Tervetuloa!

Sinä puutarhasta kiinnostunut, kiva kun tulit sivuilleni. Kirjoittelen täällä puutarhablogissani kaikesta kauniista mikä kiinnittää huomioni Luojan luomassa luonnossa. Värit, tuoksut, kasvun ihme ja elämä ympärillämme.

´Paras aika istuttaa puu oli
kaksikymmentä vuotta sitten. Toiseksi paras aika on nyt.`
~Kiinalainen sanalasku~

kuva: Mira Kilpeläinen
kuva: Mira Kilpeläinen

KAUNOPUNAHATTU Echinacea purpurea ´Magnus` 🌟🌟🌟🌟🌟

Ihana punahattu. Ostin näitä viimevuoden heinäkuussa viisi tainta. Ensimmäisenä kesänä tämä söpö kukka teki muutaman kukan. Tämä kesä on tuonut ainakin reilu 30 kukkaa! Tämä kukka kukkii pitkään heinä-syyskuussa. Kukissa on vieno tuoksu ja perhoset ovat leikkineet kukissa runsain määrin, niiden elämää on ollut kivaa seurata kesän ajan. Istutusväli on 40cm, jonka ymmärtää rehevien kukkavarsien tähden, vartta kukille tulee metrin verran. Kukat viihtyvät auringossa läpäisevässä maassa, maljakossa ja yllättäen myös kuivakukkina. Kaunopunahatusta tehdään myös uutetta, joka vahvistaa elimistön omaa vastustuskykyä flunssan ja nuhakuumeen ennaltaehkäisyssä. Käytän itse syystalviaikana tätä itsehoitolääkettä ja voin suositella sitä myös sinulle. Perinnepihan kukka. 

kuva: Mira Kilpeläinen
kuva: Mira Kilpeläinen

PALAVARAKKAUS Lychnis chalcedonica 🌟🌟🌟🌟🌟

Kuinka olisinkin kuin palava rakkaus. "Tosi ystävä rakastaa aina, ja hänestä tulee kuin veli vaikeina aikoina."(Sananlaskut 17:17.) Oi tämä kukka on kaikista kukista se ihanin värin ja nimen puolesta. Tämä kesä-heinäkuun ajan meillä kukkinut punainen pyöreä kukka on oikea lempikukkani. Hankin perannaa ensimmäisen kerran kolme tainta ja tämäkesänä lisää samanverran. Palava rakkaus kukkii isona kukka-alueena näyttävimmin. Usko tai älä kukan juurissa on saippuan kaltaisia saponiini aineita, jotka veden kanssa muodostavat vaahtoavaa pesuliuosta ja siksi juuria on hyödynnetty pesuaineena. Ihmeellistä! Perinnelajike.

kuva: Mira Kilpeläinen
kuva: Mira Kilpeläinen

ISOKÖYNNÖSKRASSI ´Jewel of Africa´ 🌟🌟🌟

Kasvatin ensimmäisen kerran krassia ihan siemenistä asti kokeilumielessä tänä keväänä 2020, jotta saan kesäsalaattiin syötäviä kukkia ja lehtiä. Täytyyhän tätä kokeilla! Kasvuun krassi reuhahti vasta elokuussa. Kukka maistuu jännältä ja hieman kitkerältä. Krassin kukan värit ovat syksyisen loistavia ja lehdissä on monivärisyyttäkin. Krassi on erinomainen köynnös, aita tai maanpeittokasvi kesällä. Ehkäpä kokeilen jotain muuta krassilajia ensikesänä suoraan valmiina taimena. Tämä laji kukkii syyskuussakin vielä.

