä kauppakujilla jossa jokainen saa mennä paistamaan omia taikinoitaan ja vie sitten paistokset mennessään. Jokseenkin kulttuurishokki ja säälin köyhiä ihmisiä joita näin. Kokopäivän retki loppui klo.22 jälkeen. Muistoja ja kokemusta rikkaampana miettien että niin monesta saa olla kiitollinen! Kuvia alla Marokon tunnelmista eiliseltä reissulta. 

Matt. 20:28
Ihmisen Poikakaan ei tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan ja antamaan henkensä lunnaiksi monen puolesta. 

lautalla kohti Tangeria
lautalla kohti Tangeria
Marokon kauppakujaa
Marokon kauppakujaa
Tangerin satama
Tangerin satama
julkinen uuni
julkinen uuni
kauppakujalta
kauppakujalta
marokkolaismuusikot
marokkolaismuusikot
kamelilapsi hymyilee
kamelilapsi hymyilee

6.102018
Benalmádena ja lintupuisto Parque de la Paloma


Niinkuin elämässä yleensä kaikki ei mene ihan putkeen kun elämme jatkuvien muutosten maailmassa. Viime blogissa kirjoitin meneväni Aurinkorannikon matkaopasoppilaiden mukana Mijakseen ja Marbellaan mutta miten sitten kävikään. Oppilaat eivät saa uuden Espanjan lainsäädännön mukaan tehdä enää yli 100 vuotiaaseen kohteeseen opasmatkoja ilman virallista matkaopaskorttia. Matkat muuttuivat tämän päivän Benalmádenan lintupuistoretkeen. Tämä olikin kohde jonne olin jo ajatellut meneväni jossakin vaiheessa. Menimme junalla Benalmádenaan josta kävelimme ryhmänä kahden opiskelijan ja ohjaajan kanssa n. 20min puistoon. Oppilaat kertoivat matkalla jo jotakin pientä infoa kaupungista ja kohteessa he kertoivat vuoroin eri kasveista ja vapaana liikkuvista kukoista sekä linnuista. Puistossa oli myös suloinen aasipari. Puistoon voi tulla eväsretkelle tai nauttia kahvilassa pientä purtavaa ihaillen kaktuspuiston erikoisuuksia. Se mitä tältä oppimismatkalta tänään opin oli iloisuutta ja positiivisuutta sekä small talkkia koko opastuksen ajan. Lintupuistoon on ilmainen sisäänpääsy ja junalippu oli 3,60€. Muistettavaa on kuitenkin juoda nimittäin tänäänkin lämpötilat nousivat ainakin 25 asteeseen. Mukava elämys pikkurahalla! Alla kuvia lintupuistosta. Ensi tiistaina lähden Marokon Tangeriin oppimaan kokeneen matkaoppaan mukana kokopäivän retkelle. Siitä seuraavassa blogissa. 

Kirjasta Unelman antaja, Bruce Wilkinson 

" Unelman kantaja, ylitä raja. Mahtava tulevaisuus odottaa sinua. Ja unelman antaja on valmis auttamaan, että löydät unelmasi."


Matt.9:38

Rukoilkaa siis elon Herraa, että hän lähettäisi työmiehiä elonkorjuuseen. 

Benalmádenan keskustaa
Benalmádenan keskustaa

28.9.2018
Hola! Historian havinaa

Täällä Los Bolichesin alueella on aivan junatien vieressä vanhan roomalaisen kylpylän rauniot. On suola-altaita ja reutoutumishuoneita. Fuengirolan historia saa alkunsa jo Välimeren vanhoista kulttuureista, kuten foinikialaisista ja roomalaisista. Näihin raunioihin on ilmainen sisäänpääsy ja ovat Jazz baarin kyljessä. Kahvia siemaillessaan voi silmäillä näitä jänniä raunioita. Kuitenkin raunioille on ilmainen sisäänpääsy. Alimmat kuvat näistä historiallisista raunioista. Fuengirolan keskustassa on suuri INFO talo, sieltä saa täällä Los Bolichesin alueella sijaitsevan Centro Finland INFO pisteen tapaan paljon esitteitä eri turistikohteista. 

Olin pari päivää sitten Torremolinoksen kasvitieteellisessä puutarhassa koeponnistamassa oman kohdeopastukseni ja sain arvioijaksi paikallisen suomalaisen matkaoppaan Hannen. Hän on ollut minulle hyvänä neuvonantajana. Odotan kuumeisesti saanko matkatoimiston 14.10 - 11.11-18 väliselle ajalle jolloin 5-11.11-18 olisi tutkintoviikkoni täällä tai tutkinto on viisipäiväinen työviikko mutta olisi tuona aikavälinä. Matkatoimiston kautta saan transferkuljetus - lomakohde opastuksen bussissa - hotellivastaanotto - puhelinpäivystys ja tervetulotilaisuus osuudet tehtyä jotka sitten näytetään käytännössä oman puutarhaopastukseni lisäksi. Matkatoimisto jakso on siis neljä viikkoa. 

Ensiviikolla lähden Aurinkorannikon Matkaopaskoulun oppilaiden järjestämille opasmatkoille Mijakseen ja Marbellaan OPPIMAAN heidän toiminnastaan. Siitä seuraavassa blogissa. 

Matt.6:24
Jokainen, joka kuulee nämä sanani ja tekee niiden mukaan, on kuin järkevä mies, joka rakensi talonsa kalliolle.

16.9.2018
Elämäsi tärkeysjärjestys

Mihin menevät elämässäsi tärkeimmät tunnit päivässä? Mihin käytät elämäsi tunnit? Nykyään jo noin 10 vuoden ajan on oletettu, että olet sosiaalisessa mediassa. Tuleekin nopeasti fiilis tippumisesta uusimmista uutisista jos et ole facebookissa tai vastaavissa paikoissa. Tuttu laittoikin pari päivää sitten osuvan "vitsin" asiasta matkaopas ryhmässä WhatsUpissa. Jaan ajatuksen täällä. 

"En käytä Twitteriä enkä Instagramia. Siksi kuljeskelen kaduilla ja huutelen tuntemattomille ihmisille, mitä syön, mitä juon ja miten minulla kotona menee. Minunkin on tärkeää rakentaa verkostoa. Minulla on jo kolme seuraajaa. Yksi heistä näyttää lääkäriltä ja ne kaksi muuta ovat poliiseja."

Mietitään aikaa 30 vuotta sitten tai miten elettiin lapsuudessani. Meillä kotona oli TV. Sitä katselin silloin tällöin iltaisin mutta en mielestäni illat pitkät. Vietin paljon aikaa kavereilla joilla ei ollut TV.tä. Oli minulla mankkakin, kuuntelin lahjaksi saamiani kasetteja. Muistan mm. Aija Roivaksen kasetin jota kuuntelin teininä ja sain lauluistaan iloa ja voimaa uskovana nuorena. Mietitään aikaa jolloin kaikilla oli kamerat joissa oli kehitykseen vietävät filminauhat sisällä ja sitten tulivat digikamerat jne. Minusta oli kivaa mennä kylään nuorempana ja kysyä onko teillä uusia valokuvia ja sitten katseltiin albumeja joihin oli liimattu kuvat. Juttelimme mistä kuvat olivat otettu ja kuuntelin tarinaa mistä milloinkin. Ihmisten ja perheiden elämät olivat enemmän suojatut. Entäpä nykypäivänä. No nyt näkee facebookista mitä kukin touhuaa. Olen välillä lähtenyt facebookista koska olen kokenut sen mm. sitovan liikaa aikaani. Ne joista välitän ja jotka välittävät minusta aidosti ja olemme ystävät miksi emme kyläillessä joskus toisillamme katsele "vanhanaikaiseen" tapaan kuvia albumista. Toisiko viereisen kadun puolituttu kadulla kohdatessanne sinulle käteen kuviaan joissa hymyilee ja "poseeraa" ja sitten -tykkäisit- kuvista? Eikö kuulosta siltä, että mitä puolitutun kuvat sinuun liittyvät tai että ei minua kiinnosta nähdä puolitutun lomakuvia. Näin voisin kuvitella olevan. Miksi sitten meillä on facebookit ym.? Kolme miljardia ihmistä käyttää sosiaalista mediaa. No se toimii vaikkapa osoitekirjana ja saat heti jonkun kiinni "mesen" kautta. Totta on myös, että nykypäivän nuoriso ei tiedä aikaa jota minä 44-vuotiaana olen elänyt. Markkakin muuttui euroiksi 2000 luvun alussa... negatiivinen puoli on kuitenkin se, että ihminen erakoituu kun elää vain paljon nettimaailmassa ja kokee itsetunto sekä mielenterveysongelmia kun hänellä ei ole sitä mitä kaverilla jonka facebook sivuja käy katselemassa. Facebook tarjoaa tylsyyteen välittämän tyydytyksen. Kun seuraan ihmisiä kadulla hyvin monella on kännykkä kädessä ja tuijottavat sitä kuin jumalaa ja miksi ihmeessä kännyköitä pitää kehittää ja uutta bukkaa. Eikö vähempi riitä? Minusta elämän laatu ole kiinni sosiaalisesta mediasta. Miten riuhtaista itseni irti oravanpyörästä johon sosiaalinen media kietoo? Yksi asia kuitenkin on minkä tähden haluan kirjoittaa blogia tänäpäivänä on evankeliumi. Tämä jää ainoaksi foorumiksi tämän vuoden puolella. Kuulumiseni näkyvät blogissa, livekeikoilla ja niitä voit kysellä yhteydenotto lomakkeen kautta. Opiskeluni täällä Fuengirolassa jatkuu. Alkuviikosta lähden Torremolinokseen harjoittelemaan tekemääni opastusretkeä puutarhaan. 

Jes. 43:2
Jos kuljet vetten halki, minä olen sinun kanssasi, jos virtojen poikki, ne eivät tempaa sinua mukaansa. Jos kuljet tulen läpi, et kärvenny eikä liekki sinua polta.

7.9.2018
Molina de Inca

Torremolinoksessa on aivan ihanan upea vihreä keidas vuonna 2003 kunnostettu ja uudelleen avattu kasvitieteellinen puutarha Molina de Inca. Torremolinos nimi tulee kaupungin historiallisesti kuuluisan San Miguelin kadun 12 metriä korkeasta puolustustornista Torre de los Molinoksesta joka tarkoittaa tuulimyllyjen tornia. Tästä tornista tähysteltiin merellepäin aikoinaan. Tämän satumaisen puutarhan omistaa Torremolinoksen kaupunki ja sijainniltaan puutarha on kaupungin pohjoispuolella. Puutarha tarjoaa 130 palmua, 60 erillaista puuta ja lisänä lintuja, kilpikonna, suihkulähteitä, runsaasti muita kasveja, kukkia ja jauhomyllymuseon. Pääsyliput ovat kaupunkilaisilta vain euron ja muilta kolme euroa. Eläkeläiset pääsevät puutarhaan ilmaiseksi. Puutarhassa on myös labyrintti jossa voi seikkailla halutessaan. Suoranaista aluekarttaa kävijä ei saa mutta WC talon seinästä löytää alueen kartan kaakeloituna seinäpintaan. Japanilainen puutarha tarjoaa vaikkapa kauniin hääseremonia- ja kuvauspaikan, puutarhassa järjestetään myös opastuksia. Puutarhaan pääsee autolla, parkkialue on ympyrän muotoinen. Itse matkustin junalla ja kävelin noin 25min paikanpäälle käyttäen kävelynavigaattoria. Pieni ongelma kuitenkin tuli eteeni kun en löytänyt liikennöidystä tiestä lähellä määränpäätä suojatietä. No tämä ongelma täytyy selvittää nimittäin teen tästä puutarhasta Kohdeoppaan tutkinnonosan opastukseni. Puutarhasta lähtevät Torremolinoksen vesilähteet Albercon del Rey sekä Inca. Puutarha on muodostettu vanhojen myllyjen ympärille joista kaksi 1700-luvulla rakennettua ovat edelleen toiminnassa. Herkulliset kuvat satumaisesta puutarhasta olkaa hyvä ja lopuksi Neitokakadun iloiset terveiset!

Psalmi 29:12-13

Sinä muutit murheeni ilokarkeloksi, riisuit yltäni surupukuni ja vyötit minut riemulla, että sieluni veisaisi sinulle kiitosta eikä vaikenisi. Herra, minun Jumalani, sinua minä ylistän ainiaan.

2.9.2018
Kansa joka pimeydessä vaeltaa on näkevä suuren valon!

Kävellessäni lenkillä Fuengirolaanpäin junakatua jonka alla kasvaa banaanipuita näen kaikenlaisia ihmisiä. On jännä katsella ympärille! Olen myös menneen elokuun aikana hoksannut millainen luonnetyyppi espanjalainen on. Mielipiteeni on ihmisen luonteen muokkautumiseen se, että jos olet saanut elämässäsi lähes kaiken ja aina tahtosi läpi olet hyvin ylpeä ja et kestä vaikeuksia tai painetta. Moni vaikeus tosin tulee ihmisen elämään synnin kautta, väärien valintojen kautta, sinisilmäisesti toisiin ihmisiin luottamisen kautta. Jumala näkee ihmisen sisälle sydämeen asti. Olemmeko vain niiden kavereita joilla menee hyvin? Onko lähimmäisen rakastamista se, että pidän Jumalan käskyt kuitenkin ilman lakihenkisyyttä - rakkaudesta Isääni kohtaan? Ja jonka seurauksena kohtelen lähimmäisiä hyvin. Kuljetko sinä Taivaallisen Isän johdatuksessa? Mistä sen voi tietää? Ensiksikin ajattelisin niin, että kun Jeesus Kristus on elämäsi Herra, Hän alkaa ohjaamaan sinua kun kuljet Hänen yhteydessään rukoillen ja Sanaa lukien. Jumala avaa Sanaansa pala kerrallaan sinulle. Jos haluat olla Hänen käytössään, luovuta koko elämäsi Hänelle. 