kuva: Mira Kilpeläinen
kuva: Mira Kilpeläinen

PERHEOMENAPUU Malus domestica 🌟🌟🌟🌟🌟

Pieni piha, yksi puu? Miten saada kivoja makuja pihalle. Moni on varmaan valinnut perheomenapuun  pieneen pihaan. Perheomenapuu on varrennettu niin, että samaan puuhun on varrennettu vähintään kolme eri lajiketta. Yhdistelmät tehdään kestävyyden, pölytyksen ja kypsymisajan perusteella. Jokaista lajiketta tulee hoitaa sen ominaispiirteiden mukaan. Vanha kunnon tuholaisruiskute on mäntysuopavesi suihkupullolla. Kuitenkin perheomenapuu tarvitsee varhaiskevätruiskutteen talvella puussa talvehtivien tuholaisten takia. Hoitoleikkaus keväällä ennen silmujen puhkeamista. 

kuva: Mira Kilpeläinen
kuva: Mira Kilpeläinen

SYYSKAUNOSILMÄ Coreopsis verticillata ´Grandiflora` 🌟🌟🌟🌟

Jäykän pystyt, tillimäisen hauskat oksat. Väriltään vaaleanvihreät sekä hienoliuskaiset. Syyskaunosilmä kukkii ihanasti loppukesästä heinäkuun lopusta syyskuulle. Syyskesän saapuessa kukan keltainen väri siivittää katsojansa kohti syksyn väriloistetta. Tähtimäisen kukan kahdeksan terälehteä säteilevät kilpaa auringon kanssa, jossa tämä peranna viihtyy läpäisevässä maassa. Leikataan kukinnan jälkeen. Syyskaunosilmä tarvitsee suojaa talvella esim. havujen avulla. 

kuva: Mira Kilpeläinen
kuva: Mira Kilpeläinen

TARHAPUNAHATTU Echinacea ´Moodz peace` 🌟🌟🌟🌟🌟

Raikas sitruunankeltainen tarhapunahattu on löytö ja perinteisen vaaleanpunaisen värisen kaunopunahatun risteymä. Peranna on pystykasvuinen sekä tuuhea, joten syyssateiden tullessa oksat pysyvät vahvasti pystyssä. Tuotantomaa on Viro joten näitä ihanuuksia sai vain hetken taimitarhalta. Pituutta perannalle tulee max. 50cm. Kukinto alkaa loppukesästä heinäkuussa syyskuun loppuun. Aurinkoisen ja vettä läpäisevän paikan kukka. 

kuva: Mira Kilpeläinen
kuva: Mira Kilpeläinen

KIVIKKOTÖRMÄKUKKA Scabiosa Columbaria ´Flutter deep blue` 🌟🌟🌟🌟🌟

Oi herkkä ihana söpö kivikkotörmäkukka! Rakkaalla kukalla on monta nimeä, vai miten se nyt meni :) Kivikkotörmäkukka - törmäkukka - ketotörmäkukka - tähtiruusujuuri - eteläntörmäkukka. Tämän perannan lehdet kasvaa lähellä maata ryppäissä ruusukkeina ja monivuotisena onkin ihanteellinen kivikko- ja perhospuutarhojen kukka. Kukat tuoksuvat makealta. Kukinta-aika on pitkä: heinäkuusta syyskuuhun. Kestävä leikkokukkana.

kuva: Mira Kilpeläinen
kuva: Mira Kilpeläinen

TARHAPUNAHATTU Echinacea ´Red pearl` 🌟🌟🌟🌟🌟

Eletään jo syyskuun loppua ja tämä punaiseksi helmeksi nimetty tarhapunahattu kukkii edelleen tanakasti yhdessä lajitoverinsa sitruunankeltaisen ´Moodz peace` lajikkeen kanssa, josta täällä onkin jo kuva ja esittely. Nämä erikoisuudet ovat Virosta ja löytöjä paikallisesta puutarhamyymälästä. Kun puiden lehdet alkavat kellastua syksyllä, punahatut pitävät pintansa pysyen pystyssä vesisateessa. Kukan terälehdet ovat hauskasti vähän erillään toisistaan. Tämä peranna viihtyy auringossa ja kukkii heinäkuusta syyskuun loppuun. Perhosten suosikki!