Kävelylenkillä katselen säälien patjalla makaavaa henkilöä joka asuu nähtävästi kadulla Fuengirolan juna-aseman nurkalla ja toista henkilöä joka istuu saman tien varressa nukuksissa pitäen kuppia jos saisi ohikulkijoilta siihen lantin. On hyvä ojentaa auttava kätensä aidosti.

Huomenna jatkuu Kohdeoppaan kirjallinen työ ja alkaa Kahvitellen Espanjaa kielikurssi syyskuun ajan, lisäksi käyn Seurakuntakodilla kahvilassa puuhaamassa. Vaihdoin myös isompaan asuntoon toissapäivänä. Jännään matkatoimisto yhteistyön puolesta joka on vielä auki. Tätä saa muistaa rukouksin <3

Jes.9:5

Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu, jonka hartioilla on herraus, ja hänen nimensä on: Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas. 

23.8.2018
Luova Jumala


Fuengirolan Los Bolichesin kaupungin osa jossa asun, on täynnä mitä eksoottisempia puita. Ensiksikin oli siistiä nähdä palmuja silloin kun 1.8-18 tulin lentoterminaalista Malagasta ja kävelin junalle jolla pääsi suoraan Fuengirolaan. Kostea lämmin trooppinen ilmasto pöllähti kasvoilleni ja tajusin samalla, että Suomen erillainen tämän kesän 30 asteinen sää on kuiva ja kuuma mutta täällä Espanjassa säätyyppi on enemmän kasvihuonetyyppinen. Helpompi hengittää, tykkään.

Olen kävellyt ja ihmetellyt Luojan luomaa maailmankuvaa täällä ja innosta paukkuen jo suunnitellut tulevaa opastustani viereisen paikkakunnan puutarhaan. Nyt kerron teille hieman tropiikin eksoottisista puista ja kasveista joita silmiini on osunut. Koto Suomessa tuttu koristepöytäpuu Huonekuusi on täällä Espanjassa suurikokoinen näyttävä puu joka kasvaa 20-25 metriä korkeaksi. Puun kotimaa on Autraliassa. Puun oksat ovat symmetriset, säännölliset ja vaakasuoraan vähän ylöspäin kasvavat. Runko on karhea ja parhaimmillaan halkaisijaltaan metrin leveä. Näyttävä puu! Kiinanruusu, meillä Suomessa ruukkukukkana, hibiskusten (Hibiscus) sukuun kuuluva pensas tai pieni puu, joka on kotoisin Itä-Aasiasta, luultavasti Kiinasta. Kiinanruusu on Malesian kansalliskukka. Suomessa kiinanruusua on kasvatettu huonekasvina 1800-luvun alkupuolelta lähtien, Etelä-Euroopassa se on yleinen puutarhakasvina ja pensasaitoina kuten täällä Fuengirolassa. Teiden varsilla näkee Kiinanruusu ja Juoru istutuksia vesikastelujärjestelmien luikerrellessa nurmikon sekä kyseisten istutusten alla. Meillä koto Suomessa käytetään mm. Kurtturuusuja teiden varsien pensaina. 

Väli terveiset Los Bolichesin alueella sijaitsevalta Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan seurakuntakodilta jossa tarjolla taivaallista pannaria kesän ajan keskiviikkoisin kuten tänään kun siellä olin töissä. 

Presidentinpalmu on kotoisin Meksikosta ja Kaliforniasta. Palmu kasvaa 15 metriä korkeaksi ja täällä Fuengirolassa palmut koristavat rantabulevardia hyvin juhlavasti. Runko voi olla jopa 80 cm leveä halkaisijaltaan. Kumiviikuna/Huonekumipuu meillä koto Suomessa viherkasvi mutta täällä Espanjan auringon alla kookas puu suurine lehtineen. Laji on kotoisin trooppisesta Aasiasta ja on levinnyt maailman lämpimien alueiden puistopuuksi. Parikymmenmetriseksi kasvavana puu haaroittuu. Huonekumipuun lehti puhkeaa ensin ulospäin suuntautuvana piikkinä jotka rullautuvat sitten auki. Lehden väri on ensin rusehtava ja muuttuu myöhemmin kauniin vihreäksi. Nimensä puu on saanut siitä, että lajin lehtiä on käytetty kumin raaka-aineena. Kun lehti leikataan irti haavasta valuu valkeaa kumimaitoa eli lateksi. 

Hyvä alan kirja löytyi läheltä Hemingway kirjakaupasta; Tropiikin koristekasvit: Jouko Autere.

Matt.6:33
Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin.

Huonekuusi/Norfolkinaraukaria
Huonekuusi/Norfolkinaraukaria
Kiinanruusu
Kiinanruusu
Kiinanruusu ja Juoru pengereet
Kiinanruusu ja Juoru pengereet
Seurakuntakoti
Seurakuntakoti
Seurakuntakoti
Seurakuntakoti
Presidentinpalmu
Presidentinpalmu
Kumiviikuna/Huonekumipuu
Kumiviikuna/Huonekumipuu

14.8.2018 
Muistan jäätelökesää 


Huomenna on Espanjassa kansallinen pyhäpäivä: Neitsyt Marian taivaaseenastumisen päivä (Asunción de la Virgen). Elokuun 15. päivänä koko Espanja juhlii. Katollinen kirkko uskoo, että Jeesuksen äiti Maria otettiin taivaaseen sieluineen päivineen elämänsä päätteeksi. Tämä on katollisen kirkon dogmi eli oppilauseen katsotaan perustuvan asioihin, joista on niin paljon näyttöä, ettei niitä voida kiistää. Jos näin ei usko on harhauskoinen. Mielenkiintoista lähteä huomenna kävelemään ja katsomaan miten espanjalaiset siis juhlivat tätä maan juhlapäivää. 

Olen löytänyt kivan kohteen josta on tarkoitus tehdä Kohdeoppaan opastus. Toteutus on jos kaikki menee hyvin tulevana marraskuuna. Lähden paikkaan kuvaamaan ja tutkimaan paikkoja torstaina. Saan jossakin vaiheessa mukaani suomalaisen matkaoppaan joka tulee tulkikseni sovittaessa asioista tuossa paikassa ryhmää varten. Matkatoimisto yhteistyö on tämän lisäksi, joka selvinnee viikon päästä. Pitäkää peukkuja, että asiat järjestyvät. Tänään maistoin Los Bolichesin erään jäätelökioskin laktoositonta jäätelöä, nam oikein hyvä suklainen maku! Jäätelömyyjäkin pääsi kuviin :D. Seikkailin myös rannan suuntaisilla pikkuteillä. Paljon olen nähnyt ja paljon on nähtävää :). Jäätelökesä jatkuu täällä Fuengirolassa. Sopii mulle! Huomenna Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan seurakuntakodille klo.10-13 kahvilaan töihin kohtaamaan suomalaisia ja turisteja. Jos satut liikkumaan kulmilla, tule moikkaamaan!

Evankeliumi on sitä, että kerjäläinen kertoo toiselle mistä saa leipää.

Olen löytänyt aarteen. Evankeliumin, vain Jeesus Kristus riittää!

-tuntematon

11.8.2018

Espanjalainen ruokakulttuuri ja tapas


Espanjaisten ruokarytmi ja -kulttuuri on hieman poikkevampi meistä suomalaisista. Ensimmäisellä viikollani täällä Los Bolichesin alueella Fuengirolassa etsin lähikauppaa josta ostaa perusruokaa suomalaiseen tapaan. Mukaan tarttui murukahvia, kauramaitoa, kaurahiutaleita, margariinia, hedelmiä, makkaraa, kanavuohenjuustosalaatti tarvikkeet, limsaa, vettä, leipää, pikkuleipiä näin päällimmäisiä mainitakseni. Oli erilaista mennä lähikauppaan kun siellä soi musiikki ja tietysti espanjalaiset kaupan mainokset välissä. Monikulttuuriset ihmiset kävelevät vastaani ja onkin jännä arvailla mistä maasta kukakin on. Lihatiski on täällä kaupoissa poikkeava ja siellä on paljon erilaisia kaloja tarjolla jääpedillä. Kaupan yleiskuva täyttyy espanjalaisista tuotteista ja onkin ollut ihan hauskaa kävellä kaupan hyllyjen välissä ihmetellen ja hypistellen kaikenlaista.

Aamupala täällä syödään omaan tahtiin, lounas syödään tyypillisesti kotona klo.14 jolloin alkaa myös siesta ja kauppoja menee kiinni klo.17 asti jolloin ne taas avataan. Iltapäivällä nappaillaan tapaksia ja päivällinen syödään klo.22. 

Tapas ruokakulttuurin alkuperästä kuulin tänään paikalliselta suomalaiselta matkaoppaalta kaksi tarinaa. Espanjassa 1200 - luvulla elänyt kuningas Alfonso X nautti ruokansa ja juomansa pieninä annoksina sairautensa vuoksi ja myöhemmin 1800 - luvun lopulla valtaan noussut kuningas Alfonso XIII taas laittoi sherrylasinsa päälle kinkkusiivun palan estääkseen hiekan lentämisen lasiinsa. Kuninkaat määräsivät hallinta kausinaan kansalle nämä käytännöt joista on tullut osa maan ruokakulttuuria.  "Tapa" sanana tarkoittaa kantta tai peittoa ja Tapakset ovatkin alkupaloja ja niitä tarjoillaan hyvissä ravintoloissa. Ensimmäinen kuva yhdestä Tapas vaihtoehdosta kera maitokahvin Miramar kauppakeskuksesta jossa kaksi kanaasuikaleita ja kastiketta sisältävää pikkusämpylää ja sipsit. Kuvaa myös espanjalais ravintolasta, ruoka-annoksen nimi "Vasikkaa talon tapaan". Alin kuva Torremolinoksen kahvilasta. 

Joh.6:35

Jeesus sanoi: "Minä olen elämän leipä. Joka tulee minun luokseni, ei koskaan ole nälissään, ja joka uskoo minuun, ei enää koskaan ole janoissaan.

10.8.2018
Mijas ja Kiven neitsyen kappeli 


Pääsin mukaan Mijaksen kylään vuoren rinteille joka on 450 metriä meren pinnasta Los Bolichesin alueelta Fuengirolasta. Olin mukana vihkitoimituksessa Aurinkorannikon suomalaisen srk mukana todella huimissa maisemissa. Upea maisema kappeli pihalta avautuu ja päättyy Välimereen kuten kuvista voit hyvin nähdä. Mijaksessa on mahdollisuus käydä aasien kyydissä ajelulla. Aasit ovat parkissa katoksen alla odotellen vuoroaan. Mijasta kutsutaan valkoiseksi kyläksi. Talot ovat kalkittuja ja luulisin, että juuri siksi kun aurinko paahtaa kuumana keskipäivällä. Talot pysyvät näin viileämpinä. Siesta joka on klo.14-17 onkin paikallisten lepoaikaa Espanjassa. Täällä suositellaan, että rannalle mentäisiinkin aamupäivällä tai klo.17 jälkeen. 

Vihkitilaisuus pidettiin Kiven neitsyen kappelissa eli Santuario de la Virgen de la Peñassa joka rakennettiin kiven sisään Friar Diego de Jesus Marian ja San Pablon toimesta vuonna 1548.

Kansantarinan mukaan 1500-luvulla kaksi pientä lasta huomasivat kyyhkyn istuvan kallion päällä päivä toisensa jälkeen. Toinen lapsista kertoi tästä muurari-isälleen, joka päätti tutkia kalliota tarkemmin. Lasten isä rakensi sitten ajan kanssa paikalle kappelin. Kaksi ylintä kuvaa tästä kappelista sisältä ja ulkoa. 

Jeesus sanoo: 
Minä olen tie, totuus ja elämä. Isän luo ei pääse muuten kun tulemalla minun luokseni. Joh.14:6 (Elävä uutinen 1976)

3.8.2018
Terveisiä Fuengirolasta!


Täällä ollaan Espanjan auringon alla. Bussilla Elimäeltä Helsinki Vantaa lentoasemalle josta suora lento SAS.lla Malagaan, sieltä jatko junalla Fuengirolaan. Junalippu piti ostaa automaatista ja heti jouduin koetukselle miten saada lippu ulos koneesta, nimittäin tekstit olivat Espanjaksi! Suunta oli hieman sekaisin astuttuani junasta kostean lämpimään ilmastoon Fuengirolassa ja ensin mietin kummalla puolella junarataa on ensimmäinen majapaikkani Hostal Nevada... kilometrien kävely painavien matkatavaroiden kanssa ja muutamilta kauppiailta neuvojen kysely englanniksi niin viimein löysin perille :D Heti sai käyttää kielitaitoa :) terveisin tuleva matkaopas =) Pitkä matkustuspäivä ei estänyt sitä, että lähdin kuitenkin tutustumaan meren rantatietä tähän kotikaupunkiini jossa olen työssäoppimassa Matkaoppaan ammattitutkinnon tiimoilta. Olen jo etsinyt mahdollista kohdetta tänään vähän pirteämpänä levänneenä tulopäivän jälkeen. Huomenna tapaaminen Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan kanssa ja tutustun lisää päivä päivältä Fuengirolaan.

Fuengirola vaikuttaa turvalliselta paikalta, paljon on turisteja ja perheitä sekä vanhempia eläkeläisiä näkyy paljon rantabulevardilla. Tuntuu siltä, ettei täällä tarvitse pelätä. Paikka on kotoisa ja turvallisen tuntuinen. Fuengirola sijaitsee noin 30 km Málagan kaupungista lounaaseen Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella. Fuengirolan asukasluku vuoden 2016 alussa oli 77 486. Kesäkuukausina Fuengirolan asukasmäärä noin kolminkertaistuu suuren turistivirran vuoksi. Fuengirolan ja Mijaksen asukasluku on yhteenlaskettuna noin 157 000 ympäri vuoden. Kuvaa lentokoneesta sekä Fuengirolasta merta rantaa vuoria palmuja auringon nousua, majapaikan yla tasanteelta vuoria. Näistä on tehty ensimmäiset päivät Fuengirolassa. 

25.7.2019
Kappale kauneinta Suomea!


Hiki valuu, helle senkun jatkuu. Kuvia kesäisestä Suomesta, kuvissa myös ystäväni Riitta, Pulsan aseman miljöötä, Elimäen peltolenkki raittia tänään. keikkaotoksia ja Poria... Viikko vielä heinäkuuta. Nautitaan. Alla laulujen tekstejä jotka ovat koskettaneet minua erityisesti viime aikoina. Jumala Luoja loi ihmisen, miehen ja naisen alunperin ystävikseen. Mies tarvitsi avun itselleen joten Jumala teki miehen kylkiluusta naisen miehelle. Mikä voisi olla kauniinpaa kuin puhdas rakkaus. Syntiinlankeemus erotti meidät Hänen yhteydestään mutta viattoman Jumalan oman Pojan Jeesuksen veren kautta meillä on mahdollisuus palata tähän Jumalan yhteyteen. Jeesus on ovi. Ota lahja vastaan et tule katumaan. Huippuna iankaikkinen elämä, ihan mahtavaa! Jumala on RAKKAUS:

 

Kun on riisuttu kaikki, ihmeen hyvä minun on -Juha Tapio


Tää on vuosisadan rakkaustarina ainakin uskon niin. Kaikki on niin kaunista eikä mikään tee kipeää. Tää on vuosisadan rakkaustarina  - täältä ikuisuuteen Kaunis ja todellinen Tää <3 säilyy ja kestää päiviin tuleviin -Matti Inkinen 

21.7.2018 
12 päivää


Fuengirolaan lähtö lähenee, iik! 12 päivää ja olen lennolla kohti Espanjaa. Bussilla Elimäeltä Vantaan lentoasemalle ja sieltä suora lento Malagan lentoasemalle josta saatan uskaltaa junalla Fuengirolaan, toinen vaihtoehto on taxi. Ensiviikolla aloitan matkalaukun pakkaamisen. Espanja on maa jossa en ole ennen käynytkään. Maat/maanosat joissa olen matkustanut tätä ennen on Ruotsi, Viro, Mallorca, Florida, Vancouver, Puerto de la Gruz ja Egypti. Suomessa on ollut jo jonkin aikaa muutaman viikon helteisiä päiviä joten olen saanut hyvää pohjaa Espanjaa ajatellen siis mitä tulee kuumaan ilmastoon, maisema vain muuttuu. Suomen koivut vaihtuvat Fuengirolan palmuihin. Mielenkiintoista päästä etsimään kohdetta josta teen Kohdeoppaan tutkinnonosan. Etsin kohteen omatoimisesti ja päätän sen myös itse, alustava ajatus on kohteeksi jokin kirkko tai museo lisäksi tarvitaan terminaalityöskentelyä ja hotellivastaanottoa, näissä tavoite on päästä jonkun matkaoppaan mukaan oppimaan. Täytyy myöntää, että jännittää vähän lähteä kohti tuntematonta mutta koen, että Jumala aukaisi tämän mahdollisuuden minulle ja muutama keikkakin on buukattu vapaa-ajalle. Joten odotan lähtöäni innolla ja otan haasteen vastaan ilolla hyvillä mielin. Jos olet tulossa lomailemaan Fuengirolaan tule Aurinkorannikon suomalaiseen seurakuntaan https://www.aurinkorannikonseurakunta.fi  tai Turistikirkkoon https://turistikirkko.hol.es jossa voimme nähdä. Saatat päästä Kohdeopastukseenikin jos satut tulemaan näyttötutkinto viikolla etelän lämpöön Fuengirolaan. Työssäoppimistyöpaikkani on Aurinkorannikon suomalainen srk. Kerron täällä Blogissani kuuden kuukauden ajan elämästäni Fuengirolassa sanoin ja kuvin. Lennän Suomeen muutamien Jouluyön tarina konserttien merkeissä marraskuun lopulla ja palaan Fuengirolaan joulukuun alussa, oma loma samalla näen lapseni ja läheiseni. Saamme pitää pikkujoulut ja saan nähdä lunta :D! Lopuksi: jos mietit rakastaako sinua kukaan löydätkö sinä koskaan elämäsi tarkoitusta: Jeesus rakastaa sinua ja ota rakkaus vastaa Hänet joka on ovi ja tie todelliseen elämään. Hän ohjaa sinut oikealle tielle. Kuvaa viime keskiviikon 18.7. Porin Kirkkopuistossa soi tapahtumasta jossa sain olla mukana. 

Luuk.2:14

Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!

13.7.2018
Hitaat aamut


Millainen on sinun aamusi? Minulla aamu alkaa hitaasti. Ennenkuin nousen ylös saatan olla tunnin vielä sängyssä. Saatan lukea, mietin elämää ja alkavaa päivää. Keitän pavuista jauhetun kahvin kauramaidolla ja sadonkorjuu kaurapuuron voisilmällä. Jos oikein innostun teen mansikkabanaani smoothien. Sitten päivän uutiset netistä ja hitaasti muutaman tunnin sisällä päivä voi hitaasti alkaa. Tänään niinkuin eilenkin on hellepäivä, tykkään! Nautitaan tästä päivästä. Kuvaa Elimäen pelloilta pari päivää sitten ja perinteinen aamupalani. Virren 338 sanoin Hyvää huomenta Sinulle!

Päivä vain ja hetki kerrallansa, siitä lohdutuksen aina saan. Mitä päivä tuokin tullessansa, Isä hoitaa lasta armollaan. Kädessään hän joka päivä kantaa, tietää kaiken, mitä tarvitsen päivän kuormat, levon hetket antaa, murheen niin kuin ilon seesteisen.

Joka hetki hän on lähelläni, joka aamu antaa armonsa. Herran huomaan uskon elämäni, hän suo voimansa ja neuvonsa. Surut, huolet eivät liikaa paina, ne hän ottaa itse kantaakseen. "Niin kuin päiväs, niin on voimas aina." Tähän turvaan yhä uudelleen. 
Kiitos, Herra, lupauksestasi, siinä annat minun levätä! Kiitos olkoon lohdutuksestasi, annat voimaa sanan lähteestä! Suo mun ottaa isänkädestäsi päivä vain ja hetki kerrallaan, kunnes johdat minut kädelläsi riemun maahan, päivään kirkkaimpaan.

12.7.2018
Kesäteatteri kokemus


Siskoni vei minut tänään seutumme kuuluisaan Korvenkylän kesäteatteriin katsomaan elämänkertaa iskelmälaulaja elämästä. Jotenkin tuli oma iskelmäurani mieleen ja esityksen loppulaulu oli jopa koskettava. Näin suuren unelman ja ajatuksen saada kerran leivän pöytään laulamalla kauniita rakkauslauluja ihmisille. Lähdin samalla tielle joka toi myös ikävän puolen. Musiikkibisnes on mitä on. Koin glamourin aikanani vuonna 2000 ja siinä muutamia vuosia kun voitin tangokuningatteren tittelin Seinäjoen tangomarkkinoilla. Oli minulla ns. tiimikin, en olisi yksin kaikkeen pystynyt. Tein oman osuuteni eli harjoittelin laulut ulkoa ja mietin miten niiitä tulkitsen apunani vanha muusikko joka neuvoi tulkitsemisessa. Oli kampaamo ja pukuvuokraamo jotka lähtivät sponsoroimaan. Kampaamon omistaja mm. lähti mukaani tangomarkkinoille ja teki kampaukseni ja meikit ja puvut ommeltiin lähes päälleni sanan mukaisesti. Voittohetkestä on 18 vuotta kohdallani nyt viikonloppuna kun Seinäjoen tangomarkkinoilla valitaan uudet kuninkaalliset. Jotenkin se voittohetki vain on mielessä ja pisteitten jako tilaisuus. Oli se juhlavaa myönnän! Ehkäpä Jumala salli minulle tämän kaiken. Ehkä tämä tie piti kulkea. Tulin nimittäin uskoon noin 13 vuotiaana. Kuulin Jeesuksesta jo kahdeksan vuotiaana kaverini äidin kautta. Mutta avioeron jälkeen lähdin erilaisiin laulukilpailuihin mukaan (Radiotähti, Suomentähti, Lavatähti ja Tangomarkkinat vuoden 1999 aikana) voitto ja mahdollisuus tehdä työkseni keikkoja aukeni kuitenkin tämän voiton myötä heinäkuisena kesäiltana Seinäjoella vuonna 2000. Iskelmämaailman tyhjyys, sisäinen pahaolo ja rauhattomuus ja kaikki typerät virheet ja sinisilmäsyyteni saivat todella kaipaamaan sitä rauhaa jonka olin jo kokenut nuorena. Vuonna 2008 asuessani Porissa sain nimettömän kirjeen postitse jossa oli kirja: Yksi ainoa elämä ja gospel-levy. Olin otettu! Koin, että Jumalalla oli minulle asiaa koska kirjeessä ei ollut lähettäjän nimeä. Kirjan sanoma oli tuttu ja levyä kuuntelin tiuhaan tahtiin. Kuitenkin jatkoin iskelmäkeikkoja vielä kolme vuotta. Ongelmani pahenivat ja olin kuin syöksykierteessä. Vuoden 2011 lopussa rukoilin Jumalaa. Anna kaikki syntini anteeksi, auta minua, olen tässä jos vielä kelpaan. Tahdon kulkea Jeesus tietä, tietä joka tuo rauhan sydämeen ja minun ei tarvitse olla yksin. Jeesus kulkee kanssani. Onnellisena voin sinulle hyvä lukija kertoa tänä päivänä, että Jeesus rakastaa myös sinua. Hän tahtoo pelastaa sinut. Kuvaa Korvenkylästä siskoni Riikan kanssa. Tulevana sunnuntaina olen Jaalan kirkossa mukana messussa ja laulan muutaman laulun. Ensiviikolla voimme kohdata Porissa Kirkkopuistossa soi jossa laulan keskiviikkona klo.19.00. Tule moikkaamaan ja kuuntelemaan, tilaisuuksiin vapaa pääsy! Lauluni aiheet ovat muuttuneet. Laulan tänäpäivänä elämän antajasta.

8.7.2018
Jatkuva kosketus rakkauden lähteeseen


Luin erään haastattelun juuri iltapäivälehdestä. Siinä tunnettu oopperalaulaja kertoi uransa huippuajoista ja tämän hetkisestä elämäntilanteestaan ja mitä on kaiken jälkeen oppinut. 

Rakkaus on ehkä suurin viisaus, mitä on olemassa maan päällä. Ehdottomasti niin vihamiehiä kuin lähinpiäkin kohtaan. - Juha Uusitalo


Jumala on rakkaus. "Joka ei rakasta, se ei tunne Jumalaa, sillä Jumala on rakkaus." 1. Joh. 4:8


Jos elämästämme puuttuu inhimillinen sydämen lämpö, on elämämme pelkkää kuorta. - Dwight L. Moody


Mutta kun emme osaakaan itsestämme rakastaa, voi olla, että ainoa rakastavan elämänasenteen lähde on JATKUVA KOSKETUS häneen, joka itse on rakkaus. - Risto Santala


On hyvä aloittaa päivä kohtaamalla Luojansa. Jumala tahtoo kateuteen asti olla seurassasi. Voit myös pitkin päivää jutustella Jumalan kanssa. Heittää taakkasi Hänen päälleen, koska Hän on luvannut pitää omistaan huolta. Päivä päivältä sisäinen ihminen voi aina paremmin. Iloa kesäiseen sunnuntai päivään sinulle. Kuvaa Lahti visiitiltä eiliseltä, musikaalisen suihkulähteen ääreltä Pikku-Vesijärven puistosta. 

2.7.2018
Askeleita eteenpäin


Tahtoisin olla kyyhkynen joka taivaita piirtää ja lentää vapauteen. Tahtoisin löytää uskon sen joka vuoria siirtää ja kulkee päällä veen. Mutta siipeni särkyivät tuulissa maan, uskoni siemen ei kasvanutkaan. Tahtoisin jalat rohkeat joilla juosta väsymättä yli suurten vuorien. Tahtoisin antaa Herralle kaksi uskollista kättä ja alttiin sydämen. Isä tuntee jokaisen, kyyneleet lempeästi kuivaten, Hän kotiin ohjaa eksyneen. Hän on käynyt saman tien, sirpaleet kaikki ristin luokse vie ja alkaa voin taas uudelleen. Kivun kautta Jumala luo uutta. Pekka Simojoki

Tapahtukoon Sinun tahtosi, myös maan päällä niinkuin taivaassa. 

- Isä meidän rukous


"Rakkautta ilman kosketusta" kunnioittaa toisen ruumista sekä tahtoa ja edistää aitoa, jumalallista ystävyyttä kahden sielun välillä. 

- Carl H. Stevens

27.6.2018
Shalom! Israelin matka 15 -23.3.2019 


Israel, Oi kuinka olenkaan halunnut jo kauan päästä käymään siellä. Jeesuksen jalanjäljille ja tutustumaan Raamatun historiallisiinkin kohteisiin. Lähde mukaan! Voit ilmoittautua minulle. Olen yksi matkanjohtajista tai voit ilmoittautua suoraan Kinneret Toursiin joka on vastuullinen matkanjärjestäjä. Ohjeistan sinua eteenpäin. Ladattava alustava ohjelma löytyy KEIKAT sivulta ja sieltä näet myös ohjelman. Lomaviikon aikana mm. gospelkonserttini ja mahdollisuus harjoitella muutamia tuttuja Israelilaisia kansantansseja. Kuvassa Jerusalem vanha kaupunki Israelissa. 

Jerusalem, Jerusalem sä ikinuori ikuinen, sun kunniaasi tahdon laulaa Jerusalem! Shalom - Rauha teille!

25.6.2018 
Totaalinen unohtaminen


Kuuntelen juuri hengellistä radiokanavaa. Ajatuksia paperille kuulemastani. Arvostammeko toinen toistamme. Kitämmekö siitä mitä läheiset tekevät hyväksemme? Haluanko valita kiitänkö vai säästämmekö kiitosta. Meillä on tarve kiintyä johonkin, vetovoima nimenomaan parisuhteelle. Toisella on tarve kokea, että pystyy pitämään perheestään huolta ja toisella on tarve kokea kiintymystä. Voimmeko totaalisesti unohtaa toisen virheet ja päättää hyväksyä toinen sellaisenaan? Antaessaan saa hyvän mielen. Ehkä tämä on sitä kasvua jota tarvitaan. Kuvassa Arboretum Mustilasta Elimäeltä M. Stellata - tähtimagnolia. Hyvään maahan istutettu tähtimagnoliakin kukkii tähtikukin kun saa oikeanlaista hoitoa =) Muista, että huomaat kaikenkattavan kauneuden. Katsoin joku viikko sitten Meganen ja prinssi Harryn häät. Tummaihoinen pastori sanoi todella kauniisti hääseremonia puheessaan, että me olemme syntyneet rakkaudesta ja rakastamista varten. Jumala loi aluksi itselleen ystävän rakkaudesta kunnes syntiinlankeemuksen jälkeen Jumala rakasti meitä vieläkin ja lähetti Jeesuksen kuolemaan meidän syntien tähden ja Jeesuksen kautta Jumala totaalisesti unohtaa ja antaa anteeksi syntisi jotta saisit uuden alun ja iankaikkisen elämän Hänen kanssaan. Miksi me emme armaihtaisi toisiamme?

Ihmisten kunnioittamisesta tulee hauskaa varsinkin kun se tulee heille täysin odottamatta  - Bevere

16.6.2018
Juhannusviikko


Valon, keskikesän ja yöttömän yön juhla lähestyy, on alkamassa juhannusviikko. Olen keikalla Mäntässä Gospel Ridersien ja CMA motoristien yhteisessä gospeltapahtumassa Mäntän markkinoilla juhannusaattona 22.6. klo.10-12. Sieltä Isoon Kirjaan Keuruulle juhannuskonferenssiin gospelrekka lavalle klo.15.50 alkavalle keikalle https://www.juhannuskonferenssi.fi/muuohjelma/Tilaisuuksiin vapaapääsy, huomioi kuitenkin Isossa Kirjassa auton parkkeeraus. Tilaisuuksissa mahdollisuus ostaa levyjäni. Tule juttelemaan.

Kuvaa Kurtturuususta (Rosa Rugola) joka kukkii parasta aikaa aidan takana. Mehiläinenkin pääsi kuvaan. "Kurtturuusu on alun perin Koillis-Aasiasta kotoisin oleva laji, joka yleistyi Euroopassa 1800-luvulla koristekasvi-istutusten myötä. Alkuperäisellä levinneisyysalueellaan Tyynen valtameren äärellä se elää hiekkaisilla ja soraisilla merenrannoilla" https://www.vieraslajit.fi. Tästä tulikin mieleen Raamatun kohta tälle hellepäivälle: 

Matt.3:27-28, 31 Biblia

Mutta kuka teistä voi surullansa lisätä yhden kyynärän pituudellensa? Ja mitä te surette vaatteista? Katsokaat kukkasia kedolla...Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, ja niin kaikki nämä teille annetaan. 


Jannen keittiössä upea Tryffelimansikkatäytekakku juhannuspöytään! Kokeile ja Tykkää! Ohjeen löydät: Starbox: https://starbox.fi/jannenkeittiossa/, www.blogit.fi -> Jannen Keittiössä, https://fi-fi.facebook.com/jannenkeittiossa/https://fi.pinterest.com/jannekujala/https://www.instagram.com/jannenkeittiossa/https://theblogjungle.com/fi/user.php?user=JanneKujala, www.brunberg.fi -> Janne sokerileipurina

15.6.2018

Unelmapäiväkirja


Terveisiä Lapualta. Junalla on hauska matkustaa ja helppo. Kimpsuja ja kampsuja on mukana huomista keikkaa varten. Nyt kuitenkin vapaa-ilta ja käyn nauttimasta Hengellisen Musiikin Festivaaleista Vanhassa Paukussa muuten vaan tänään illan mittaan. Luin matkalla lahjakirjaa jonka sain muutama päivä sitten. Joyce Meyerin uusin: "20 X parempi päivä" ja täytyy sanoa, että hänellä on hyviä neuvoja ja aina on parantamisen varaa. Tässä otteita kirjastaan jotka saivat hyvinkin ajattelemaan. Ehkä sinäkin saat näistä jotain. Hyvänä ideana Joyce antoi vinkin kirjoittaa unelmista päiväkirjaa. Kuvaa Lapualta HMF alueelta Jeesus bussi - levymyyntiä ja hyvässä seurassa Lapua HMF mainoksessa.

Saarnaaja 5:2

"Sillä paljosta työstä tulee unia (eng. sillä uni/unelma tulee runsaan työn ja kivuliaan yrityksen seurauksena)"

Unelmien toteuttamiseen tarvitaan työtä, sillä on hintansa. Unelman valmistelu toteuttamista varten on epämukavaa siksi moni luovuttaa koska he päättelevät ettei olekaan kyse Jumalan tahdosta ja ryhtyvät sitten tekemään jotain muuta. Me kasvamme taistellessamme. Usko kasvaa kun meidän edellytetään käyttävän sitä. Älä anna olosuhteiden pysäyttää sinua, älä kiinnitä huomiota ihmisiin jotka yrittävät estää sinua. Unelmia ei koskaan saavuteta ilman taistelua. Askel eteenpäin unelmassa ja huomaat kuinka ilosi kasvaa. Kun unelma on toteutunut juhli sitä. Go On! Don´t Give Up! 

Ilm.3:11
Minä tulen pian; pidä, mitä sinulla on, ettei kukaan ottaisi kruunuasi.

10.6.2018

Suoraa lähetystä ja keikkoja


Uusi viikko on alkamassa ja uudet haasteet. Ole kuulolla keskiviikkona 13.6 klo.9.15 ja käännä radio Patmoksen taajuudelle https://patmos.studio24.fi. Olen aamu vieraana suorassa lähetyksessä. Torstaina 14.6 klo.18.00 Gospelkonserttini, vapaa pääsy Karhulan helluntaiseurakuntaan https://karhulanhelluntaisrk.fi. Perjantaina suunta Lapualle Hengellisen Musiikin Festivaaleille https://www.lapuanhelluntaisrk.fi jossa laulan lauantaina klo. 15.30. Lapualle myös vapaa pääsy. Tilaisuuksissa levyjeni myynti. Nähdään, tule juttelemaan!

9.6.2018

Hyväksytty


Kaksi kierrosta aamu 10 ja 12.30. Kun on tottunut käyttämään mikrofonia on outoa puhua 1,5h ilman sitä. Ääni katoaa tuuleen. Kova työ takana. 1,5kk erinäisiä liitteitä Opastuksen suunnittelu, markkinointi ja toteutus tutkinnon osaan ja kymmenien tuntien harjoittelut lisänä. Lopussa kuitenkin kiitos seisoo. On mukavaa lämmitellä helteen palattua terassilla kotona ja siemailla limsaa. Nyt saa nauttia. Ensiviikolla sitten Suomiopas tutkinnon osan kimppuun. 

7.6.2018

H-hetki

Viimeistä viedään. Huomenna saan koeyleisökseni kaksi ystävä pariskuntaa ennen näyttötutkintotilaisuutta lauantaina 9.6. Täytyy ihan aidosti sanoa, että on meillä elimäkeläisillä hieno ja erikoinen ja terapeuttinen metsäpuisto tämä Arboretum Mustila. Tuuli humisee havupuiden 40 metrisissä latvoissa ja sen lisäksi kuulee vain kaunista linnunlaulua. Jos olet yhtään ressaantunut niin ota suunta kohti Elimäkeä :D. Tänään kiersin sinisen retkeilyreitin, aivan ihana satumetsä. Tiesitkö, että Arboretum Mustilan on Pohjois-Euroopan suurin ja vanhin sekä myös Suomen suurin ja vanhin puulajipuisto. Merkittävä nähtävyyskohde! Kuvissa kaunista Arboretum Mustilaa.

31.5.2018

Onko sun lempi asuste hymy?

Kirjoita ylös viisi asiaa joista olet juuri tänään kiitollinen. Älä laita energiaasi kielteisiin tai negatiivisiin ajatuksiin. Keskity hyviin asioihin. Kiitollisuus tuo paremman päivän usko vaan. Antaa surun ja itkun tulla siellä missä on turvassa, missä kokee saavansa tilaa näillekin tunteille. Onnelliset muistot elävät mielessämme pitkään. Nämä helpottavat arkea, sitä mitä elämä pääasiassa on. Vaali ystävyyssuhteitasi, ollaan ystävällisiä itsellemme ja toisillemme. Puhu hyvää. Kuuntelin tässä Youtubesta kristillisestä sielunhoidosta kertovat puheen jossa sanottiin, että sinua on rikottu sanoin ja sinua korjataan sanoilla. Anna anteeksi... Olet sitä mitä Jumalan sanoo sinun Sanassaan olevan. Olet rakastettava ja rakastettu. Lue vaikka Joh. 3:16. Kuva kevään ensimmäisestä leskenlehdestä Elimäeltä.

29.5.2018

Maisema vaihtuu

Helle kelit jatkuvat. Ihanaa! Räsymatot on pesty, kiitos auringon ja lämpimän tuulen jotka kuivattavat ne myös nopeasti. Mäntysuovan haju mmm... tulee lapsuus mieleen ja matonpesu matkat Korian Kymijoen matonpesulaiturilla. Eilen tuli hyviä uutisia, asiat varmistuivat. So, Spain here I come - 63 päivää. Kuvaa Elimäen maalaismaisemasta joka pian vaihtuu toisen näköiseen maisemaan.

28.5.2018

Sokerileipuri Janne

Ylpeänä esittelen poikani Jannen joka valmistui merkonomi opintojen jälkeen leipuri-kondiittoriksi ja on nyt Brunbergilla töissä Porvoossa. Janne on vuosia tykännyt leipoa ja nyt poika on myös sokerileipurina antaen vinkkejä https://www.brunberg.fi sivuilla. Käy tsekkaamassa! Kuva: Jannen Pätkis-juustokakku, nam!

Tykkää Jannen Keittiöstä Starbox: https://www.starbox.fi/jannenkeittiossa/, Facebook: https://www.facebook.com/jannenkeittiossa/  ja Instagram -> Jannen Keittiössä 

25.5.2018

Arboretum Mustila

Olen tehnyt ensimmäistä matkaoppaan näyttötutkintoa täällä kotipaikkakuntani nähtävyyskohteessa eksoottisessa metsäpuistossa Arboretum Mustilassa. Tutkintotilaisuus on reilun kahden viikon päästä. Sielu lepää kauniin kukkameren äärellä samoillessa vehreässä metsässä harjoittelun puitteissa. Tule sinäkin kokemaan kaunis Mustila, opaskierroksia on yleisölle kesä-, heinä- ja elokuussa tänä kesänä sunnuntaisin klo.16 - 17.15. Lippuja saa puistokahvilasta sen aukioloaikoina, muina aikoina ohjeita: https://www.mustila.fi. Kuva: Rhododendron schlippenbachii - kuningasatsalea. 

Muuta kivaa tälle viikolle

Tulevana sunnuntaina 20.5. olen Pieksämäen helluntaiseurakunnassa https://www.helluntaisrk.fi konsertoimassa klo.13.30 gospelmusiikin merkeissä. Tule kuuntemaan jos liikut sielläpäin :) 

17.5.2018

Kesä

Kun katson ulos ikkunasta näen lehtien puhjenneen muutaman kuuman hellepäivän (lähemmäs 30 astetta) jälkeen, luonto tuoksuu ja Norjanangervo pensaat ovat puhjenneet kukkaan. Nautin kaikin siemauksin alkaneesta kesästä. Palasin Kajaanista pari päivää sitten jossa olin ensimmäisen kerran elämässäni. En tiennytkään, että presidentti Urho Kekkonen on käynyt kouluja nuoruudessaan siellä ja ensimmäinen Suomen presidentille pystytetty valtakunnallinen muistomerkki on hänen Kajaanin Veteraanipuistossa. Veistos on 8 metriä korkea ja sen nimi on Suuri aika (kuva alla). Käykäähän katsomassa kesälomareissulla! Olen aloittanut etäopiskelijana Kainuun ammattiopistolla matkaoppaan tutkinnon merkeissä. Kävin paikanpäällä muutaman päivän verran ja samalla sain hyviä uutisia. Lähtöni työssäoppimisreissuun Fuengirolaan Espanjaan näyttää onnistuvan. Olen innoissani! Jos mikä niin tämä matkaoppaan ammatti opitaan käytännön töissä. Muutama juttu vielä varmistettava niin matkani alkaa elokuun alussa. Luvassa on espanjan kielen kurssi, kentien myös samalla opettelen tekemään espanjalaista ruokaa ja matkaan kuuluu myös Kohdeoppaan näyttötutkinto :D. Jännä ajatus asua 6 kk ulkomailla. Here I come Spain!